Για το όργιο καταστολής και ωμής βίας στην επέτειο του Πολυτεχνείου κάνει λόγο η Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Ψήφισμα αλληλεγγύης των εκπαιδευτικών τη Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στο σύλλογο εστιακών φοιτητών πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Καταγγέλλει την άγρια καταστολή της αστυνομίας στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ανήμερα στις 17 Νοέμβρη, επέτειο του Πολυτεχνείου, στα Γιάννενα τη συγκέντρωση αγωνιστικής μνήμης των συλλόγων Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Σχολής Καλών Τεχνών (ΠΤΕΤ) ,όπου  τηρήθηκαν  με συνέπεια όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας, οι δυνάμεις καταστολής τη διέλυσαν χωρίς προειδοποίηση και εντελώς αναίτια. Επιτέθηκαν  στους συγκεντρωμένους φοιτητές με  γκλομπ, τραυματίζοντας σοβαρά τρεις φοιτητές, δυο στο κεφάλι και έναν στα πλευρά, ενώ συνολικά μεταφέρθηκαν έξι στο νοσοκομείο με θλαστικά τραύματα.

Στη συνέχεια προχώρησαν σε περισσότερες από 30 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 23 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με χαλκευμένες κατηγορίες .

Το όργιο ψέματος κορυφώθηκε, καθώς η αστυνομία δεν δίστασε να τους φορτώσει και με πρόστιμο 900ευρώ, επειδή υποτίθεται «δεν φορούσαν μάσκα» κ.α. Καταντάει πραγματικά γελοία η έκταση της μυθοπλασίας τους για να δικαιολογήσουν τη στυγερή βία που άσκησαν πάνω στα θύματα.

Η αντιμετώπιση που έτυχαν οι συλληφθέντες φοιτητές από την αστυνομία ήταν άκρως εγκληματική και επικίνδυνη. Δεν τους ανέφεραν τον λόγο προσαγωγής τους και τους κρατούσαν παράνομα στο τμήμα, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες για πάνω από 10 ώρες! Σχεδόν σε όλη την διάρκεια της παραμονής τους, τούς αρνήθηκαν την παρουσία δικηγόρων. Πολλοί λόγω των άγριων ξυλοδαρμών χρειάζονταν άμεση ιατρική βοήθεια, που δεν τους παρασχέθηκε ποτέ από την αστυνομία. Ταυτόχρονα, καμία προσοχή και μέριμνα δεν υπήρξε από την πλευρά της αστυνομίας για τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, που με «ζήλο» προασπίζεται. Αυτοί ήταν που δεν φορούσαν μάσκα, ενώ είχαν στριμώξει πάνω από 24 άτομα μέσα σε ένα κελί!

 Καταδικάζουμε απερίφραστα, το όργιο βίας και καταστολής, τις συλλήψεις και τον ξυλοδαρμό των φοιτητών από τις αστυνομικές δυνάμεις και απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών και τη διαγραφή των εξοντωτικών προστίμων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ.,αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να πάρει πραγματικά μέτρα προστασίας, προσπαθεί τις δικές της εγκληματικές ευθύνες και την παταγώδη αποτυχία της στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης να τις χρεώσει στο λαό και στη νεολαία και να ενοχοποιήσει τους αγώνες για τον δήθεν κίνδυνο διασποράς της πανδημίας.

Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, επέβαλλαν  καθεστώς “έκτακτης ανάγκης”, απαγορεύσεων και αστυνομοκρατίας και απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις άνω των τριών ατόμων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Σε όλη την Ελλάδα, οι δυνάμεις καταστολής  επιτέθηκαν  με περισσή βιαιότητα, με αύρες, χημικά και κρότου λάμψης για να διαλύσει οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης τιμής και μνήμης της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου .

Ο Νοέμβρης όμως για άλλη μια φορά νίκησε, δείχνοντας πως ο συλλογικός αγώνας για δικαιοσύνη, υγεία, παιδεία, για  δουλειά με δικαιώματα και  αξιοβίωτη ζωή, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών  δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι μονόδρομος απέναντι σε ένα κράτος που με χρησιμοποιεί  την πανδημία  για να περάσει τα πιο αντιδραστικά μέτρα στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του Νοέμβρη.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τη στάση της αστυνομίας και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους 23 διωκόμενους φοιτητές. Θα στηρίξουμε, μαζί με όλο το κίνημα, τους διωκόμενους φοιτητές με όλα τα μέσα, νομικά και υλικά, πολιτικά και ηθικά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ  ΦΟΤΗΤΩΝ  ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΩΝ  ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                        ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

 

 

logo alfavita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις έγκυρα και έγκαιρα από το alfavita.gr

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Δεν αποκλείστηκε περιορισμός των γιορτών των Χριστουγέννων

Τηλεκπαίδευση: Οδηγός εκπαιδευτικού για το Webex Meetings

Γιατί εκτοξεύτηκε η ζήτηση του σεμιναρίου "Διαπολιτισμική Εκπαίδευση"

Το κορυφαίο σεμινάριο στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Στον αέρα η τράπεζα θεμάτων για τις Πανελλήνιες 2021


 

σχετικά άρθρα

Άνοιγμα σχολείων: Ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμού των διακοπών
Άνοιγμα σχολείων: Ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμού των διακοπών
Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία: Δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο για περιορισμό των γιορτών των Χριστουγέννων από την Υπουργό Παιδείας
Άνοιγμα σχολείων: Ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμού των διακοπών