Thumbnail
Ανακοίνωση

Με πρόσχημα τους «ανοιχτούς δρόμους» και τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Στην πραγματικότητα εισάγεται ένα σύνολο διατάξεων που καθιστούν οποιαδήποτε διαδήλωση δυνητικά «απαγορευμένη» και τελικά οδηγούν σε φαλκίδευση του δικαιώματος της συνάθροισης και των διαδηλώσεων απέναντι σε αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων.

Η αστυνομία αποκτά υπέρμετρες αρμοδιότητες ως προς την απαγόρευση και τη διάλυση των συγκεντρώσεων. Μπορεί δηλαδή να αποφασίζει την απαγόρευση, διάλυση των συγκεντρώσεων ή την αλλαγή πορείας επικαλούμενη ασαφή κριτήρια, που αφορούν  «τη δημόσια ασφάλεια και τον κίνδυνο αξιόποινων πράξεων», αλλά και πιθανολογούμενη (;) «διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής».

Ορίζεται οργανωτής της συγκέντρωσης υπεύθυνος κατά νόμο με σοβαρές ευθύνες όχι μόνο ως προς την ενημέρωση των αστυνομικών αρχών αλλά και με ευθύνες ως προς την περιφρούρηση της συγκέντρωσης, πράγμα ανέφικτο στην πράξη για τα σωματεία. Το γεγονός ότι υπάρχουν αξιώσεις αποζημίωσης για βλάβες της ζωή ή της ιδιοκτησίας  εξοντώνει τα σωματεία και στην ουσία απαγορεύει τη διαδήλωση. Στον στόχο αυτό συντελεί και το ότι ανάγεται σε ιδιώνυμο αδίκημα η συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί!!

Επιπλέον, εισάγεται η έννοια της «αναλογικής κατάληψης» του δημόσιου χώρου ανάλογα με το μέγεθος της συγκέντρωσης, κάτι που είναι ασαφές, δημιουργεί τριβές και συντελεί στον περιορισμό του δικαιώματος της συνάθροισης.

Είναι προφανές ότι το συνολικό πλαίσιο των μέτρων -που έγιναν γνωστά από τον τύπο και χωρίς κανένα διάλογο με τους συνδικαλιστικούς φορείς- οδηγεί συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα σε ασφυκτικό περιορισμό. Δυνητικά και στις κατάλληλες συνθήκες, αφορά όποιον πολίτη, σωματείο, συλλογικότητα θελήσει να διαμαρτυρηθεί δημοκρατικά για κυβερνητικές αποφάσεις.

Κάθε πρόθεση περιστολής και καταστολής του δημοκρατικού και με αγώνες κατακτημένου δικαιώματος στη δημόσια συνάθροιση και διαδήλωση θα μας βρει απέναντι, στους δρόμους των συλλογικών διεκδικήσεων και του αγώνα!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τι να τρώτε το βράδυ για ν΄αδυνατίσετε;
Δείπνο και ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να μεσολαβούν για καλή πέψη και ξεκούραση
Μια απλή αλλαγή στο χρόνο του τελευταίου γεύματος βελτιώνει την πέψη, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει τον βαθύ ύπνο, σύμφωνα με ειδικούς
Δείπνο και ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να μεσολαβούν για καλή πέψη και ξεκούραση
diaita
Ιρλανδή γυναίκα έχασε 86 κιλά χωρίς χειρουργείο, χάπια ή ενέσεις – Εξηγεί τι έκανε για να το πετύχει
Με σωστή διατροφή, καθημερινή άσκηση και καθοδήγηση προσωπικού γυμναστή, κατάφερε να αλλάξει ριζικά τη ζωή της
Ιρλανδή γυναίκα έχασε 86 κιλά χωρίς χειρουργείο, χάπια ή ενέσεις – Εξηγεί τι έκανε για να το πετύχει
Παύλος Μαρινάκης
«Καρφί» Μαρινάκη για Eurovision: «Αν υπήρχε διαγωνισμός υποκρισίας, θα παίρναμε 12άρι!»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί την «ιδεοληπτική αντιπολίτευση» και υπερασπίζεται τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού
«Καρφί» Μαρινάκη για Eurovision: «Αν υπήρχε διαγωνισμός υποκρισίας, θα παίρναμε 12άρι!»
Λιακούλη, Κωνσταντοπούλου
Λιακούλη κατά Κωνσταντοπούλου: «Υπάλληλοι φεύγουν κλαίγοντας, δεν αντέχω τα ντεσιμπέλ!»
Νέο... σίριαλ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής: «Με έπιασε υπάλληλος της Βουλής κλαίγοντας και μου είπε ότι φεύγει γιατί δεν αντέχει άλλο»
Λιακούλη κατά Κωνσταντοπούλου: «Υπάλληλοι φεύγουν κλαίγοντας, δεν αντέχω τα ντεσιμπέλ!»