Συνεργαζόμενες Αριστερές Κινήσεις Εκπαιδευτικών: Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας
Ανακοίνωση

Η φράση «Δημοκρατία σε κίνδυνο» θα συνόψιζε το αποτύπωμα πολιτικών ενεργειών της κυβέρνησης της ΝΔ που εκμεταλλευόμενη την υγειονομική κρίση, τραυματίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψηφίζοντας πληθώρα ΠΝΠ και «περνώντας» κρίσιμα, για τον τόπο και τους ανθρώπους, νομοσχέδια. Έτσι, μέσα στο καλοκαίρι, που η Βουλή υπολειτουργεί, και ενώ ισχύουν ακόμη τα μέτρα υγειονομικής προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού, η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο «εκσυγχρονισμού» του «πλαισίου των συναθροίσεων» το οποίο καθιστά οποιαδήποτε διαδήλωση δυνητικά «απαγορευμένη». Το «δικαίωμα του συνέρχεσθαι» περνά αποκλειστικά στα χέρια της αστυνομίας, μέσω εξωφρενικών, χουντικής έμπνευσης, υποχρεώσεων των διαδηλωτών και αοριστολογιών όπως η επίκληση: «πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής». 

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει:

- Υποχρεωτική λήψη άδειας από την αστυνομία, προκειμένου να διοργανωθεί οποιαδήποτε διαδήλωση και συγκέντρωση. Πρόκειται για άρθρο εμπνευσμένο από το άρθρο 18 του «συντάγματος» της χούντας (1968/73) που προέβλεπε ότι «Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των. Αι εν τω υπαίθρω συναθροίσεις δύνανται να απαγορευθούν αν εκ τούτων επίκειται κίνδυνος για την δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν».

- Επαναδιατυπώνοντας στη δημοτική γλώσσα τις παραγράφους 4 & 5 του άρθρου 3 του ν.δ. 794/71 της χούντας δίνει στην αστυνομία, χωρίς την απαραίτητη παρουσία εισαγγελέα, την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι.

- Με την επαναφορά του (επίσης χουντικού) Βασιλικού Διάταγματος 168/1972, η αστυνομία θα μπορεί να επιβάλλει αλλαγές στον τόπο συγκέντρωσης και τη διαδρομή μιας διαδήλωσης.

- Επίσης δίνεται η απόλυτη ελευθερία στην αστυνομία να διαλύει κατά το δοκούν κάθε συνάθροιση με τα πιο βίαια μέσα

- H αυθόρμητη διαδήλωση ορίζεται ως ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα  με ποινή φυλάκισης ενός έτους!

- Χουντικής έμπνευσης είναι και η υποχρεωτική αναφορά σε πρόσωπο- «οργανωτή» της συνάθροισης, που θα είναι αστικά υπεύθυνος για κάθε φθορά ή καταστροφή, που μπορεί να προκαλέσει οποιοσδήποτε κατά τη διάρκεια της συνάθροισης. Έτσι, το κράτος αποποιείται την υποχρέωση που ορίζει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου «να προστατεύει όσες/ους ασκούν το δικαίωμά τους να συνέρχονται ειρηνικά από οποιαδήποτε βία» και φορτώνει την ευθύνη στις διαδηλώτριες και τους διαδηλωτές!

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ζήλεψε τη «δόξα» των συνταγματαρχών!

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου ισοδυναμούν με κατάργηση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, της ελευθερίας έκφρασης κάθε λογής κοινωνικών - εργασιακών αιτημάτων και διεκδικήσεων μέσα από διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις. 

Η επίθεση, αυτή, αφορά σε κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη της χώρας γιατί επιχειρείται σε ένα όλο και πιο ζοφερό τοπίο. Αυτό διαμορφώνεται από την κατακρεούργηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, όπου  οι συνθήκες εργασιακής γαλέρας τείνουν να γίνουν «κανονικότητα», την άνοδο της ανεργίας με νέα ύφεση εντός των θυρών, την επιχειρούμενη απορρύθμιση της εκπαίδευσης, την αντιπεριβαλλοντική πολιτική, το προσφυγικό. Όλα με σαφείς ιδεολογικο-οικονομικές επιδιώξεις και αναμενόμενη κοινωνική αντίδραση. Η κυβέρνηση, που ήδη, απαντά με την αστυνομική καταστολή και αυθαιρεσία, προβαίνει στη θεσμοθέτησή τους με την πρόταση για την κατάργηση του θεμελιώδους δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών να συγκεντρώνονται και να διαδηλώνουν. 

Έτσι κάθε κυβέρνηση, κάθε εργοδότης, κάθε εταιρία θα μπορεί να αυθαιρετεί και να καταπατά δικαιώματα και νόμους και να ρημάζει το περιβάλλον, χωρίς αντιστάσεις και χωρίς να μπορεί να εκφραστεί η φωνή των πολιτών.

Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας. 

Αρνούμαστε να «συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις». 

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, δε θα μπει στο γύψο!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

 

Αυτό είναι το κορυφαίο μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή με ανοικτές αιτήσεις

 

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Μοριοδότηση Προσλήψεων αναπληρωτών με ετήσιο εξ αποστάσεως σεμινάριο
 

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα