Ηράκλειο: Σοβαρά προβλήματα στα σχολεία καταγγέλλει η Ένωση Γονέων
Κάλεσμα στην κινητοποίηση της Πέμπτης και νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα

Προχειρότητα, παραλείψεις και ελλείψεις σε σχέση με τους όρους υγιεινής και ασφάλειας επιρρίπτει σε κυβέρνηση και δήμο η Ένωση Συλλόγων Γονέων Ηρακλείου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, στην κινητοποίηση αύριο Πέμπτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η καλή μέρα …από το πρωί φαίνεται !

Ξεκίνησε τη Δευτέρα η λειτουργία των σχολείων με μεγάλη προχειρότητα, παραλείψεις και ελλείψεις σε σχέση με τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνες τόσο από την πλευρά της Κυβέρνησης όσο και από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου.

Οι μάσκες φαίνεται να αποτελούν το μοναδικό εμπόδιο στην εξάπλωση του κορωνοϊού αφού τα παιδιά καλούνται να κάνουν μάθημα στιβαγμένα σε 25άρια τμήματα σε μικρές αίθουσες.

Η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία δείχνει ότι Κυβέρνηση και Δήμος κατασπατάλησαν ότι χρόνο είχαν και είναι εντελώς απροετοίμαστοι μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων. Είναι ενδεικτικές οι τζάμπο μάσκες και τα μίνι παγούρια που μοιράστηκαν στα παιδιά για την ποιότητα της προετοιμασίας αυτής.

Εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, 25άρες τάξεις, αίθουσες που δεν πληρούν τα υγειονομικά κριτήρια, επικίνδυνα σχολικά κτίρια.

Οι συμβάσεις με τις καθαρίστριες δεν είχαν υπογραφεί μέχρι και την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να μείνουν κλειστά σχολεία (νηπιαγωγείο Φορτέτσας) ή γονείς και εκπαιδευτικοί να αναλαμβάνουν την καθαριότητα. Ακόμα όμως και αυτές που προσλήφθηκαν είναι ίδιες σε αριθμό με τις περυσινές με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο και επικίνδυνο σήμερα και εν μέσω πανδημίας και υγειονομικών περιορισμών να μην υπάρχει έγκαιρη τοποθέτηση τους και όχι μόνο αυτό αλλά να βγαίνει στο ραδιόφωνο ο καθ΄ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας κος Αγγελάκης και συμφωνεί με την άποψη ότι είναι στις αρμοδιότητες των Συλλόγων Γονέων να βρουν και να πληρώσουν καθαρίστριες για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά! Είναι ωμή παραδοχή αδυναμίας του Δήμου και του κράτους να διασφαλίσουν τα στοιχειώδη για τα παιδιά μας. Είναι όμως και πολιτική επιλογή τόσο της Κυβέρνησης αλλά και του Δήμου που θέλει ένα δημόσιο σχολείο που θα είναι ακριβό και υποβαθμισμένο, που θα θεωρείται αυτονόητο ότι οι γονείς θα βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη.

Αυτό όμως που δείχνει ότι τα σχολεία είναι εντελώς ανοχύρωτα είναι η άρνηση του ΕΟΔΥ να διενεργήσει μαζικά τεστ στους δασκάλους του 2ου Δημοτικού Βουτών όπου υπήρξε επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εκπαιδευτικό και αντί αυτού να κλείσει το σχολείο, γεγονός που δείχνει ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία είναι διάτρητα και δε διασφαλίζουν την υγεία των παιδιών και του λαού συνολικά. Δεν αποτελεί λύση να πληρώσει ο Δήμος, από λεφτά των δημοτών δηλαδή, ιδιώτες να διενεργήσουν τα τεστ, ούτε να κλείνουν προληπτικά τα σχολεία για 2 εβδομάδες. Δεν γίνεται κάθε φορά που υπάρχει κρούσμα σε σχολείο να κλείνει ή να μην ελέγχεται η διασπορά. Πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους η μαζική διενέργεια με τεστ του συνόλου του εκπαιδευτικού και μαθητικού δυναμικού και ιδιαίτερα στα σχολεία που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Τέλος, εκατοντάδες γονείς συνεχίζουν να βρίσκονται σε απόγνωση με το αλαλούμ και το γαϊτανάκι ανευθυνότητας μεταξύ Δήμου και Κυβέρνησης για την Προσχολική Αγωγή. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να βρίσκονται μετέωροι για το τι θα κάνουν τα παιδιά τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Απαιτούμε τώρα να βρεθεί λύση, κατάλληλοι χώροι που θα στεγάσουν τα προνήπια.

Οι γονείς συσπειρωμένοι στους Συλλόγους τους και την Ένωση Γονέων δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές διεκδικούμε:

• Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.
  • Άμεση εκπόνηση σχεδίου για νέα σχολικά κτήρια, που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη. Να σταματήσει το αίσχος με τα container και τις προκάτ αίθουσες που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στις αυλές των σχολείων για την υλοποίηση της Υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  • Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων για όλα τα παιδιά με ευθύνη του Κράτους και χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών.
  • Διασφάλιση των όρων για μαζική υλοποίηση του ολοήμερου προγράμματος στα δημοτικά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

• Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 21/9 7μμ στο Δήμο Ηρακλείου, στη Λότζια.
  • Στηρίζουμε την κινητοποίηση του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αύριο, Πέμπτη 17/9 1.30μμ στην Πλατεία Λιονταριών.
  • Στηρίζουμε την κινητοποίηση που καλεί το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ 1.30μμ στην 7η ΥΠΕ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3