Μερόπη Τζούφη
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Με κλείσιμο απειλείται το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Μεσίνας στην Ιταλία - Αναφορά της Μερόπης Τζούφη προς τη Νίκη Κεραμέως

Με κλείσιμο απειλείται το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Μεσίνας στην Ιταλία, σύμφωνα με αναφορά προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που κατέθεσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μερόπη Τζούφη.

«Άλλη μια σχολική μονάδα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης απειλείται με υπολειτουργία ή κλείσιμο λόγω της αδιαφορίας του υπουργείου Παιδείας», τονίζει η Μερόπη Τζούφη με αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας. Πρόκειται για το ΤΕΓ Μεσίνας (Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας) στη Σικελία, το οποίο καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες εκατοντάδων μαθητών ελληνικής καταγωγής.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην πόλη της Νότιας Ιταλίας, με επιστολή του προς το News247, η ομαλή λειτουργία του ΤΕΓ απειλείται μετά τη λήξη της απόσπασης της υπεύθυνης εκπαιδευτικού. Μιας δασκάλας που κατά την τετραετή παραμονή της παρήγαγε σημαντικό εκπαιδευτικό έργο, αποσπώντας το θαυμασμό της κοινότητας, των μαθητών, των οικογενειών, των συναδέλφων και των τοπικών αρχών. Έκτοτε, το υπουργείο Παιδείας αρνείται να δώσει λύση.

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταθέτοντας ως αναφορά την επιστολή του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, ζητά από τη Νίκη Κεραμέως να προχωρήσει άμεσα σε απόσπαση εκπαιδευτικού στο ΤΕΓ Μεσίνας, όπως και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για τις συνθήκες διάλυσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Σημειώνεται πως η υπουργός Παιδείας δεν έχει ακόμα απαντήσει στην κοινοβουλευτική ερώτηση 47 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα: «Άμεση στελέχωση των ελληνικών σχολείων της Διασποράς», με την οποία ζητούν να υπάρξει λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης των ελληνικών σχολείων σε Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία.

Αναλυτικά η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Κίνδυνος για τη λειτουργία του ΤΕΓ Μεσίνας στη Σικελία λόγω διακοπής απόσπασης της δασκάλας»

Σύμφωνα με επιστολή του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μεσίνας στη Νότια Ιταλία, το ΤΕΓ της πόλης απειλείται με υπολειτουργία. Σημειώνεται πως λειτουργούσε ομαλά από τον Ιούλιο του 2018, με αποσπασμένη δασκάλα, η οποία κατάφερε να αποσπάσει το θαυμασμό της Ελληνικής Κοινότητας, των μαθητών της και των οικογενειών τους, των συναδέλφων της, αλλά και των τοπικών αρχών.

Στην επιστολή γνωστοποιείται πως ο δήμος Μεσίνας ανακηρύχθηκε το 2012 ως δήμος ελληνικής γλώσσας μειονότητας, ο μεγαλύτερος σε όλη την Ιταλία. Τα τελευταία έτη, περισσότεροι από 200 μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου παρακολουθούσαν τα μαθήματα της αποσπασμένης εκπαιδευτικού. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μεσίνας ζητά από το υπουργείο Παιδείας να δοθεί άμεση λύση ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΤΕΓ στη Σικελία.

Επισυνάπτεται η σχετική δημοσίευση της επιστολής. Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες και της ενημέρωση της Ελληνικής Κοινότητας Μεσίνας.

Ιωάννινα, 03 Νοεμβρίου 2022

Η καταθέτουσα βουλευτής

Τζούφη Μερόπη

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών