exoikonomisi katoikon 2
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών για τον εξοβελισμό των οικονομικών μαθημάτων και γενικότερα των μαθημάτων κοινωνικών επιστημών από τα σχολεία

Επιστολή διαμαρτυρίας

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

με αφορμή την ανακοίνωση των νέων ωρολογίων προγραμμάτων για το Γυμνάσιο και για το Λύκειο θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την έντονη απογοήτευση μας, τον προβληματισμό μας και την αγανάκτησή μας για τον εξοβελισμό των οικονομικών μαθημάτων και γενικότερα των μαθημάτων κοινωνικών επιστημών.

Οι επιλογές σας, όπως αυτές καταγράφονται και στα ωρολόγια προγράμματα, θα έχουν ως αποτέλεσμα ο μαθητής να μπορεί να κάνει χρήση μόνο της τεχνολογίας, να επεξεργάζεται και να διαχειρίζεται πληροφορίες μέσα από δικτυακές λειτουργείες και να διαθέτει μόνο δεξιότητες. Έτσι, ο μαθητής δεν χειραφετείται αφού κυριαρχεί η επιλεκτικότητα, η εναλλακτικότητα και η αποσπασματικότητα στη διδασκαλία και χάνεται ο στόχος της μάθησης και της γνώσης. Το αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνονται πολίτες που λειτουργούν μέσα σε μια ευέλικτη αγορά εργασίας ως αναλώσιμοι διαχειριστές πληροφοριών.

Οι μαθητές στο σύστημα αυτό δεν γνωρίζουν, δεν κατανοούν και δεν μπορούν να ερμηνεύσουν βασικές πλευρές της κοινωνικής πραγματικότητας και ιδιαιτέρως την οικονομική. Αυτό γιατί στην πλειοψηφία τους δεν έρχονται σε επαφή με την οικονομική επιστήμη που το αντικείμενο της προσδιορίζεται στην παραγωγή, ανταλλαγή και διανομή των αγαθών στην κοινωνία, σε όλη την διάρκεια των σπουδών τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι μαθητές είναι αναγκαίο να μάθουν πως κινείται η οικονομία, να αναπτύξουν τη σκέψη τους, να στοχαστούν και να σκεφθούν δημιουργικά αντιμετωπίζοντας προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι οι επιλογές σας στα ωρολόγια προγράμματα θα έχουν επιπτώσεις και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών αφού η μείωση των ωρών διδασκαλίας των οικονομικών μαθημάτων σε Γυμνάσιο και Λύκειο οδηγεί αντικειμενικά σε νέες διαθεσιμότητες καθηγητών.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να τροποποιήσει τα ωρολόγια προγράμματα του Λυκείου και του Γυμνασίου λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω προτάσεις:

- Την εισαγωγή του μαθήματος «Αρχές Οικονομίας» ως μαθήματος Γενικής Παιδείας, που οι μαθητές θα διδαχθούν πριν επιλέξουν προσανατολισμό σπουδών στη Γ΄ τάξη, δηλαδή στην Α΄ ή στην Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου.

-το μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» να ενταχθεί ως διδασκόμενο και ενδοσχολικά εξεταζόμενο για τους μαθητές του Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου.

-Το μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών να συνεχίσει να διδάσκεται στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β΄ τάξης.

-Το μάθημα «Οικιακή Οικονομία» να γίνει εργαστηριακό και να διδάσκεται στην Α΄ και Β΄ τάξη Γυμνασίου.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παντελής Τέντες Άγγελος Αντωνόπουλος

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αναπληρωτες
Αναπληρωτές: Αβεβαιότητα, στεγαστική κρίση και εργασιακή πίεση ενόψει της νέας χρονιάς
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί καλούνται και φέτος να καλύψουν πάγιες ανάγκες στα σχολεία, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στέγασης, μετακινήσεων και...
Αναπληρωτές: Αβεβαιότητα, στεγαστική κρίση και εργασιακή πίεση ενόψει της νέας χρονιάς
πανελλαδικες
Πανελλαδικές 2026: Τα περσινά στοιχεία δείχνουν νέα πίεση στα Τμήματα Φυσικής
Οι 684 κενές θέσεις του 2025, η ΕΒΕ και οι χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική δημιουργούν προβληματισμό λίγο πριν από τις φετινές εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Τα περσινά στοιχεία δείχνουν νέα πίεση στα Τμήματα Φυσικής
Παιδί με αυτισμό παίζει παιχνίδι
Αυτισμός: Ποια σημάδια εμφανίζονται νωρίς; Και πώς διαφοροποιούνται ανά ηλικία
Αν και η διάγνωση συνήθως τίθεται μετά τα 2 έτη, τα πρώτα σημάδια μπορούν να εμφανιστούν ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής.
Αυτισμός: Ποια σημάδια εμφανίζονται νωρίς; Και πώς διαφοροποιούνται ανά ηλικία
asfaleia_aytokiniton.jpg
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Το φαινόμενο των πειραγμένων χιλιομέτρων
Ένα ανησυχητικό φαινόμενο καταγράφεται στην ευρωπαϊκή αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτοκινήτων που αλλάζουν χώρα πώλησης...
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Το φαινόμενο των πειραγμένων χιλιομέτρων