Thumbnail
Σύλλογος δ/ν Ν. Χανίων: Για τα μαθήματα ξένων γλωσσών στα σχολεία

 

ΘΕΜΑ: ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

            Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών σχετικά με επερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή για μαθήματα ξένων γλωσσών σε σχολεία, έχει να παρατηρήσει τα εξής:

  1. Είναι στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα όλων παιδιών να πηγαίνουν στο σχολείο, δικαίωμα κατακτημένο με επαναστάσεις όπως η γαλλική του 1789 και η ελληνική του 1821, αλλά και με τις διεκδικήσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος του 19ου αιώνα που στην αρχή έφτιαχνε σχολεία για τα παιδιά των εργατών, μέχρι να καθιερωθεί η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και να αρχίσουν να φτιάχνονται σχολεία για όλα τα παιδιά. Ως τότε υπήρχαν σχολεία με δίδακτρα μόνο για λίγους, για τα παιδιά των πλουσίων, κι η αγραμματοσύνη ήταν στα ύψη, βολεύοντας το σύστημα της εκμετάλλευσης των φτωχών από τους πλούσιους.
  2. Είναι επίσης στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα όλων των παιδιών να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα, κάτι που θα έπρεπε να διασφαλίζουν όλες οι κυβερνήσεις (και η ελληνική) και με διακρατικές συμφωνίες αμοιβαιότητας τόσο για τα παιδιά των μεταναστών εδώ, όσο και για τα Ελληνόπουλα του εξωτερικού. Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν περιορίσει το θεσμό της τάξης υποδοχής παλιννοστούντων και μεταναστών που βοηθούσε στην ομαλή ένταξη αυτών των παιδιών στο σχολείο κι έχουν περικόψει άγρια τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, αφήνοντας ξεκρέμαστα χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εκπαίδευση των ελληνοπαίδων στο εξωτερικό έχει δυστυχώς αφεθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στο έλεος των αρχών των ξένων κρατών, ενώ κι η εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών στην Ελλάδα φυτοζωεί.
  3. Μαθήματα διαφόρων ξένων γλωσσών γίνονται σε αρκετά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, σε απογευματινές ώρες, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και από τους τοπικούς Δήμους, είτε με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα που διαχειρίζονται Ελληνικά Πανεπιστήμια, είτε από εθελοντές. Στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων γίνονται και μαθήματα Ελληνικών σε μετανάστες και σειρά άλλων δράσεων, εγκεκριμένα πάντοτε από το Υπουργείο.
  4. Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία είναι κατάκτηση και δικαίωμα όλων των παιδιών. Κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει στο δρόμο, στο έλεος συμμοριών και της εγκληματικότητας. Η θέση όλων των παιδιών είναι στο σχολείο.

 

Για το ΔΣ

 

Ο Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας

Φώτης Ποντικάκης                                       Σακελλαρίδης Αθανάσιος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κουνούπια
Ποιο ζώο ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο;
Όταν σκεφτόμαστε τα πιο επικίνδυνα ζώα, πιθανόν φανταζόμαστε μεγάλους θηρευτές με αιχμηρά δόντια. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική.
Ποιο ζώο ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο;
kataigides_2.jpg
Καιρός - Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου: Ποιες περιοχές θα «χτυπηθούν» πιο έντονα σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή
Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία της Πέμπτης και Παρασκευής
Καιρός - Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου: Ποιες περιοχές θα «χτυπηθούν» πιο έντονα σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή