Thumbnail

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α.

 

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. πραγματοποίησε σήμερα συνέντευξη τύπου με σκοπό την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για τις επιπτώσεις του σχεδίου «Αθηνά» στη δομή και φυσιογνωμία της Σχολής. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» και την παρακολούθησαν δημοσιογράφοι και πλήθος φοιτητών και μελών Δ.Ε.Π.

Στη συνέντευξη μίλησαν οι:
– Ελένη Καραμαλέγκου, Πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας
– Σπυρονικόλας Χοϊδάς, Πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
– Αργυρώ Πρόσκολλη, Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
– Φρειδερίκη Μπατσαλιά, Πρόεδρος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
– Ευθυμία Παυλάκη, Πρόεδρος του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
– Γεράσιμος Ζώρας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
– Φώτης Δημητρακόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Σλαβικών σπουδών
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής Θεοδόσιος Πελεγρίνης, η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγήτρια Αμαλία Μόζερ, και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου, Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Κοντός, οι οποίοι στήριξαν με θέρμη τις θέσεις του Συλλόγου.

Οι ομιλητές/ομιλήτριες αναφέρθηκαν στο σχέδιο «Αθηνά», το οποίο προβλέπει για τη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.:
α) Τη συγχώνευση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, υδροκέφαλο Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις: 1. Αγγλικής Γλώσσας, 2. Γαλλικής Γλώσσας, 3. Γερμανικής Γλώσσας, 4. Ιταλικής Γλώσσας, 5. Ισπανικής Γλώσσας
και
β) Τη συγχώνευση του Τμήματος Σλαβικών σπουδών και του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών σπουδών σε ένα Τμήμα «Σλαβικών, Τουρκικών και Ασιατικών σπουδών» με δύο κατευθύνσεις: 1. Τουρκικών σπουδών και σύγχρονων Ασιατικών σπουδών, 2. Σλαβικών σπουδών.

Οι ομιλητές/ομιλήτριες εξέφρασαν ομόφωνα την απόλυτή αντίθεσή τους στην πρόταση του σχεδίου «Αθηνά» για τη Φιλοσοφική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. και αξίωσαν τη διατήρηση της αυτοτέλειας και αυτονομίας των υπό συγχώνευση Τμημάτων.
Δήλωσαν ότι αυτή η αιφνιδιαστική κατάργηση των ακαδημαϊκών Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής αποτελεί απροκάλυπτη παρέμβαση του Υπουργείου στα εσωτερικά του Πανεπιστημίου και παραβίαση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητού του. Οι ομιλητές/ομιλήτριες επισήμαναν ότι το σχέδιο αντιστρατεύεται κοινώς αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα και καταστρατηγεί κάθε έννοια ακαδημαϊκότητας. Εγείρει, μάλιστα, σοβαρότατα ζητήματα επιστημονικής δεοντολογίας και μεθοδολογίας ως προς τη σύλληψη και διατύπωση του σκεπτικού της πρότασης συγχώνευσης των Τμημάτων. Δεν πληροί παραδόξως ούτε καν τα κριτήρια των συγχωνεύσεων που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο, δεν αναμένεται να επιτύχει ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων, ενώ παράλληλα ακυρώνει την επιστημονική αριστεία που έχουν επιτύχει τα υπό συγχώνευση Τμήματα, η οποία έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα και διεθνώς. Επιπλέον, αλλοιώνει την επιστημονική φυσιογνωμία της Φιλοσοφικής Σχολής.

