Για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη σχετικά με τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των εκπαιδευτικών

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ηλεκτρονικές εκλογές εκπαιδευτικών

Του αιρετού στο  ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

   Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας μήνας μετά τις εκλογές-παρωδία της 7/11 για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει ακόμη την επίσημη  ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με την ανακήρυξη των «εκλεγμένων»! Υπενθυμίζουμε απλά την πρώτη «πανηγυρική» ανακοίνωση του Υπουργείου στις 7 Νοεμβρίου: «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ηλεκτρονική διαδικασία εκλογών με 13.168 ψηφοφόρους» και φυσικά τη δήλωση της κ. Κεραμέως ότι μετά τη διενέργεια των εκλογών θα δούμε ποιοι εκπαιδευτικοί θα πάνε με το Υπουργείο και ποιοι με την ΟΛΜΕ!  Από τότε «σιγήν ιχθύος» με μοναδική εξέλιξη την  άρνησή της ηγεσίας του Υπουργείου να δώσει τις καταστάσεις ψηφισάντων – αναπόσπαστο τμήμα των πρακτικών κάθε ψηφοφορίας – στην ΟΛΜΕ και σε όσες ΕΛΜΕ το ζήτησαν! Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη δήλωσε «απολύτως δικαιωμένος» για την επιλογή των ηλεκτρονικών εκλογών παρά τη μικρή συμμετοχή! Υπενθυμίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί δώσαμε την αποστομωτική μας  απάντηση στις εκλογές παρωδία με τη συνολική  ΑΠΟΧΗ που κυμαίνεται πάνω από 92%! Σε σύνολο 179.729. εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αυτοί που έκαναν αποχή ήταν 166.561, ενώ αυτοί που ψήφισαν ήταν 13.168!

   Τι δήλωσε ακριβώς ο Κ. Μητσοτάκης: «Μερικές φορές πρέπει να τολμάει κανείς να φεύγει μπροστά. Αυτό έκανε το Υπουργείο Παιδείας με την απόλυτη στήριξή μου. Είχαμε πιο περιορισμένη συμμετοχή. Τι να κάνουμε; Αυτοί συμμετείχαν, αυτοί εξέλεξαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μία ερμηνεία αυτής της στάσης των εκπαιδευτικών;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρετε πάντα το νέο συναντάει κάποιες αντιδράσεις. Μόνο που πρέπει να ξέρουμε εμείς πότε χρειάζεται, γιατί χρειάζεται μερικές φορές στην πολιτική, να κάνει κανείς ένα βήμα πίσω και πότε χρειάζεται να κάνει δύο βήματα μπροστά. Εκεί κρίναμε ότι έπρεπε να γίνουν δύο βήματα μπροστά και εγώ προσωπικά αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος για την επιλογή. Και ξέρω ότι στις επόμενες εκλογές, γιατί αυτό καθιερώθηκε πια, έγινε το σημαντικό βήμα, προφανώς και θα συμμετέχουν πολύ περισσότεροι εκπαιδευτικοί.»

Ορισμένες απλές παρατηρήσεις στα λεγόμενα του πρωθυπουργού:

  • Αφού «αυτοί που συμμετείχαν αυτοί και εξέλεξαν» γιατί το Υπουργείο δεν προχωρά στην επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στην «ανακήρυξη των εκλεγμένων»; Έχει κάτι να κρύψει;
  • Είναι προφανές ότι ο –απόλυτα δικαιωμένος-  Πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι ηλεκτρονικές εκλογές καθιερώθηκαν πλέον! Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση το ν.4745/2020 δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής των εκλογών των αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων στα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια όλου του Δημόσιου Τομέα με ηλεκτρονική ψηφοφορία! Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία και με τις εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου…
  • Για τον Πρωθυπουργό έγιναν δύο βήματα μπροστά με τις εκλογές αυτές! Δηλαδή η θέση των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ότι «σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς δυνατότητα ζωντανών συλλογικών διαδικασιών που σε κάθε εκλογική διαδικασία αποτελούν προϋπόθεση, χωρίς εξασφάλιση του αυτοπρόσωπου και τη διενέργειά τους σε ημέρα μη εργάσιμη και χωρίς άδεια, η μόνη λύση ήταν η αναβολή των εκλογών, η παράταση της θητείας των σημερινών αιρετών, και η διεξαγωγή τους σε χρονικό σημείο που θα το επέτρεπαν οι συνθήκες, με δια ζώσης διαδικασία και κάλπες, δυνατότητα που άλλωστε η ίδια η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή παρείχε» τι θα ήταν; Βήματα πίσω;
  • Είναι δημοκρατικά ορθό να γίνονται εκλογές χωρίς να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις του συνέρχεσθαι και του απρόσκοπτα και δημοκρατικά συνδιαλέγεσθαι; Χωρίς συζήτηση, ζύμωση, διατύπωση θέσεων, απολογισμό απερχόμενων αιρετών, ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία, Συνελεύσεις; Οι αντιρρήσεις μας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία αφορούν σε αυτά τα σοβαρότατα ζητήματα ακύρωσης των δημοκρατικών διαδικασιών και δεν είναι προφάσεις συνδικαλιστών που θέλουν να μας πάνε πίσω! Οι ηλεκτρονικές εκλογές ήρθαν για να μείνουν –και μετά την Πανδημία- και στις διαδικασίες των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και των Ομοσπονδιών!
  • Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της χώρας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς σεβασμό στα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, του συνέρχεσθαι και συνδιαλέγεσθαι, χωρίς προστασία των προσωπικών δεδομένων και διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου και χωρίς διάλογο με τις Ομοσπονδίες, τους θεσμικούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών.
  • Οι εκλογές αυτές δεν παράγουν κανένα νόμιμο αποτέλεσμα! Ο κλάδος απονομιμοποίησε με την τεράστια αποχή το φιάσκο αυτό και δεν αναγνωρίζει τους όποιους «εκλεγμένους» από την εκλογική αυτή παρωδία!
  • Η πρόσφατη θέση της ΟΛΜΕ είναι: «Η ΟΛΜΕ θεωρεί ξεκάθαρα ότι αυτές οι «εκλογές» δεν παράγουν κανένα νόμιμο αποτέλεσμα. Η κ. Υπουργός αντίθετα έχει αποφασίσει, συνεχίζοντας την ίδια πρωτοφανή αντιδημοκρατική πρακτική, να ανακηρύξει αιρετούς με ελάχιστες ψήφους, από αυτούς τους «υποψηφίους», που ούτως ή άλλως είχαν αποσύρει την υποψηφιότητα τους.

