Το πρόβλημα στη διδασκαλία της Φυσικής λόγω της κατανομής διορισμών των εκπαιδευτικών - Ανακοίνωση του συλλόγου Φυσικών Κρήτης

Οι πρόσφατοι διορισμοί εκπαιδευτικών στις φυσικές επιστήμες συνοδεύτηκαν από μια κατανομή ανά ειδικότητα που αποκλίνει εντυπωσιακά από τις πραγματικές ανάγκες. Οι καθηγητές των φυσικών επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωλογία) έχουν ως α΄ ανάθεση το μάθημα που αντιστοιχεί στις σπουδές τους και ως β΄ ανάθεση τα υπόλοιπα.

Σημειώνουμε ότι α΄ ανάθεση σημαίνει ότι ο καθηγητής αναλαμβάνει να διδάξει μάθημα που αντιστοιχεί στις σπουδές του και β΄ ανάθεση σημαίνει μάθημα που βρίσκεται κοντά στο αντικείμενο των σπουδών του, με κριτήρια όμως που δεν είναι απαραιτήτως σωστά. Δυστυχώς, πολλές ώρες μαθημάτων φυσικών επιστημών δίνονται ως β΄ ανάθεση και όχι ως α΄, πράγμα λίαν επιζήμιο για τους μαθητές, που θα επιδεινωθεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά, όσον αφορά το μάθημα της Φυσικής, λόγω της κατανομής των πρόσφατων διορισμών.

Το πρόβλημα σε αριθμούς:

Από τα ποσοστά των πινάκων είναι φανερό ότι η κάλυψη κενών θέσεων, με βάση τα στοιχεία που έστειλαν τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) στο Υπουργείο Παιδείας, είναι απολύτως ανεπαρκής για τους φυσικούς (25%), πολύ ικανοποιητική για τους γεωλόγους (86%), ενώ υπάρχει υπερκάλυψη σε χημικούς (136%) και βιολόγους (124%). Ενδεικτικά καταγράφουμε και τον αντίστοιχο πίνακα της Αττικής (λόγω του μεγέθους της), ενώ ανάλογα ισχύουν στην πλειοψηφία των περιοχών της χώρας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σήμερα (2/9/2021) να έχουν τοποθετηθεί σε κενές οργανικές θέσεις Φυσικής νεοδιόριστοι Χημικοί, όπως συμβαίνει στην Κορινθία και σε άλλους Νομούς. Βασική συνέπεια αυτού είναι να διδάσκεται πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών το πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα της Φυσικής από μη ειδικούς, ενώ παράλληλα ο αριθμός των αναπληρωτών φυσικών είναι μειωμένος, όχι μόνο φέτος, αλλά και για όσο χρόνο διατηρηθεί η στρέβλωση την οποία εκθέτουμε, δηλαδή για όσο χρόνο δεν ιεραρχούνται πρώτες οι ανάγκες των μαθητών στο θέμα αυτό, με αποτέλεσμα τη δυσφορία των γονέων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να στραφούν ακόμα περισσότερο στα φροντιστήρια.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων που επιβάλλεται να γίνουν και είναι οι εξής:

Α. Συμπληρωματικός διορισμός 262  μόνιμων Φυσικών ΠΕ04.01 (αυτός είναι ο αριθμός επιπλέον κενών Φυσικών σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ΠΥΣΔΕ) από τους πίνακες της 2ΓΕ/2019 για την αποκατάσταση της ισορροπίας και της αδικίας στον κλάδο.

Β. Αυξημένος αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών Φυσικών ΠΕ04.01 για το έτος 2021 – 2022, ώστε να καλύπτεται πλήρως η διδασκαλία Φυσικής, τουλάχιστον στα Λύκεια, από καθηγητές με α΄ ανάθεση.

Γ. Αύξηση κατά μία ώρα της διδασκαλίας της Φυσικής στην Α΄ Λυκείου από την επόμενη σχολική χρονιά 2022 – 2023, πράγμα επιστημονικά απολύτως απαραίτητο, ώρα που άλλωστε υπήρχε μέχρι πρότινος και καταργήθηκε δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους μαθητές.

Εξ αιτίας της κατάφωρης αδικίας που εκτέθηκε παραπάνω, οι αναπληρωτές φυσικοί έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της κατανομής διορισμών του κλάδου ΠΕ04 των φυσικών επιστημών με αδιάσειστα στοιχεία που προκύπτουν από τις αποφάσεις των ΠΥΣΔΕ, οι οποίες αγνοήθηκαν συστηματικά από το Υπουργείο Παιδείας για άγνωστους, αλλά και μη διαφανείς, λόγους. Σημειωτέον ότι ακόμη και αυτοί οι ελάχιστοι 87 φυσικοί που διορίστηκαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία διορίστηκαν στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές, αντίθετα με άλλες ειδικότητες. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια το πλέον σημαντικό για την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο μάθημα της Φυσικής έχει δεχθεί αλλεπάλληλες βολές (κατάργηση τριώρου εργαστηρίου, κατάργηση μιας ώρας στη Φυσική Α΄ Λυκείου και άλλης μιας ώρας στη Φυσική προσανατολισμού Β΄ Λυκείου, κατάργηση της Φυσικής Γενικής Παιδείας στη Γ΄ Λυκείου).

Ευελπιστούμε σε ενέργειές σας για την άρση του προβλήματος, γεγονός που θα ωφελήσει τα μέγιστα τους μαθητές και θα κατευνάσει τον θυμό των γονιών τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πόλεμος ουκρανία
Ρώσος τραγουδιστής αυτοκτόνησε για να μην στατευθεί!
Ιδιαίτερα απελπιστική είναι η κατάσταση των Ρώσων πολιτών, που ψάχνουν τρόπους να μην στρατευθούν, ενώ ένας ράπερ έφτασε στο σημείο να αυτοκτονήσει!
Ρώσος τραγουδιστής αυτοκτόνησε για να μην στατευθεί!
Ειδική Αγωγή - Καταγγελία: Μητέρα μαθητή ΑμεΑ μένει όλη μέρα στο σχολείο λόγω έλλειψης ΕΒΠ
«Ο γιος μου είναι σε καρότσι και χρειάζεται βοήθεια και τις 6 ώρες, είτε για να πάει τουαλέτα, είτε για να βγάλει ένα βιβλίο»
Ειδική Αγωγή - Καταγγελία: Μητέρα μαθητή ΑμεΑ μένει όλη μέρα στο σχολείο λόγω έλλειψης ΕΒΠ