Οι πρόεδροι των Τμημάτων τεκμηρίωσαν με εντυπωσιακά στοιχεία το πολύ αξιόλογο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο των Τμημάτων, παραπέμποντας στις οικείες ιστοσελίδες. Τα Τμήματα αυτά έχουν μακρόχρονη παράδοση, επιστημονική αυτοτέλεια και ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

Επιπλέον, οι ομιλητές/ομιλήτριες κατέδειξαν τους σοβαρότατους κινδύνους που εγκυμονεί το σχέδιο «Αθηνά» για το επίπεδο σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών και αποφοίτων, αναγνωρισμένα και από το κράτος και διεθνώς. Σημείωσαν με έμφαση ότι σε έναν κόσμο που απαιτεί την εξειδικευμένη γνώση είναι δυσοίωνες οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων ενός Τμήματος με το προβληματικό γνωστικό αντικείμενο «Ξένες Γλώσσες και Φιλολογία» ή με το παγκοσμίως πρωτοφανές γνωστικό αντικείμενο «Σλαβικές, Τουρκικές και Ασιατικές σπουδές». Αυτή η οφθαλμοφανής οπισθοδρόμηση παραπέμπει στην προπολεμική εποχή, όταν οι ξένες Γλώσσες και Φιλολογίες προσφέρονταν ως ελεύθερα μαθήματα και κηδεμονεύονταν από τον εκάστοτε Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής.

Τονίστηκε, τέλος, η ιδιαίτερη αξία των ανθρωπιστικών σπουδών που καλλιεργούνται στη Φιλοσοφική Σχολή, καθώς και η συμβολή των συγκεκριμένων Τμημάτων στη διεθνή προβολή της χώρας και του ελληνικού πολιτισμού σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι η υποβάθμιση των σπουδών αυτών μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις σπουδές που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό στις αντίστοιχες χώρες.

Το συμπέρασμα των τοποθετήσεων είναι ότι η Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. απορρίπτει το σχέδιο «Αθηνά» και επιμένει σθεναρά στη διατήρηση της αυτοτέλειας και αυτονομίας των υπό συγχώνευση Τμημάτων. Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις ολέθριες συνέπειες του σχεδίου «Αθηνά» έχει οργανώσει συλλογή υπογραφών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενάντια στην προτεινόμενη συγχώνευση των «ξενόγλωσσων» Τμημάτων της Σχολής (http://www.change.org/petitions/professor-konstantinos-arvanitopoulos-greek-minister-of-education-save-the-departments-of-english-french-german-italian-and-spanish) με συγκλονιστική ανταπόκριση (μέσα σε τρεις μόλις μέρες συγκεντρώθηκαν 6.629 υπογραφές και ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς).

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 2-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

viasmos-kopela.jpg
Νέα στοιχεία για τον αστυνομικό που βίαζε και εξέδιδε 34χρονη – Πώς την πλησίασε
Της είχε υποσχεθεί ότι θα την παντρευτεί, ώστε να εξασφαλίσει τη μόνιμη διαμονή της στην Ελλάδα
Νέα στοιχεία για τον αστυνομικό που βίαζε και εξέδιδε 34χρονη – Πώς την πλησίασε
ΟΑΚΑ
ΟΑΚΑ: Αυθαίρετο έως το 2014, χωρίς πιστοποιητικό στατικής επάρκειας μέχρι σήμερα - Η γέφυρα Καλατράβα είναι αρμοδιότητα της ΣΤΑΣΥ
Έμπαινε φρένο στη συντήρηση επειδή ήταν αυθαίρετο
ΟΑΚΑ: Αυθαίρετο έως το 2014, χωρίς πιστοποιητικό στατικής επάρκειας μέχρι σήμερα - Η γέφυρα Καλατράβα είναι αρμοδιότητα της ΣΤΑΣΥ
amvrosios_5.jpg
Παραλήρημα Αμβρόσιου: Νέα «πρόβλεψη» για ισοπέδωση της Αθήνας από σεισμό
Ο πρώην μητροπολίτης υποστηρίζει ότι «κυκλοφορεί» στο Άγιο Όρος μια πρόβλεψη για χιλιάδες νεκρούς λόγω σεισμού από την Αταλάντη ως απάντηση του Θεού...
Παραλήρημα Αμβρόσιου: Νέα «πρόβλεψη» για ισοπέδωση της Αθήνας από σεισμό