Η «Αριστεία» της ΝΔ: Αναξιοκρατία, ρεβανσισμός και ο κρατικός μηχανισμός ως λάφυρο

«Η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, κατά τη συζήτηση του ΝΣΧ για τον «εκσυγχρονισμό» της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, κατέθεσε αιφνιδιαστικά και χωρίς κανένα διάλογο για μία ακόμα φορά τροπολογία με την οποία αντικαθιστά όλους του Διευθυντές Εκπαίδευσης με «προσωρινούς», οι οποίοι θα επιλεχθούν χωρίς καμία μοριοδότηση, χωρίς τη γνώμη των εκπαιδευτικών και χωρίς τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στο Συμβούλιο Επιλογής» αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΣΥΝεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ).

«Επίσης, θα αντικατασταθούν και οι 2 εκπαιδευτικοί μέλη των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ μόνο από εν ενεργεία Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, αφού για το ΥΠΑΙΘ ένας απλός μάχιμος εκπαιδευτικός δεν είναι αρκούντως ικανός για να είναι μέλος Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης είναι να ελέγχει πλήρως όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια, τοποθετώντας κομματικά στελέχη της σε αυτά.

Η κυβέρνηση Ν.Δ., η Ν. Κεραμέως και ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγουν με αυτόν τον τρόπο να γυρίσουν την εκπαίδευση στα χρόνια που το παλαιοκομματικό κράτος καθόριζε κατά τρόπο απόλυτο την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης. Είναι νωπές οι μνήμες από αντίστοιχες πρακτικές το 1984, 1990, 1994, 2004 & 2010. Ο νέο-φιλελευθερισμός με ό,τι αυτό σημαίνει για το χτύπημα της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης δεν τους αρκεί. Η «κανονικότητα» και η «αριστεία» που διατυμπάνιζαν ένα στόχο είχε: «να έρθουν στα πράγματα ως κομματικοί» και να μετατρέψουν τη Δημόσια Διοίκηση σε κομματικό λάφυρο.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τελικά τόσο το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, ως δώρο στους σχολάρχες – χορηγούς της, όσο και την τροπολογία ντροπή για τη μετατροπή των Υ.Σ. σε απόλυτα ελεγχόμενα όργανα, αναξιοκρατικά διορισμένα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι "άριστοι" συνεχίζουν το έργο τους με τη γνωστή προχειρότητα και έλλειψη οργάνωσης. Με εγκύκλιο της γ.γ. του ΥΠΑΙΘ στις 30/7/20 καλούνται τα υπηρεσιακά συμβούλια να ολοκληρώσουν τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών μέχρι τις 14 Αυγούστου. Απαιτούν δηλαδή με κλειστά σχολεία, χωρίς συνεδρίαση των συλλόγων διδασκόντων, με τους εκπαιδευτικούς, που είναι σε άδεια, να μην μπορούν ούτε να ενημερωθούν ούτε να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις και με τα μέλη των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ απόντα να πραγματοποιηθούν όλες οι τοποθετήσεις στα λειτουργικά κενά μέσα σε 2 βδομάδες. Γνωρίζοντας μάλιστα ότι, λόγω των αναχρονιστικών νέων ωρολογίων προγραμμάτων, οι αλλαγές που θα επέλθουν στις θέσεις των εκπαιδευτικών θα είναι τεράστιες.

Το ΥΠΑΙΘ, σε ένα κρεσέντο ρεβανσισμού, καρατομεί την πλειοψηφία των μελών των ΥΣ, παύοντας 3 από τα 5 μέλη τους, αλλά πριν την παύση τους απαιτεί από αυτά, στη διάρκεια της άδειάς τους, να επιστρέψουν και να εργαστούν για τις υπηρεσιακές μεταβολές. Απαιτεί ακόμα από διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικούς, επίσης στη διάρκεια της άδειάς τους, να δηλώσουν κενά και να κάνουν αιτήσεις οριστικής τοποθέτησης.

Ο χώρος της εκπαίδευσης μετατρέπεται από τη ΝΔ σε πεδίο πολιτικού ρεβανσισμού και η επιλογή στελεχών αντιμετωπίζεται σαν δούρειος ίππος για την άλωση της κρατικής μηχανής.

Καλούμε τα μέλη των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ να μην υλοποιήσουν τις

απαράδεκτες και έτσι κι αλλιώς ανεφάρμοστες οδηγίες του ΥΠΑΙΘ

και να μην προχωρήσουν τις υπηρεσιακές μεταβολές υπό αυτές τις συνθήκες.

Καλούμε τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ,

που θα πραγματοποιηθούν 1-4 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να οργανωθεί δυναμικός και

μαζικός αγώνας ενάντια σε όλα τα αντιδραστικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Ενάντια σε όσα νομοθέτησαν έως τώρα και σε όσα διακηρυγμένα έπονται.

ΣΥΝεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις

Διαβάστε Επίσης: