ανοικτά σχολεία αίθουσα
Δήλωση του Νίκου Αδράμη και Γιάννη Βαρδαλαχάκη για τα τεκταινόμενα στο ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου

Οι βασικές πτυχές της φαρσοκωμωδίας που εξελίσσεται φέτος με τις εκλογές ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευσης είναι λίγο-πολύ γνωστές:

Η υπουργός, αγνοώντας την κοινή λογική και τις εκκλήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων για παράταση της θητείας των συμβουλίων και τη διεξαγωγή των εκλογών δια ζώσης όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, διατάσσει ηλεκτρονική ψηφοφορία-δημοψήφισμα για να δει πόσοι συντάσσονται με το υπουργείο και πόσοι με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, απαγορεύει την απόσυρση των ψηφοδελτίων από την ηλεκτρονική γιορτή της δημοκρατίας που έχει ετοιμάσει και εισπράττει ως απάντηση ένα μεγαλοπρεπέστατο 92% αποχής.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι το πως εξειδικεύτηκε τοπικά η εφαρμογή των «διαταγμάτων» της κας Κεραμέως από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι κατά τόπους Διευθύνσεις δέχθηκαν μετά από πιέσεις την απόσυρση των συνδυασμών, ενώ σε κάποιες άλλες όχι, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ελληνική (αλλά υποθέτουμε και στην παγκόσμια) ιστορία να έχουμε υποψήφιους με το στανιό που καλούσαν τον κόσμο να απέχει και να μην τους ψηφίσει.

Στην περίπτωση του ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου, μπροστά στον κίνδυνο οι 42 συνάδελφοι που τελικά συμμετείχαν στην ψηφοφορία (από τους 420 που συμμετείχαν το 2018) να μην βρουν ψηφοδέλτιο για να ρίξουν στην ηλεκτρονική κάλπη, καθώς και οι δύο συνδυασμοί είχαν δηλώσει απόσυρση από τις εκλογές, η ΔΔΕ Ρεθύμνου επέλεξε να δεχθεί τις αιτήσεις απόσυρσης όλων εκτός από αυτές των πρώτων αλφαβητικά σε κάθε ψηφοδέλτιο!

Η έμπνευση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να εκλεγούμε, παρά τη θέλησή μας, αιρετοί στο ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου ο Αδράμης Νικόλαος από την Ενωτική Αριστερή Συνεργασία και ο Βαρδαλαχάκης Ιωάννης από την Αγωνιστική Ενωτική Παρέμβαση. Ασφαλώς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών – παρωδία υποβάλαμε την παραίτησή μας για μία ακόμα φορά.

Ακολούθησε η νομοθέτηση από το υπουργείο της δυνατότητας διορισμού «αιρετών εκπροσώπων» των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις σε περίπτωση παραίτησης όλων των υποψηφίων. Τώρα, τι είδους «αιρετοί» είναι αυτοί που δεν έχουν προκύψει από εκλογές αλλά διορίζονται από τη διοίκηση, μόνο η κα Κεραμέως γνωρίζει. Ακολουθεί η ανασυγκρότηση του ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης όπου τοποθετούνται στη θέση των  με-το-ζόρι-εκλεγμένων-και-εις-διπλούν-παραιτημένων, ποιοι λέτε; Οι ίδιοι δύο που είχαμε ήδη δύο φορές παραιτηθεί!

Παραιτούμαστε, λοιπόν, για τρίτη φορά, ελπίζοντας, μετά και τις διαβεβαιώσεις του Προϊσταμένου, ότι αυτή η ιδιότυπη ομηρία θα λάβει κάποια στιγμή τέλος. Αμ δε! Με μεγάλη έκπληξη (αν και εδώ που τα λέμε τίποτα δε θα έπρεπε πλέον να μας εκπλήσσει), διαπιστώσαμε ότι οι παραιτήσεις μας, 1,5 μήνα μετά, δεν έχουν γίνει ακόμα δεκτές από την Περιφερειακή Διεύθυνση και ότι το υπηρεσιακό συμβούλιο συνεδριάζει το τελευταίο διάστημα εν κρυπτώ, με εμάς τους δύο να εμφανιζόμαστε ακόμα ως τακτικά του μέλη.

Εδώ υπάρχουν διάφορα ζητήματα που δημιουργούνται:

Ηθικά, καθώς κάθε συνάδελφος στον οποίο κοινοποιούνται οι αποφάσεις του συμβουλίου που τον αφορούν μπορεί, βλέποντάς μας να εμφανιζόμαστε ακόμα ως μέλη του, να υποθέσει ότι δεν παραιτηθήκαμε ποτέ και ότι δεχθήκαμε το ρόλο του αιρετού – κουίσλινγκ.

Νομικά, καθώς το συμβούλιο συνεδριάζει χωρίς να καλούμαστε ενώ τυπικά παραμένουμε μέλη του.

- Κυρίως όμως πολιτικά, καθώς οι υπεύθυνοι για αυτό το μπάχαλο είναι οι ίδιοι που έχουν το θράσος να κουνάνε το δάχτυλο στο ζωντανό κομμάτι της εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς της τάξης.

Κα Κεραμέως, κε Καρτσωνάκη και κε Γαζανέ, για τελευταία φορά, ΟΧΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΧΙ. Συνήθως ένα κείμενο συνδικαλιστών κλείνει με κάποια αιτήματα. Το μόνο αίτημα που έχει νόημα να διατυπωθεί από την πλευρά μας είναι να έρθετε επί τέλους στα συγκαλά σας και να αποδεχτείτε τις παραιτήσεις μας.

Αδράμης Νίκος

Βαρδαλαχάκης Γιάννης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νοσοκομείο
Νέα ρύθμιση Γεωργιάδη: Έρχονται αθρόες προσλήψεις με «μπλοκάκι» σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Οργανισμούς
Τι προβλέπει η τροπολογία - Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ
Νέα ρύθμιση Γεωργιάδη: Έρχονται αθρόες προσλήψεις με «μπλοκάκι» σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Οργανισμούς
internet.jpg
«Συνδέσου και Μείνε Υγιής»: Αύριο η τελική εκδήλωση του Δικτύου Αγωγής Υγείας Π.Ε Αχαΐας
Τη φετινή σχολική χρονιά, συμμετείχαν στο Δίκτυο «Συνδέσου και Μείνε Υγιής» 400 μαθητές Δημοτικού και 22 εκπαιδευτικοί από 8 Σχολικές μονάδες του...
«Συνδέσου και Μείνε Υγιής»: Αύριο η τελική εκδήλωση του Δικτύου Αγωγής Υγείας Π.Ε Αχαΐας