8ο νηπιαγωγείο Γαλατσίου
Ο Δήμος Γαλατσίου, αφού αδράνησε τρία χρόνια για τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, έρχεται στο παραπέντε να επιτάξει αίθουσες και χώρους δημοτικών σχολείων, για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες του, απαξιώνοντας παραπέρα το δημόσιο νηπιαγωγείο

Ο Σύλλογος ΠΕ η Αθηνά καταγγέλλει το Δήμο Γαλατσίου: 

Τόσο οι Κυβερνήσεις όσο και οι Δήμοι,  φέρουν σοβαρές ευθύνες για τη μηδενική εξέλιξη-πρόοδο που υπήρξε σε χώρους στέγασης, υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό-νηπιαγωγούς για την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τα τρία χρόνια που πέρασαν από τη θεσμοθέτησή της, στα οποία υπήρξε και δυνατότητα σταδιακής προετοιμασίας για καθολική και πλήρη εφαρμογή από τον Σεπτέμβρη του 2020.

Ακόμα και τη φετινή χρονιά, που είναι χρονιά της πλήρους εφαρμογής σε όλους τους Δήμους, δεν προβλέφτηκε ούτε μισό ευρώ στον προϋπολογισμό για υποδομές και διορισμούς νηπιαγωγών, ενώ ο Δήμος Γαλατσίου, αγνόησε για τρίτη χρονιά την υποχρέωση του να εξασφαλίσει, είτε με σχέδιο ανέγερσης είτε με προσωρινή ενοικίαση, περί τις  8 αίθουσες που απαιτούνται για να φοιτήσει με ασφάλεια και ποιότητα στο δημόσιο νηπιαγωγείο το σύνολο των νηπίων 4-6 ετών που διαβιούν στο Γαλάτσι. Χαρακτηριστική των επιλογών και των προτεραιοτήτων του  Δήμου Γαλατσίου, είναι η απόφαση για εξαγορά οικοπέδου και ανέγερση παιδικών σταθμών, την ώρα που τίποτα δεν προωθήθηκε για το Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Στην πρόσφατη συζήτηση για το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο, η υφυπουργός κ. Ζαχαράκη επιχειρηματολόγησε υπέρ της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (από 22 στο 25) παρουσιάζοντας το μέτρο αυτό ως συμβολή στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Η μεθόδευση αυτή επιχειρεί να παγιώσει πληθωρικά τμήματα στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, ώστε να εξευρεθούν (όπως-όπως κι ό,τι να ΄ναι) χώροι από τα Δημοτικά σχολεία που τάχα θα υλοποιήσουν τη δίχρονη προσχολική αγωγή.

Αυτή τη μεθόδευση αξιοποιεί, πλέον, κατά γράμμα ο Δήμος Γαλατσίου: 

Καταρχάς,  φρόντισε  να ολοκληρωθεί η περίοδος των εγγραφών χωρίς την ενημέρωση των γονέων για την υποχρεωτικότητα εγγραφής όλων των νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Έτσι, παρά την αύξηση του αριθμού των εγγραφών, αυτές υπολείπονται του πραγματικού αριθμού των μαθητών που υποχρεούνται να εγγραφούν και οι ανάγκες σε νέες  αίθουσες και υποδομές είναι πλασματικά μειωμένες! 

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε προσπαθεί να επιτάξει αναγκαίους χώρους δημοτικών σχολείων ή και ακατάλληλους χώρους των νηπιαγωγείων για να στεγάσει τα τμήματα που προκύπτουν από τις αυξημένες εγγραφές. Ο στόχος: Να υπάρξει (με αντιπαιδαγωγικούς όρους για νήπια, μαθητές και εκπαιδευτικούς) μερική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, ώστε να υπάρξει νέα αναστολή της καθολικής εφαρμογής!

