ΣΥΡΙΖΑ: Όταν τα Ellinika Hoaxes παράγουν fake news και αναπαράγουν νεοδημοκρατικά hoaxes
Το Παρατηρητήριο για την Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο

Η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr σε σημερινό της άρθρο με τίτλο: «Fake news περί κατάργησης των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» ισχυρίζεται πως μια σειρά από ηλεκτρονικά μέσα (πχ: alfavita.gr, news247.gr, in.gr, tovima.gr, documentonews.gr, tvxs.gr, ethnos.gr) αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις που βασίζονται σε «ανακύκλωση πληροφοριών από τον Αύγουστο του 2013, όταν εξαγγέλθηκαν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

HOAXES 1

Ανάλογη προειδοποίηση περί διασποράς ψευδών ειδήσεων και αποκλεισμό της δημοσίευσης έλαβε και το Παρατηρητήριο για την Παιδεία, το οποίο αναπαρήγαγε την είδηση από το δημοσιογραφικό-ενημερωτικό site news247.gr:

HOAXES 2

Σημειώνεται πως από το 2019, τα Ellinika Hoaxes είναι συνεργάτης του κοινωνικού δικτύου Facebook, ελέγχοντας τις εικόνες, τα βίντεο και τα άρθρα που «ανεβαίνουν» στην πλατφόρμα, ως μέρος της πρωτοβουλίας του κοινωνικού δικτύου για τον έλεγχο των γεγονότων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ιστοσελίδα, για τις υπηρεσίες που προσέφερε το 2019, εισέπραξε το ποσό των 269.480 ευρώ.

 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «η ανακύκλωση ενός άρθρου γνώμης για την εξαγγελθείσα το 2013, αλλά τελικώς μη πραγματοποιηθείσα, κατάργηση της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής από το πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πυροδότησε σειρά δημοσιευμάτων που παρουσίασαν τις πληροφορίες αυτές ως πρόσφατες, αναφερόμενα σε πρόθεση ή και ανειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για εξοβελισμό των σχετικών με την τέχνη μαθημάτων».

Προς ενίσχυση της συγκεκριμένης άποψης, επισυνάπτεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των τριών τάξεων του Γυμνασίου (σχετικό ΦΕΚ), παραγνωρίζοντας πως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήκουν και τα Λύκεια. Τα Ellinika Hoaxes κάνουν λόγο για ψευδείς ειδήσεις χρησιμοποιώντας ψευδή είδηση. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου καθορίζεται ως εξής:

- για την Α’ τάξη: τα «Αγγλικά» γίνονται ξεχωριστό υποχρεωτικό τρίωρο μάθημα, ενώ παραμένει η υποχρεωτική δυνατότητα επιλογής μεταξύ Γαλλικών ή Γερμανικών (2 ώρες ανά εβδομάδα). Το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής» από μάθημα «Επιλογής» γίνεται πλέον υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές (2 ώρες ανά εβδομάδα). Κατά 1 ώρα μειώνεται το μάθημα «Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου, Κοινωνιολογία)», καταργείται το δίωρο υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες» και τα μαθήματα «Επιλογής»:

  • Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων ή
  • Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός ή
  • Καλλιτεχνική Παιδεία (Εικαστικά ή Μουσική ή Στοιχεία Θεατρολογίας)
HOAXES 3

- για την Β’ τάξη, τα «Αγγλικά» γίνονται ξεχωριστό υποχρεωτικό δίωρο μάθημα και η «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» από μονόωρο γίνεται δίωρο. Η «Φυσική Αγωγή» από μονόωρη γίνεται δίωρη. Αντικαθίσταται το δίωρο μάθημα «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική Επιστήμη)» με τα «Λατινικά» για τους μαθητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών και στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών αυξάνονται κατά 1 ώρα τα «Μαθηματικά» και μειώνεται αντίστοιχα κατά 1 ώρα η «Φυσική». Καταργείται το δίωρο μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» και το δίωρο μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες».

HOAXES 4

- για την Γ’ τάξη, προστίθεται η «Ιστορία» ή τα «Μαθηματικά» ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού. Προστίθεται το δίωρο μάθημα «Αγγλικά» και Αυξάνεται κατά 1 ώρα η «Φυσική Αγωγή». Καταργούνται τα «Μαθήματα Επιλογής» και δεν υπάρχουν ως δυνατότητα διδασκαλίας τα μαθήματα «Γαλλικά», «Γερμανικά», «Ελεύθερο Σχέδιο», «Γραμμικό Σχέδιο» και «Λατινικά».

HOAXES 5

▸ εδώ το ΦΕΚ του αναλυτικού προγράμματος για το σχολικό έτος 2019-2020

▸ εδώ το ΦΕΚ του αναλυτικού προγράμματος για το σχολικό έτος 2020-2011

Καταληκτικά, το υπουργείο Παιδείας καταργεί κάθε καλλιτεχνικό μάθημα από το Λύκειο (Καλλιτεχνική Παιδεία, Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο). Ειδικότερα, η κατάργηση των μαθημάτων σχεδίου ωθεί απροκάλυπτα τους μαθητές στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα καθώς υπάρχουν σχολές που απαιτούν εξέταση σχεδίων για την εισαγωγή των υποψήφιων (πχ: Αρχιτεκτονική).

Επίσης απομακρύνει τα μαθήματα από το πεδίο των κοινωνικών επιστημών (Κοινωνιολογία, Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης & Δημοκρατία, Ελληνικός & Ευρωπαϊκός Πολιτισμός).

Κάποιοι μίλησαν -λανθασμένα- για κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και στα Γυμνάσια. Τα Ellinika Hoaxes, λειτουργώντας ως γραφείο τύπου της ΝΔ, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ώστε να διαψεύσουν την πραγματικότητα συνολικά.

HOAXES 6

Διαβάστε επίσης:

Οταν ο εξοβελισμός της Τέχνης από το Λύκειο καταγγέλλεται ως ...fake news για να ξεπλυθούν αντιεκπαιδευτικές πολιτικές

Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων: Έξωση της Καλλιτεχνικής Παιδείας από το Γενικό Λύκειο

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

Ετοιμάζουν σχολικό λοκ ντάουν με οσμή… λοκ άουτ ενάντια στις μαθητικές καταλήψεις!
Ετοιμάζουν σχολικό λοκ ντάουν με οσμή… λοκ άουτ ενάντια στις μαθητικές καταλήψεις!
Εκτίμηση των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει τα σχολεία (και) για να ξεφουσκώσει τις μαθητικές αντιδράσεις και...
Ετοιμάζουν σχολικό λοκ ντάουν με οσμή… λοκ άουτ ενάντια στις μαθητικές καταλήψεις!
Μεγάλος Περίπατος ήταν... και πάει
Μεγάλος Περίπατος ήταν... και πάει
Μια κάμπια φταίει για το κιτρινισμένο γκαζόν στην Ομόνοια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων - «Ξηλώνεται» ο... εμβληματικός Μεγάλος Περίπατος
Μεγάλος Περίπατος ήταν... και πάει
Αύξηση 36,5% των αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ
Αύξηση 36,5% των αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ
Στις 5.967 ανήλθε ο αριθμός των αιτήσεων μαθητών και μαθητριών για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ για το σχολικό...
Αύξηση 36,5% των αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