ανοικτά σχολεία αίθουσα
Δήλωση του Νίκου Αδράμη και Γιάννη Βαρδαλαχάκη για τα τεκταινόμενα στο ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου

Οι βασικές πτυχές της φαρσοκωμωδίας που εξελίσσεται φέτος με τις εκλογές ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευσης είναι λίγο-πολύ γνωστές:

Η υπουργός, αγνοώντας την κοινή λογική και τις εκκλήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων για παράταση της θητείας των συμβουλίων και τη διεξαγωγή των εκλογών δια ζώσης όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, διατάσσει ηλεκτρονική ψηφοφορία-δημοψήφισμα για να δει πόσοι συντάσσονται με το υπουργείο και πόσοι με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, απαγορεύει την απόσυρση των ψηφοδελτίων από την ηλεκτρονική γιορτή της δημοκρατίας που έχει ετοιμάσει και εισπράττει ως απάντηση ένα μεγαλοπρεπέστατο 92% αποχής.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι το πως εξειδικεύτηκε τοπικά η εφαρμογή των «διαταγμάτων» της κας Κεραμέως από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι κατά τόπους Διευθύνσεις δέχθηκαν μετά από πιέσεις την απόσυρση των συνδυασμών, ενώ σε κάποιες άλλες όχι, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ελληνική (αλλά υποθέτουμε και στην παγκόσμια) ιστορία να έχουμε υποψήφιους με το στανιό που καλούσαν τον κόσμο να απέχει και να μην τους ψηφίσει.

Στην περίπτωση του ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου, μπροστά στον κίνδυνο οι 42 συνάδελφοι που τελικά συμμετείχαν στην ψηφοφορία (από τους 420 που συμμετείχαν το 2018) να μην βρουν ψηφοδέλτιο για να ρίξουν στην ηλεκτρονική κάλπη, καθώς και οι δύο συνδυασμοί είχαν δηλώσει απόσυρση από τις εκλογές, η ΔΔΕ Ρεθύμνου επέλεξε να δεχθεί τις αιτήσεις απόσυρσης όλων εκτός από αυτές των πρώτων αλφαβητικά σε κάθε ψηφοδέλτιο!

Η έμπνευση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να εκλεγούμε, παρά τη θέλησή μας, αιρετοί στο ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου ο Αδράμης Νικόλαος από την Ενωτική Αριστερή Συνεργασία και ο Βαρδαλαχάκης Ιωάννης από την Αγωνιστική Ενωτική Παρέμβαση. Ασφαλώς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών – παρωδία υποβάλαμε την παραίτησή μας για μία ακόμα φορά.

Ακολούθησε η νομοθέτηση από το υπουργείο της δυνατότητας διορισμού «αιρετών εκπροσώπων» των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις σε περίπτωση παραίτησης όλων των υποψηφίων. Τώρα, τι είδους «αιρετοί» είναι αυτοί που δεν έχουν προκύψει από εκλογές αλλά διορίζονται από τη διοίκηση, μόνο η κα Κεραμέως γνωρίζει. Ακολουθεί η ανασυγκρότηση του ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης όπου τοποθετούνται στη θέση των  με-το-ζόρι-εκλεγμένων-και-εις-διπλούν-παραιτημένων, ποιοι λέτε; Οι ίδιοι δύο που είχαμε ήδη δύο φορές παραιτηθεί!

Παραιτούμαστε, λοιπόν, για τρίτη φορά, ελπίζοντας, μετά και τις διαβεβαιώσεις του Προϊσταμένου, ότι αυτή η ιδιότυπη ομηρία θα λάβει κάποια στιγμή τέλος. Αμ δε! Με μεγάλη έκπληξη (αν και εδώ που τα λέμε τίποτα δε θα έπρεπε πλέον να μας εκπλήσσει), διαπιστώσαμε ότι οι παραιτήσεις μας, 1,5 μήνα μετά, δεν έχουν γίνει ακόμα δεκτές από την Περιφερειακή Διεύθυνση και ότι το υπηρεσιακό συμβούλιο συνεδριάζει το τελευταίο διάστημα εν κρυπτώ, με εμάς τους δύο να εμφανιζόμαστε ακόμα ως τακτικά του μέλη.

Εδώ υπάρχουν διάφορα ζητήματα που δημιουργούνται:

Ηθικά, καθώς κάθε συνάδελφος στον οποίο κοινοποιούνται οι αποφάσεις του συμβουλίου που τον αφορούν μπορεί, βλέποντάς μας να εμφανιζόμαστε ακόμα ως μέλη του, να υποθέσει ότι δεν παραιτηθήκαμε ποτέ και ότι δεχθήκαμε το ρόλο του αιρετού – κουίσλινγκ.

Νομικά, καθώς το συμβούλιο συνεδριάζει χωρίς να καλούμαστε ενώ τυπικά παραμένουμε μέλη του.

- Κυρίως όμως πολιτικά, καθώς οι υπεύθυνοι για αυτό το μπάχαλο είναι οι ίδιοι που έχουν το θράσος να κουνάνε το δάχτυλο στο ζωντανό κομμάτι της εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς της τάξης.

Κα Κεραμέως, κε Καρτσωνάκη και κε Γαζανέ, για τελευταία φορά, ΟΧΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΧΙ. Συνήθως ένα κείμενο συνδικαλιστών κλείνει με κάποια αιτήματα. Το μόνο αίτημα που έχει νόημα να διατυπωθεί από την πλευρά μας είναι να έρθετε επί τέλους στα συγκαλά σας και να αποδεχτείτε τις παραιτήσεις μας.

Αδράμης Νίκος

Βαρδαλαχάκης Γιάννης

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα