Πρώτοι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας: Τα Γυμνάσια που διακρίθηκαν
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα 87 σχολεία αντιπροσωπεύουν 35 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ έλαβε μέρος και μία ομάδα με ιδιαίτερο συμβολισμό, το εννιάχρονο ένα ομογενειακό σχολείο «Πνοή Ζωής» του Αργυροκάστρου).

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι 1 οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γυμνασίων που διοργάνωσε διαδικτυακά ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. «Φιλόλογος» σε συνεργασία με Συμβούλους Εκπαίδευσης Φιλολόγων.

Στον προκριματικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε σε τρεις διαδικτυακές πλατφόρμες Webex την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025 πήραν μέρος πενταμελείς μαθητικές ομάδες που εκπροσώπησαν 88 γυμνάσια.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα 87 σχολεία αντιπροσωπεύουν 35 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ έλαβε μέρος και μία ομάδα με ιδιαίτερο συμβολισμό, το εννιάχρονο ένα ομογενειακό σχολείο «Πνοή Ζωής» του Αργυροκάστρου).

Στις ομάδες δόθηκαν ψηφιακά κείμενα προερχόμενα από έγκριτες ηλεκτρονικές πηγές και τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε θέματα που αφορούσαν τρεις γλωσσικές δεξιότητες: α. κατανόηση γραπτού λόγου, β. παραγωγή γραπτού λόγου και γ. κατανόηση προφορικού λόγου. Τα γραπτά αξιολογήθηκαν από Επιστημονική Επιτροπή την οποία αποτέλεσαν Πανεπιστημιακοί και Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Φιλολόγων.

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025 συγκεντρώθηκαν σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα όλες οι μαθητικές ομάδες και οι φιλόλογοί τους. Αρχικά η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του προκριματικού αγώνα στον οποίο ξεχώρισαν και προκρίθηκαν για τον τελικό αγώνα τέσσερις ομάδες:

του 1ου Γυμνασίου Κατερίνης,

του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου,

του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης

και του Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης,

οι οποίες αμέσως μετά αγωνίστηκαν στην τέταρτη δεξιότητα στον προσχεδιασμένο προφορικό λόγο. Όση ώρα οι ομάδες προετοιμάζονταν για τις παρουσιάσεις τους, όλοι οι υπόλοιποι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, έλαβαν μέρος σε μια «Γιορτή γλώσσας» που περιλάμβανε διαδραστική ομιλία της εξαιρετικής κ. Μαρίας Καμηλάκη, διανθισμένη με κουίζ σχετικά με τη λεγόμενη γλώσσα των νέων, τα Greeklish, και τον διαδικτυακό λεκτικό εκφοβισμό.

Στο καθαρά διαγωνιστικό κομμάτι μετά τις παρουσιάσεις των προσχεδιασμένων προφορικών ομιλιών από τους εκπροσώπους των τριών ομάδων, η Επιστημονική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα και έδωσε

το πρώτο βραβείο στην ομάδα του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης, το δεύτερο βραβείο εξίσου στις ομάδες του 1 ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου και του Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης και το τρίτο βραβείο στην ομάδα του 1 ου Γυμνασίου Κατερίνης.

Πραγματικοί όμως νικητές ήταν οι 440 μαθητές και μαθήτριες όλων των γυμνασίων, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση των εμπνευσμένων φιλολόγων τους και ξεπερνώντας τις αντίξοες συνθήκες έδειξαν πως ξέρουν να αγωνίζονται τον «καλόν αγώνα» της γλώσσας σε πείσμα όσων αναμασούν τα στερεότυπα περί λεξιπενίας των νέων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Γροιλανδία: Τι τρώνε στον πιο παγωμένο τόπο της Γης

Ελαιόλαδο και λεμόνι πριν τον ύπνο: Ένα μυστικό που βοηθά σώμα και καρδιά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

AI Ethics Officer
AI Ethics Officer: Το νέο επάγγελμα που βάζει «όρια» στην τεχνητή νοημοσύνη
Ένα νέο επάγγελμα γεννιέται στην Ευρώπη, αυτό του ρυθμιστή - ελεγκτή χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης - Πώς μπαίνει κανείς σε αυτό
AI Ethics Officer: Το νέο επάγγελμα που βάζει «όρια» στην τεχνητή νοημοσύνη
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΔΩΡΩΝ - ΚΑΛΕΣΜΑ 26 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Συνταξιοδοτικός Οδηγός 2026: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί
Συντάξεις: Όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ενόψει των αιτήσεων του Φεβρουαρίου
Συνταξιοδοτικός Οδηγός 2026: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί
misthos_30121019.jpeg
Έρχονται σημαντικές αυξήσεις μισθών - Ποια επιδόματα και παροχές επανέρχονται μετά από 15 χρόνια
Επιστροφή δικαιωμάτων μετά από περισσότερο από μία δεκαετία
Έρχονται σημαντικές αυξήσεις μισθών - Ποια επιδόματα και παροχές επανέρχονται μετά από 15 χρόνια
κεραμ
Μια νέα επιστημονική μελέτη αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη εξέλιξη - Προϋπήρξε η ανάπτυξη μαθηματικής σκέψης από τη γλώσσα;
Τα ευρήματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων - Συμμετρία, επανάληψη και γεωμετρική λογική
Μια νέα επιστημονική μελέτη αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη εξέλιξη - Προϋπήρξε η ανάπτυξη μαθηματικής σκέψης από τη γλώσσα;