Με επιτυχία άνοιξαν οι εργασίες του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του ΙΑΚΕ

Μετά την ανακοίνωση για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν λόγω του COVID-19 και τηρώντας όλους τους περιορισμούς και τους όρους υγειονομικής προστασίας του Ε.Ο.Δ.Υ., ξεκίνησαν οι εργασίες του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, από 10 έως 12 Ιουλίου 2020, με θέμα «Επικοινωνία, πληροφόρηση, ενημέρωση και εκπαίδευση στην ύστερη νεωτερικότητα».

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων και ερευνητών από το χώρο των Ανθρωπιστικών και των Κοινωνικών Επιστημών από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό συναντιούνται για άλλη μια φορά στο κορυφαίο αυτό επιστημονικό γεγονός του τόπου μας για να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς και να επιχειρήσουν τη συγκρότηση ιδεών και προτάσεων που μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία μας.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται εξ αναβολής λόγω της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα γινόταν στις 3-5 Απριλίου. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αντιμετώπισε πρωτόγνωρες δυσκολίες. Τελικά, τροποποίησε τους οργανωτικούς και λειτουργικούς όρους των συνεδριών και των εισηγήσεων, ώστε να είναι συμβατοί με τους ισχύοντες κανονισμούς του Ε.Ο.Δ.Υ.

Το θέμα του Συνεδρίου αναδεικνύεται εξαιρετικά επίκαιρο και αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία και σε μια περίοδο με πολλούς περιορισμούς και ελέγχους που αφορούν στα ζητήματα της επικοινωνίας, της πληροφόρησης και της ενημέρωσης σε όλα τα πεδία κοινωνικής δράσης και ιδιαίτερα της εκπαίδευσης. Είναι φανερό ότι μέσα σε λίγους μήνες σημειώθηκαν συγκλονιστικές αλλαγές, που ανέδειξαν ακόμα πιο εμφατικά τη δυναμική της κοινωνίας της πληροφορίας, καθώς και τη δυναμική της επικοινωνίας, μέσα από την κυριαρχία πια των νέων τεχνολογιών πληροφορίας, ενημέρωσης και επικοινωνίας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Οι συνθήκες καραντίνας, η οποία ήρθε αδόκητα στην καθημερινότητά μας, όχι μόνο παραπέμπουν στην παγκοσμιοποίηση μέσα από νέα μέσα, διαύλους και πρακτικές, αλλά αποτελούν και ένα ευρύτερο και πολυδιάστατο κοινωνικό γεγονός, με σημαντικές προεκτάσεις και επιρροές στην επιστήμη, στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στην κοινωνία των πολιτών, στη λειτουργία της αγοράς, στην πολιτική, μέχρι και στις στοιχειώδεις περιοχές της καθημερινότητας.

Οι συνεδρίες που πραγματοποιούνται στοχεύουν στην κριτική διερεύνηση της αμφίδρομης σχέσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ γνώσης και πληροφορίας, κατάρτισης και ενημέρωσης, κατανάλωσης και επικοινωνίας, πληροφόρησης και έρευνας, κοινωνικής συγκρότησης και εκπαίδευσης.

Εκτός από τους τετρακόσιους και πλέον εισηγητές που παρουσιάζουν ερευνητικές εργασίες, στο Συνέδριο έχουν κληθεί οι κεντρικοί ομιλητές και λαμβάνουν μέρος αξιόλογοι ακαδημαϊκοί και ειδικοί ερευνητές, όπως o Νίκος Παπαδάκης, Καθηγητής & Διευθυντής Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ), του Πανεπιστημίου Κρήτης, o Αθανάσιος Κυριαζής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), ο Σπύρος Χ. Αναστασιάδης, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), ο Οδυσσέας Ζώρας, Καθηγητής και πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), o Δημήτρης Κοτρόγιαννος, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Διευθυντής Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης κ.ά.

Οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει για την παρουσίαση εισηγήσεων εξ αποστάσεως για όσους από τους συνέδρους είχαν σοβαρούς λόγους να απουσιάσουν. Έχει προγραμματιστεί ειδική συνεδρία για τους προσκεκλημένους εισηγητές που εισηγούνται από απόσταση μέσω τηλεδιάσκεψης, μεταξύ των οποίων ως κεντρικοί ομιλητές ο κ. Αιμίλιος Σολωμού, Ιστορικός, Διευθυντής Έδρας Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και ο κ. Ανδρέας Παπούλας, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Από το πλήθος των εισηγητών από απόσταση, ενδεικτικά αναφέρονται, επίσης, οι López Alvarado Mónica Patricia, Briseño Vilches Alejandro και Corona Gómez Diana, από το μακρινό Πανεπιστήμιο της Γκουανταλαχάρα του Μεξικού.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και των Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Μινώα Πεδιάδας.

Οι διοργανωτές έχουν προετοιμάσει ό,τι χρειάζεται, ώστε να διεξαχθεί ένας γόνιμος, δημιουργικός και πάνω απ’ όλα δημοκρατικός διάλογος, όχι μόνο μεταξύ των ακαδημαϊκών φορέων και των συμμετεχόντων ειδικών επιστημόνων και ερευνητών, αλλά και ανάμεσα στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και την πραγματική κοινωνία. Η συμμετοχή των φορέων της τοπικής κοινωνίας αλλά και των απλών πολιτών θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Η παρουσία των Εθελοντών του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ηρακλείου και του Τομέα Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αποτελεί ένδειξη της πολύ καλής προετοιμασίας που έχει γίνει, ώστε να διεξαχθεί το Συνέδριο με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και διατήρηση της καλής υγείας των συμμετεχόντων.

Στην Πανηγυρική Συνεδρία παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών του Ηρακλείου, της Κρήτης και όλης της χώρας. Η Πρόεδρος του Ι.Α.Κ.Ε., κ. Ελένη Μαράκη και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ως συνδιοργανωτές, καλωσόρισαν όλους του συμμετέχοντες στο Συνέδριο και διαβάστηκε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, κ. Αναστασία Γκίκα, εκπροσωπώντας και την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, ο Πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Ζερβός, εκπροσωπώντας και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Παύλος Μπαριτάκης, Ο Πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε., κ. Ανδρέας Τσούχλος, ο Γεν. Γραμματέας της Δ.Ο.Ε. κ. Σταύρος Πετράκης. Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, κ. Νίκος Συριγωνάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς, κ. Έφη Κουτεντάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού, κ. Κώστας Φασουλάκης, η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ του Δήμου Ηρακλείου, κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, κ. Μενέλαος Μποκέας, ο Πρόεδρος της Ν.Ο.Δ.Ε., κ. Βαγγέλης Καρκανάκης. Η κ. Μαράκη ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και συμμετέχοντες για τη συνεισφορά τους στην επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή του Συνεδρίου και ο κ. Αρναουτάκης διαβεβαίωσε για τη συνέχιση αυτής της τόσο δημιουργικής και πολύπλευρα ωφέλιμης συνεργασίας και αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Κρήτης και το Ι.Α.Κ.Ε..

logo alfavita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις έγκυρα και έγκαιρα από το alfavita.gr

Αυτά είναι τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων - Πότε ανοίγουν τα δημοτικά

Tο περιζήτητο σεμινάριο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του Παν.Αιγαίου για μόρια - Γιατί εκτοξεύτηκε η ζήτησή του

Αυτό είναι το κορυφαίο σεμινάριο για διορισμούς στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Πανελλήνιες 2021: Μόνο οι μαθητές υποβάλλουν το Νοέμβριο αίτηση συμμετοχής

 


 

σχετικά άρθρα

Κορονοϊός Ζέρβας: Τα δημοτικά σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν μέσα στο Δεκέμβριο
Κορονοϊός Ζέρβας: Τα δημοτικά σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν μέσα στο Δεκέμβριο
Ζέρβας: "Από την επεξεργασία των λυμάτων φαίνεται ότι η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης βρίσκεται τώρα, εκεί που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου, όταν...
Κορονοϊός Ζέρβας: Τα δημοτικά σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν μέσα στο Δεκέμβριο
Καπραβέλος: Στη Θεσσαλονίκη την πατήσαμε - Δεν πρέπει να ανοίξουμε
Καπραβέλος: Στη Θεσσαλονίκη την πατήσαμε - Δεν πρέπει να ανοίξουμε
«Αν δε ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμό σε...
Καπραβέλος: Στη Θεσσαλονίκη την πατήσαμε - Δεν πρέπει να ανοίξουμε