Γι’ αυτό το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ:

  • Καλεί σε παραίτηση όλες και όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι εμφανίζονται ως «εκλεγμένοι» από τις εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου. Εκείνοι οι ελάχιστοι συνάδελφοι που ενδεχομένως δεν το πράξουν, δεν θα τύχουν καμίας αναγνώρισης και νομιμοποίησης από τον κλάδο. Θα εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους και θα αποτελούν για τον κλάδο «ξένο σώμα».
  • Ζητάει την παράταση της θητείας των εκλεγμένων από τον κλάδο αιρετών, μέχρι να εκλείψουν οι κίνδυνοι από την πανδημία, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές με όρους που να διασφαλίζουν την ταυτοπρόσωπη παρουσία των εκπαιδευτικών.
  • Καλό θα ήταν να μας πει επίσης ο Πρωθυπουργός πόσο «δικαιωμένος» αισθάνεται με την εκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης του, ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία! Για τα χιλιάδες κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλη την εκπαίδευση; Για τα χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειες που δεν έχουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό για την πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση; Για την απουσία ουσιαστικών μέτρων ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων με αποτέλεσμα να έχουμε πάνω από 5000 κρούσματα μαθητών και φυσικά το άνοιγμα των σχολείων να παραπέμπεται πλέον για μετά τις γιορτές; Και τελικά πόσο δικαιωμένος νιώθει με την αποτυχημένη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την ανερμάτιστη πολιτική του, τις αμέλειες, τον ελλιπή σχεδιασμό και τις επιλογές που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα και ενώ οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούσαν για αυτό που ζούμε σήμερα με χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα ημερησίως, εκατοντάδες διασωληνωμένους συμπολίτες μας και τη δραματική αύξηση των θανάτων!              

   Το ηχηρό μήνυμα προάσπισης του θεσμού του αιρετού, των δημοκρατικών διαδικασιών, της ελεύθερης έκφρασης και της αντίστασης απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό που χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πετύχει τους στόχους του εστάλη με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη!  Οι αγώνες είναι μπροστά μας. Με καθαρούς στόχους, ενότητα και αγωνιστικότητα θα τους πετύχουμε. Για προστασία της αυτονομίας των συνδικάτων και των δικαιωμάτων τους, για  την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης για Δημοκρατία και Ελευθερία στα σχολεία!

 

Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς  χαιρετισμούς

Αθήνα 2/12/2020 

 

Νεκτάριος Κορδής,

αιρετό τακτ. μέλος του ΚΥΣΔΕ

(τηλ.: 6977513534,

ηλ. δ/νση:  [email protected]

http://nekordis64.blogspot.gr )

  Άκης Λουκάς   

  αιρετό αναπλ. μέλος του ΚΥΣΔΕ   

 ( τηλ.:6974320189, 

 ηλ.δ/νση: [email protected]

                     εκλεγμένων  με το ψηφοδέλτιο  των

Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΑΣΕΠ 2Γ: ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδείγματα εξέτασης με τις λύσεις τους

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

καλαματα-αυτοκτονια
Τραγωδία στην Καλαμάτα: Ηλικιωμένο ζευγάρι αυτοκτόνησε για οικονομικούς λόγους
Σε διπλή αυτοκτονία καταλήγουν οι αστυνομικές αρχές για το ζευγάρι που εντοπίστηκε νεκρό στα Λέικα - Άφησαν σημείωμα στο οποίο εξηγούσαν τους λόγους...
Τραγωδία στην Καλαμάτα: Ηλικιωμένο ζευγάρι αυτοκτόνησε για οικονομικούς λόγους