AUA_GIS_Congress report_slider.png
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ολοκληρώθηκε με ισχυρό αποτύπωμα επιστήμης, καινοτομίας και εξωστρέφειας το 6ο GIS Congress του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ένα πολυδιάστατο τριήμερο για τη γεωργία ακριβείας, τα γεωχωρικά δεδομένα, την τεχνητή νοημοσύνη και το περιβάλλον

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή, έντονη επιστημονική δραστηριότητα και ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον της ψηφιακής γεωργίας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS) και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και το Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 21 Μαΐου 2026 στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα φιλοξενήθηκε η 3η GIS Congress EXPO στον χώρο του Γεωργικού Μουσείου του ΓΠΑ.

Το Συνέδριο, που διοργανώθηκε από την Ερευνητική Μονάδα GIS του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (Hellas GIS) και υπό την αιγίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δήμου Αθηναίων εξελίχθηκε σε ένα δυναμικό τριήμερο επιστήμης, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και δικτύωσης, επιβεβαιώνοντας τον καθοριστικό ρόλο των γεωχωρικών τεχνολογιών στη σύγχρονη γεωργία, στη διαχείριση φυσικών πόρων και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Το 6ο GIS Congress δεν περιορίστηκε σε ένα συμβατικό επιστημονικό συνέδριο, αλλά λειτούργησε ως ένα πολυεπίπεδο φόρουμ διαλόγου, εφαρμογής και καινοτομίας, συνδυάζοντας:

  • περισσότερες από 57 επιστημονικές ανακοινώσεις,
  • θεματικά panels και ειδικές συνεδρίες,
  • πρακτικά workshops,
  • έκθεση τεχνολογικών λύσεων,
  • βραβεύσεις νέων επιστημόνων,
  • απονομές πτυχίων,
  • δράσεις δικτύωσης αποφοίτων και επαγγελματιών του χώρου.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου παρουσιάστηκαν περισσότερες από 57 επιστημονικές εργασίες —45 προφορικές παρουσιάσεις και 12 posters— από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η θεματολογία κάλυψε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από τηλεπισκόπηση, φωτογραμμετρία και γεωργία ακριβείας έως τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακή εδαφολογία, υδρολογία, βιοποικιλότητα, διαχείριση φυσικών κινδύνων και περιβαλλοντική παρακολούθηση.

Παράλληλα, ιδιαίτερη απήχηση είχαν οι επιστημονικές παρουσιάσεις εφαρμογών που αξιοποιούν γεωχωρικά δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη, machine learning, drones και WebGIS περιβάλλοντα σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν εφαρμογές παρακολούθησης καλλιεργειών μέσω δεικτών βλάστησης (όπως NDVI), τεχνολογίες αμπελουργίας ακριβείας, συστήματα διαχείρισης ελαιοκαλλιέργειας και δάκου, εργαλεία ανάλυσης υδατικού στρες, καθώς και τρισδιάστατες φωτογραμμετρικές αποτυπώσεις μέσω UAVs.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι ειδικές συνεδρίες – πάνελ συζητήσεων για:

  • το Εθνικό Πρόγραμμα Ελληνικών Μικροδορυφόρων, η οποία ανέδειξε τη στρατηγική σημασία των νέων δορυφορικών δεδομένων για την παρακολούθηση της γεωργίας, των υδάτων, των εδαφών και του περιβάλλοντος. Αναδείχθηκε η σημασία της συστηματικής αξιοποίησης των δεδομένων παρατήρησης της Γης, ώστε η χώρα να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές χωρικής πληροφορίας και επιχειρησιακά εργαλεία για τη δημόσια διοίκηση, την έρευνα και την παραγωγή.
  • το Hellenic GeoSpatial Soil Data Hub και τη δημιουργία Εθνικής Γεωχωρικής Βάσης Εδαφικής Πληροφορίας, που συνδέεται άμεσα με τη γεωργία ακριβείας, την προστασία των παραγωγικών γαιών, την ορθολογική διαχείριση εισροών και τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την παρακολούθηση της υγείας των εδαφών.
  • τις Ψηφιακές Γεωχωρικές Πλατφόρμες, τα drones, τα WebGIS και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην πρωτογενή παραγωγή.

Σημαντική βαρύτητα δόθηκε και στην πρακτική διάσταση του Συνεδρίου μέσα από επτά εξειδικευμένα workshops, όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με εφαρμογές Γεωχωρικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GeoAI), Google Earth Engine, χωρική μοντελοποίηση, διαχείριση γεωχωρικών δεδομένων με R, φωτογραμμετρικές επεξεργασίες από drones, ανάπτυξη WebGIS εφαρμογών, αξιολόγηση γαιών με GIS, ψηφιακά δίδυμα και ανάλυση οικοσυστημικών υπηρεσιών.

Η 3η GIS Congress EXPO λειτούργησε ως σημείο συνάντησης της επιστήμης με την επιχειρηματικότητα, παρουσιάζοντας τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας, γεωχωρικές πλατφόρμες, συστήματα ευφυούς άρδευσης, εφαρμογές ανάλυσης δεδομένων και ψηφιακές υπηρεσίες για τον πρωτογενή τομέα. Η έκθεση ανέδειξε τη δυναμική διασύνδεσης πανεπιστημίων, ερευνητικών ομάδων, επιχειρήσεων τεχνολογίας, γεωπόνων και παραγωγικών φορέων. Το συνέδριο στήριξαν 27 χορηγοί εκ των οποίων 13 συμμετείχαν στην 3η GIS Congress EXPO. 

Τη δεύτερη ημέρα του 6ου Συνεδρίου GIS πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση τιμητική βράβευση του Ομότιμου Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικολάου Γιάσογλου, ως ένδειξη αναγνώρισης της πολυετούς και ουσιαστικής συνεισφοράς του στην επιστήμη της Εδαφολογίας και ιδιαίτερα στη Χαρτογράφηση - Αξιολόγηση Εδαφών

Ξεχωριστή στιγμή των εργασιών αποτέλεσαν οι βραβεύσεις νέων επιστημόνων στο πλαίσιο του διαγωνισμού καλύτερης πτυχιακής και μεταπτυχιακής διατριβής, που διοργάνωσε η Ερευνητική Μονάδα GIS του ΓΠΑ με στόχο την ανάδειξη και επιβράβευση ερευνητικών εργασιών υψηλού επιπέδου στον χώρο των γεωχωρικών τεχνολογιών.

Το Βραβείο Καλύτερης Προπτυχιακής Διατριβής, εις μνήμην της Ομότιμης Καθηγήτριας Βασιλικής Κόλλια, απονεμήθηκε στη Μπιζά Μαρία για την εργασία:

«Μοντέλα χαρτογράφησης της κατανομής των ειδών με μεθόδους τηλεπισκόπησης και συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών: Μελέτη περίπτωσης κατανομής Canis lupus στα Αντιχάσια Όρη».

Το Βραβείο Καλύτερης Μεταπτυχιακής Διατριβής, επίσης εις μνήμην της Ομότιμης Καθηγήτριας Βασιλικής Κόλλια, απονεμήθηκε στη Δουρουντάκη Αλίκη για την εργασία:

«Ανάδειξη της κεραμικής τέχνης της Αίγινας μέσω μίας τοπιακής προσέγγισης».

Οι διακρίσεις αυτές ανέδειξαν τον έντονα διεπιστημονικό χαρακτήρα των GIS και της χωρικής ανάλυσης, καθώς οι γεωχωρικές τεχνολογίες εφαρμόζονται όχι μόνο στη γεωργία και στο περιβάλλον, αλλά και σε πεδία πολιτισμού, τοπιακής ανάλυσης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσης το πρώτο Geoinformatics Alumni Reunion, καθώς και απονομές πτυχίων στους αποφοίτους των προγραμμάτων του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) που οργανώνονται από την Ερευνητική Μονάδα GIS, ενισχύοντας περαιτέρω τον εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Ο υπεύθυνος διοργάνωσης του Συνεδρίου, Καθηγητής Διονύσιος Καλύβας, υπογράμμισε ότι η γεωχωρική πληροφορία και οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν πλέον κρίσιμη υποδομή για ένα πιο ανταγωνιστικό, βιώσιμο και ανθεκτικό αγροδιατροφικό μοντέλο, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η παραγωγή δεδομένων, αλλά η μετατροπή τους σε εφαρμόσιμη γνώση και τεκμηριωμένες αποφάσεις για τον παραγωγό, τον γεωπόνο, τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία.

Το 6ο GIS Congress επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον μια ώριμη και δυναμική κοινότητα γεωπληροφορικής, με ισχυρή ερευνητική βάση, εφαρμοσμένη τεχνογνωσία και ουσιαστική διασύνδεση με τις ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το Συνέδριο κατέγραψε με σαφήνεια ότι η γεωργία ακριβείας, η έξυπνη διαχείριση των φυσικών πόρων και η περιβαλλοντική παρακολούθηση περνούν πλέον μέσα από τα γεωχωρικά δεδομένα. Από τα δεδομένα στη γνώση και από τη γνώση στην εφαρμογή, η γεωπληροφορική αποτελεί βασικό πυλώνα της νέας εποχής για τη γεωργία και το περιβάλλον.

 

6thcongress.png

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

workshop
Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας: Workshop για αποθήκευση ενέργειας και δεξιότητες ενεργειακής μετάβασης
Workshop του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Czech Technical University in Prague για την αποθήκευση ενέργειας και τις δεξιότητες της...
Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας: Workshop για αποθήκευση ενέργειας και δεξιότητες ενεργειακής μετάβασης
παπαδομαρκάκης
Πανελλήνιες 2026: Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Α/θμιας, Β/θμιας & Ειδικής Αγωγής
Γιάννης Παπαδομαρκάκης: «Η ζωή προσφέρει πάντοτε νέες ευκαιρίες, εναλλακτικές διαδρομές και δυνατότητες δημιουργίας, κατάκτησης και εξέλιξης»
Πανελλήνιες 2026: Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Α/θμιας, Β/θμιας & Ειδικής Αγωγής
παραστατιδης
Στέφανος Παραστατίδης για Πανελλήνιες: «Η αξία σας δεν χωράει σε μια κόλλα χαρτί»
Μήνυμα στήριξης προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών με αιχμές για τις ανισότητες και τις παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος
Στέφανος Παραστατίδης για Πανελλήνιες: «Η αξία σας δεν χωράει σε μια κόλλα χαρτί»
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Πίνακας δεκτών και μη δεκτών υποψηφίων για εισαγωγή στη ΣΜΥΚ ΡΕΣ το 2026-2027
Τα αποτελέσματα των υποψηφίων για τη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής
Πίνακας δεκτών και μη δεκτών υποψηφίων για εισαγωγή στη ΣΜΥΚ ΡΕΣ το 2026-2027