Thumbnail
Η εκπαιδευτική αξιολόγηση και το «φάντασμα του επιθεωρητή»

 

Δελτίο Τύπου των εκπροσώπων της

Ε Ν Ω Τ Ι Κ ΗΣ   Κ Ι Ν Η Σ ΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Δ.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

στο  Δ.Σ. ΕΛΜΕ Βοιωτίας

ΒΑΖΟΥΡΑ  ΣΠΥΡΟΥ  &  ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Η εκπαιδευτική αξιολόγηση και

 το «φάντασμα του επιθεωρητή»

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας προς διαβούλευση, επιστρέφει τη σχολική ζωή  τριάντα χρόνια πίσω (εποχή 1982 και πριν) αφού τα όσα προτείνει, με παραλλαγές, ίσχυαν τότε.

Οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται από μονοπρόσωπα όργανα (Διευθυντή σχολικής μονάδας - Σχολικό Σύμβουλο) και η διαδικασία της αξιολόγησης εφαρμόζει κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολείων, συνδέεται με τη βαθμολογική - μισθολογική εξέλιξη και τις ποσοστώσεις του νόμου 4024/2011, απειλεί με απολύσεις εκπαιδευτικών. Κανένα σύστημα αξιολόγησης, όμως, δεν μπορεί να εφαρμοστεί και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να πετύχει αν δεν εξασφαλιστεί η αποδοχή και η εμπιστοσύνη των εκπαιδευτικών.

Η εκπαιδευτική κοινότητα θα δώσει τη μάχη για τη διασφάλιση της παιδαγωγικής ελευθερίας στο Δημόσιο Σχολείο και τη δική της πρόταση για μια εκπαιδευτική αξιολόγηση – ανατροφοδότηση και βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου.

 Μια πρόταση - επιστημονικά αποδεκτή και παιδαγωγικά τεκμηριωμένη - που αξιολογεί το σύνολο των εμπλεκομένων παραμέτρων στην εκπαιδευτική διαδικασία (αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, υποδομές, συνθήκες άσκησης εκπαιδευτικού έργου, κοινωνικά χαρακτηριστικά, διοικητική και παιδαγωγική υποστήριξη, επιμόρφωση κ.α.) και λειτουργεί ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Μια πρόταση που κινείται στους άξονες: προγραμματισμός – στοχοθεσία – παρακολούθηση – αξιολόγηση από συλλογικά όργανα (Σύλλογος Διδασκόντων σε συνεργασία με το Σχολικό Σύμβουλο) με στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και απαντά στα ερωτήματα: τι προγραμματίζεται,  πώς εφαρμόζεται, τι αξιολογείται, πώς αποτιμάται το αποτέλεσμα, ποιες πρωτοβουλίες ενισχυτικές του εκπαιδευτικού έργου αναλαμβάνονται.

Από το προϊόν της αξιολογικής διαδικασίας πρέπει να προκύπτει όφελος ποιότητας και αναβάθμιση της ίδιας της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του Δημόσιου Σχολείου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επέτειος Πολυτεχνείου
Επέτειος Πολυτεχνείου: Ποιοι δρόμοι κλείνουν από σήμερα, Σάββατο
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την 52η Επέτειο του Πολυτεχνείου θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν
Επέτειος Πολυτεχνείου: Ποιοι δρόμοι κλείνουν από σήμερα, Σάββατο
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις επόμενες δύο εβδομάδες η Υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει μια σειρά επιλογών για το Λύκειο και τις εξετάσεις
Αναλυτικά τι είπε ο Πρωθυπουργός για τον ρόλο του σχολείου σήμερα και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις επόμενες δύο εβδομάδες η Υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει μια σειρά επιλογών για το Λύκειο και τις εξετάσεις
εκπαίδευση
SUB.8: Το ΙΕΠ ορίζει Συμβούλους για τη μεγαλύτερη επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χώρα
SUB.8-Δράσεις Κατάρτισης Εκπαιδευτικών: Ορίστηκαν οι Σύμβουλοι του ΙΕΠ για την υποστήριξη της Επιμόρφωσης
SUB.8: Το ΙΕΠ ορίζει Συμβούλους για τη μεγαλύτερη επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χώρα