Νέες διευκρινίσεις από την ΟΛΜΕ για την απεργία - αποχή

Η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της, προχωρά σε νέες διευκρινίσεις, έπειτα από ερωτήσεις που τέθηκαν στο ΔΣ, για την απεργία - αποχή που είναι ήδη σε ισχύ.

Διευκρινίζει, μεταξύ άλλων πως οι συνεδριάσεις των συλλόγων γίνονται υποχρεωτικά και αποκλειστικά εντός ωραρίου, ενώ για τους εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν ωράριο σε πολλά σχολεία, η ΟΛΜΕ τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ισότιμα μέλη σε κάθε σύλλογο σχολείου που διδάσκουν έστω και μία ώρα.

Αναλυτικά:

Νέες διευκρινίσεις για την απεργία αποχή

Μετά από ερωτήσεις που τέθηκαν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ σας ενημερώνουμε για τα εξής:

1.    Η απεργία αποχή που είναι ήδη σε ισχύ, δήλωση της οποίας σας έχουμε αποστείλει, καλύπτει νομικά τόσο τις διαδικασίες κατάθεσης της περυσινής αποτίμησης όσο και την ειδική συνεδρίαση για τις διαδικασίες προγραμματισμού. Με την κατάθεση της δήλωσης αυτής στο πρωτόκολλο του σχολείου όλοι και όλες (εκπαιδευτικοί και διευθυντές/ντριες) είναι πλήρως κατοχυρωμένοι/ες να απέχουν από τις διαδικασίες αυτές. Η υποχρέωση των διευθυντών να προχωρήσουν μόνοι τους τις διαδικασίες προγραμματισμού (άρθρο 97 του ν.4823/21) ενεργοποιείται στις 10 Οκτωβρίου (και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου). Μέχρι τότε καλύπτονται από την υπάρχουσα δήλωση απεργίας αποχής. Η ΓΣ των Προέδρων στις 25-09-21 αποφάσισε απεργία-αποχή και από τις προβλέψεις του ν.4823/21 και τις επόμενες μέρες -πριν τις 10 Οκτωβρίου- θα αποσταλεί συμπληρωματική δήλωση και οδηγίες.

Επομένως, η ήδη υπάρχουσα δήλωση καλύπτει όλες τις διαδικασίες μέχρι τις 10 Οκτωβρίου για όλους και μετά τις 10 Οκτωβρίου θα κατατεθεί συμπληρωματική δήλωση για τις 4823/21, η οποία θα σας αποσταλεί εγκαίρως.

2.    Οι συνεδριάσεις των συλλόγων γίνονται υποχρεωτικά και αποκλειστικά εντός ωραρίου (Ν. 1566 άρθρο 11 ΣΤ.2,  παρ. 4 άρθρο 33  ν. 4692/2020 και παρ.2 Άρθρο 101 ΝΟΜΟΣ 4823/2021). Καμία συνεδρίαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτός εργασιακού ωραρίου.

3.    Επειδή δεχόμαστε καταγγελίες ότι κάποιοι διευθυντές επικαλούνται τον Κώδικα Διοικητικής Λειτουργίας (ν.2690/1999) και συγκεκριμένα το άρθρο 14, ισχυριζόμενοι ότι σε επόμενη συνεδρίαση απαιτείται μικρότερη απαρτία υπενθυμίζουμε την περυσινή ανακοίνωση της ΟΛΜΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο είναι προδήλως παράνομο:

4.    Σχετικά με τους/τις συναδέλφους που συμπληρώνουν ωράριο σε πολλά σχολεία, διευκρινίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ισότιμα μέλη σε κάθε σύλλογο σχολείου που διδάσκουν έστω και μία ώρα. Ν. 1566 άρθρο 11 ΣΤ.1: «Ο σύλλογος διδασκόντων κάθε σχολείου αποτελείται από όλους τους διδάσκοντες στο σχολείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και έχει ως πρόεδρο το διευθυντή του σχολείου». Επομένως, πρέπει να κληθούν σε όλες τις συνεδριάσεις και να καταθέσουν την δήλωση απεργίας αποχής σε όλα τα σχολεία. Εάν δεν κληθούν (παρατύπως) ή αν λόγω υποχρέωσης σε άλλο σχολείο δεν μπορέσουν να παραστούν θεωρούνται δικαιολογημένα απόντες και η απουσία τους καταμετράται κανονικά για την διαπίστωση απαρτίας. Αν κληθούν, καταθέτουν την δήλωση απεργία αποχής σε όλα τα σχολεία και ειδικά σε αυτό που έχουν τις περισσότερες ώρες.

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4