Aποτελεί ακραία αυθαιρεσία του Δήμου Γαλατσίου και της Α΄ Διεύθυνσης  η απόπειρα να επιταχθούν αυτοί οι χώροι που χρησιμοποιούνται για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των σχολικών μονάδων. Πρόκειται για επιλογή που υποβαθμίζει την εκπαίδευση τόσο των νηπίων όσο και των μαθητών των Δημοτικών σχολείων. Τα Δημοτικά στερούνται δια παντός αναγκαίους χώρους και εμποδίζεται αμετάκλητα η ανάπτυξη του μαθητικού δυναμικού που διαβιεί εντός των ορίων τους. Την ίδια στιγμή εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, από την κοινή συνύπαρξη, είσοδο, αποχώρηση και προαυλισμό νηπίων και μαθητών του Δημοτικού, λόγω του υπάρχοντος σχεδιασμού των κτιριακών υποδομών.  

Καταγγέλλουμε  όσους απεργάζονται αυτά τα σχέδια που όχι μόνο δεν απαντούν στους αγώνες μας για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση, αλλά στην ουσία την αναστέλλουν, την υπονομεύουν, την ευτελίζουν, την απαξιώνουν. Δεν δημιουργούν υποδομές για τη λειτουργία του δημόσιου νηπιαγωγείου και δεν εξασφαλίζουν τη δίχρονη λειτουργία του, αλλά ανακυκλώνουν τις υπάρχουσες υποδομές του Δημόσιου σχολείου στερώντας ζωτικούς χώρους από άλλα παιδιά για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους.     

Απαιτούμε :

  • Την πλήρη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής κι εκπαίδευσης στο Δήμο Γαλατσίου.
  • Καλούμε το Δήμο Γαλατσίου να προβεί σε ενημέρωση όλων των κατοίκων για την υποχρεωτικότητα εγγραφής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο όλων των παιδιών από 4-6 ετών, πράγμα που δεν έγινε.  Ως εκ τούτου, υποχρεούνται να φροντίσουν για την παράταση τω εγγραφών, ώστε να αποτυπωθεί ο πραγματικός αριθμός νηπίων και προνηπίων.
  • ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ να προβεί σε ενοικιάσεις και διαμορφώσεις χώρων- ως παραρτήματα με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν σε κάθε νηπιαγωγείο και κάθε περιοχή.
  •  Ταυτόχρονα και χωρίς καμιά καθυστέρηση  να ξεκινήσει ο σχεδιασμός, η δέσμευση χώρων και το πρόγραμμα ανέγερσης και ίδρυσης νέων νηπιαγωγείων. Να αναζητηθεί και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, να λυθούν άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα  στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων.
  •  Μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών - εδώ και τώρα, όπως και του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού.

 Καλούμε:

  • Το Δήμο Γαλατσίου και την Α' Διεύθυνση  Αθηνών και να μην προχωρήσουν σε επιτάξεις αιθουσών και  ζωτικών χώρων των Δημοτικών σχολείων, αλλά και ακατάλληλων χώρων των Νηπιαγωγείων, ανακυκλώνοντας προβλήματα και φορτώνοντας στους εκπαιδευτικούς και τις σχολικές μονάδες τις ευθύνες για το αδιέξοδο που δημιούργησαν με τις δικές τους επιλογές!
  • Τους συλλόγους διδασκόντων, που σε αναγκαίες αίθουσες και χώρους των σχολείων τους έχει σχεδιαστεί επίταξη ερήμην τους, να πάρουν άμεσα θέση, να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους αλλά και τα επιχειρήματά τους για την ακαταλληλότητα τέτοιων επιλογών.
  • Τους/τις συναδέλφους νηπιαγωγούς να συνεχίσουμε τη συλλογική δράση για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, την αντίσταση και την καταγγελία στα σχέδια υπονόμευσης αλλά και τις εμβαλωματικές, αντιεκπαιδευτικές λύσεις για αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, συγχωνεύσεις και επιτάξεις άλλων σχολικών χώρων, που απαξιώνουν το νηπιαγωγείο και τους νηπιαγωγούς, αλλά και συνολικά το δημόσιο σχολείο.

 Ο Σύλλογος θα προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Γαλατσίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και στην Α’ Διεύθυνση.

Με νεώτερη αναλυτική ανακοίνωσή του θα τοποθετηθεί και θα επιδιώξει αντίστοιχες ενέργειες, μαζί με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. της Α’ Αθήνας, για την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο Δήμο Αθηναίων. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα