Κάθε φορά που πλησιάζω στη Χαλκίδα θυμάμαι…, εκδήλωση προς τιμή του ποιητή Τ. Πατρίκιου στις 15/1
Του Θανάση Τοτόμη

Εκδήλωση προς τιμή του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, στη Χαλκίδα

· Κάθε φορά που πλησιάζω στη Χαλκίδα θυμάμαι…, είπε ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος πριν ενάμιση μήνα σε αποστροφή του λόγου του, στην εκδήλωση προς τιμή του, που διοργάνωσε το φεστιβάλ ντοκυμαντέρ Χαλκίδας στις 24 Νοέμβρη, στο μέγαρο της περιφέρειας Εύβοιας, αναφερόμενος στις πικρές μνήμες της οικογένειάς του, για την δολοφονία του θείου του Γιώργου Σαρηγιάννη, σκιτσογράφου ("Σπαλάθρειος") στο σπίτι του στη Χαλκίδα, στα πέτρινα χρόνια της κατοχής.

Στις 15 Ιανουαρίου, στις 7μμ, στη Χαλκίδα, ο δήμος της πόλης διοργανώνει και πάλι εκδήλωση προς τιμή του ποιητή, στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου, στο μέγαρο Κότσικα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν οι, Ελένη Αντωνιάδου, φιλόλογος, Κύπρια, "Ως που μπορεί να φτάσει ένας Χωματόδρομος", Αγάθη Γεωργιάδου, φιλόλογος, σχολική σύμβουλος δ.ε., "Η ποίηση και η ποιητική του Τίτου Πατρίκιου", και Σούλα Παπαγεωργοπούλου, φιλόλογος, σχολική σύμβουλος δ.ε., "Σε βρίσκει η ποίηση".

Θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τον ποιητή.

· Η γραφίδα του, και η ζωή του Τίτου Πατρίκιου, ταυτίστηκαν με την άσκηση και τη λειτουργία της ποίησης. Ίσως, τελικά, η ποίηση να είναι η τέχνη που περισσότερο γράφεται, παρά διαβάζεται, έχει πει σε συνέντευξή του.

· Ο Τίτος Πατρίκιος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928, κι έχει σπουδές στα νομικά και στην κοινωνιολογία. Η ποίησή του έχει επιρροές κυρίως από τις μεταπολεμικές πολιτικές εμπειρίες. Έργα του: Αν βρεις, 1943, Χωματόδρομος, 1954, Μαθητεία, 1963, Προαιρετική στάση, 1975, Ποιήματα I, 1948-1954, συγκεντρωτική έκδοση, 1976, Θάλασσα Επαγγελίας, 1977, Αντιδικίες, 1981, Σε βρίσκει η ποίηση, εκδόσεις Κίχλη, 2012, Ο πειρασμός της νοσταλγίας - σημειώσεις καθημερινότητας, σε 224 σελ., εκδόσεις Κίχλη, 2015, Ποιήματα Α', 1943-1959, εκδόσεις Κίχλη, 2017.

Κυριότερες μεταφράσεις: Γκ. Λούκατς, Μελέτες για τον ευρωπαϊκό ρεαλισμό, Λ. Αραγκόν, Μ’ ανοιχτά χαρτιά. Έχει τιμηθεί με το ειδικό κρατικό βραβείο το 1994, για το σύνολο του έργου του, με το βραβείο ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθήνας, 2008, με το Premio Letterario Internazionale "Laudomia Bonanni", 2009, με το γαλλικό βραβείο ποίησης Max Jacob Étranger 2016, για την ανθολογία του Sur la barricade du temps - Titos Patrikios, εκδόσεις Le Temps des Cerises. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, φλαμανδικά, γερμανικά και ολλανδικά.

Την εκδήλωση συντονίζει ο Μανώλης Στεργιούλης, αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης φιλόλογων - ΠΕΦ, σχολικός σύμβουλος δ.ε., και θα χαιρετίσει ο Χ. Παγώνης, δήμαρχος Χαλκιδέων.

  

 

σχετικά άρθρα