Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
«Τα πολιτιστικά μνημεία είναι φορείς υψηλών συμβολισμών και αποτελούν κοινό κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού», σημειώνεται σε ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πειραιώς για την Αγία Σοφία

«Τα πολιτιστικά μνημεία είναι φορείς υψηλών συμβολισμών και αποτελούν κοινό κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού» και «δεν πρέπει να υπόκεινται σε αλλοιώσεις και καταστροφές ή να γίνονται εργαλεία προπαγάνδας». Αυτό σημειώνει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

«Οι συνθήκες που επέδρασαν ώστε από το 1934 ο ναός της Αγιάς Σοφιάς, στην Κωνσταντινούπολη, να λειτουργεί ως Μουσείο, διαμορφώθηκαν ως αποτέλεσμα ισχυρών συμβολικών, ιστορικών και παγκόσμιων αξιών.

Αποτέλεσε, όλα αυτά τα χρόνια, πόλο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και συνέβαλε στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να ενώνει πολιτισμούς, μακριά από πολιτικούς και θρησκευτικούς φανατισμούς.

Από το 1985 είχε ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως Μουσείο.

  • απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας να ανατρέψει μία από τις αποφάσεις-ορόσημο της σύγχρονης Τουρκίας και η απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να θέσει το μνημείο υπό τη διεύθυνση της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων, είναι προσβολή για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου. Όχι μόνο για τους Χριστιανούς κάθε δόγματος αλλά για το σύνολο του σύγχρονου κόσμου.

Τα πολιτιστικά μνημεία είναι φορείς υψηλών συμβολισμών και αποτελούν κοινό κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Είναι φορείς ανθρωπιστικών και διαχρονικών αξιών που δεν πρέπει και δεν μπορεί να υπόκεινται σε αλλοιώσεις και καταστροφές ή να γίνονται εργαλεία προπαγάνδας.

Είναι ευθύνη όλων των θεσμών της παγκόσμιας κοινότητας η προστασία των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

  • ακεραιότητα αυτού του θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού κοσμήματος, συμβόλου της ανεξιθρησκίας, της ανεκτικότητας και της ποικιλομορφίας, πρέπει να προφυλαχθεί.
  • σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το διδακτικό προσωπικό του Ιδρύματος και το σύνολο των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας θα ενεργοποιηθούν και θα θέσουν το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα που συμμετέχουμε, στα συνεργαζόμενα, με το Ίδρυμά μας, Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, στα αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα και στο σύνολο του διεθνούς δικτύου των συνεργατών μας, στην κατεύθυνση ανάπτυξης ενός παγκόσμιου κινήματος για την προστασία του Μνημείου της Αγίας Σοφίας.

Θα αναδείξουμε τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η συγκεκριμένη διχαστική πολιτική απόφαση, τόσο στον διάλογο μεταξύ των θρησκειών, όσο και στη γενικότερη προσπάθεια διαπολιτισμικής κατανόησης.

Τέλος, θα αποστείλουμε το ψήφισμα αυτό στην UNESCO, καλώντας την να προβεί στις αναγκαίες αυστηρές κυρώσεις για αυτή ενέργεια του τουρκικού κράτους, που θίγει όσα ο ιστορικός και πολιτιστικός χαρακτήρας του Μνημείου αυτού εκπροσωπεί στη σύγχρονη πολυπολιτισμική διεθνή πραγματικότητα.»

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Τι απαντά ο Θάνος Πλεύρης για το ενδεχόμενο «λουκέτου»

ΟΠΕΚΑ - ΟΑΕΔ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Πότε πληρώνουν 1.000.000 πολίτες

Σοκάρει η εικόνα αθλήτριας μετά από άγριο ξυλοδαρμό από το σύντροφό της

ΑΣΕΠ - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι Προκηρύξεις για 4.416 νέες προσλήψεις - Που κάνετε αίτηση

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣΤΕ
ΣτΕ: Συνταγματικό το νέο εργασιακό καθεστώτος εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματική την αναμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που έγινε με τον νόμο 4713/2020 - Είχε...
ΣτΕ: Συνταγματικό το νέο εργασιακό καθεστώτος εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών
¨κατάργηση¨ του Πανεπιστημιακού ασύλου
Μεθοδεύουν «επιχειρηματικά» Πανεπιστήμια, φοιτητικά δάνεια και δίδακτρα
Ο σχεδιασμός είναι ένα Πανεπιστήμιο που θα βγάζει μόνο του το ψωμί του από φοιτητές που θα χρεώνονται φοιτητικά δάνεια και δίδακτρα
Μεθοδεύουν «επιχειρηματικά» Πανεπιστήμια, φοιτητικά δάνεια και δίδακτρα