Επίτιμος διδάκτορας του EUC ο ιδρυτής του Παγκοσμίου Ιστού, Sir Timothy Berners-Lee

Ιστορική η σημερινή μέρα όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου ανακήρυξε σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Τμήμα Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανικής, τον SirTimothyBerners-Lee, εφευρέτη του Παγκοσμίου Ιστού, ο οποίος σύμφωνα με το περιοδικό TIME είναι από τα «100» λαμπρότερα πνεύματα του αιώνα. Ο Sir Timothy John Berners-Lee μεταμόρφωσε τη σύγχρονη μεταβιομηχανική εποχή και άλλαξε άρδην τα πρότυπα επικοινωνίας σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, όπως και την ίδια την καθημερινότητα. 

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και μεγάλου πλήθους ακαδημαϊκών, ερευνητών, πολιτικών, φοιτητών και επιχειρηματιών.Της τελετής αναγόρευσης προέστη ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος ενώ ο Κοσμήτορας αν. Καθηγητής Παναγιώτης Παπαγεώργης ανέγνωσε το ψήφισμα της Σχολή Θετικών Επιστημών. Κύρια ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανικής επ. Καθηγήτρια Μαθηματικών Μαρίνα Άππιου-Νικηφόρου.

Ο Πρύτανης ανέφερε ότι «το πανεπιστήμιό μας ενισχύεται επιστημονικά και πνευματικά. Έχουμε το προνόμιο και την τιμή να έχουμε ως νέο μέλος της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου τον SirTimothyJohnBerners-Lee, ο οποίος κυριολεκτικά μεταμόρφωσε πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά την εποχή μας με το να οδηγήσει τις κοινωνίες του 21ου αιώνα από το μεταβιομηχανικό μοντερνισμό στο μεταμοντέρνο ψηφιακό διαφωτισμό». Η επ. Καθηγήτρια Άππιου-Νικηφόρου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το 1989 όταν ο SirTimothyJohnBerners-Lee υπέβαλλε την πρότασή του για τον παγκόσμιο ιστό πήρε την απάντηση ότι “είναι ασαφές αλλά συναρπαστικό”. Τριάντα χρόνια μετά, ο μισός πληθυσμός της γης είναι συνδεδεμένος με τον παγκόσμιο ιστό. Αυτό που άρχισε σαν ιδέα που θα διευκόλυνε τους επιστήμονες να ανταλλάζουν πληροφορίες τελικά άλλαξε τον κόσμο».

Εμφανώς συγκινημένος ο επίτιμος διδάκτορας SirTimothyJohnBerners-Lee ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για την τιμή που του έγινε. Στην ομιλία του προς το κοινό ξεδίπλωσε το νέο του όραμα για ένα δίκτυο που θα ξεκλειδώσει τα δεδομένα και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούμε. Ο SirTimothyJohnBerners-Leeεργάζεται, όπως ανέφερε στην ομιλία του, για τη δημιουργία ενός ευφυέστερου διαδικτύου, κάτι που αποκαλεί «σημασιολογικό διαδίκτυο», το οποίο θα επιτρέψει στους υπολογιστές να επεξεργάζονται με πιο έξυπνο τρόπο τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο διαδίκτυο: αντί ο υπολογιστής να περιορίζεται απλώς στην ανίχνευση μεμονωμένων λέξεων-«κλειδιών», θα επεξεργάζεται το νόημα ενός δεδομένου κειμένου. 
 

best of network

σχετικά άρθρα

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Όταν η πίστη στον εαυτό σου γίνεται αγώνας για τη ζωή…
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Όταν η πίστη στον εαυτό σου γίνεται αγώνας για τη ζωή…
Κάθε παιδί έχει απεριόριστες δυνατότητες για να αυτοπραγματωθεί, για να βιώσει την ομορφιά της ζωής και του εαυτού του. Αυτό είναι το μήνυμα του...
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Όταν η πίστη στον εαυτό σου γίνεται αγώνας για τη ζωή…
Παρέμβαση - κάλεσμα αναπληρωτών από την ΑΣΕ στην 88η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ
Παρέμβαση - κάλεσμα αναπληρωτών από την ΑΣΕ στην 88η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ
Παρέμβαση - κάλεσμα αναπληρωτών εκλεγμένων αντιπροσώπων από την ΑΣΕ στην 88η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ
Παρέμβαση - κάλεσμα αναπληρωτών από την ΑΣΕ στην 88η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