Ο ΣΕΠΕ Αμαρουσίου για τις απειλές σχολαρχών σε εκπαιδευτικούς για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος
Ψήφισμα

Μέσα σε κλίμα αντιδράσεων από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ψήφιση τροπολογίας και εγκυκλίου που επιτρέπει τη χρήση κάμερας στην τάξη. Πρόκειται για πρωτοφανή διαδικασία που παραβιάζει κατάφορα τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, αφήνοντας στο έλεος του κάθε καλοθελητή, εκπαιδευτικούς και ανήλικα παιδιά, καθώς δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας ότι το μάθημα δεν καταγράφεται, δεν μαγνητοσκοπείται. Πρόκειται για μια απαράδεκτη διαδικασία που υπονομεύει την παιδαγωγική σχέση που αναπτύσσεται εντός της σχολικής τάξης.

Αρκετοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων «έλαβαν το δώρο» της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και προχώρησαν από την πρώτη μέρα στην εγκατάσταση εξοπλισμού αναμετάδοσης του μαθήματος.

Καταγγέλλουμε το κλίμα τρομοκρατίας, την άσκηση πίεσης εκ μέρους των σχολαρχών και το κλίμα απειλών και άμεσων ή έμμεσων εκβιασμών προς τους συναδέλφους που εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία προκειμένου να αποδεχθούν τη χρήση κάμερας ή/και ήχου μέσα στην τάξη και να κάνουν μάθημα σε απευθείας μετάδοση είτε το θέλουν είτε όχι. Αίρεται ακόμα και η έννοια της προαιρετικότητας που – σε αυτή τουλάχιστον τη φάση – βάζει η εγκύκλιος. Οι σχολάρχες αποφασίζουν οι ίδιοι για όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου – επιχείρησής τους, αφαιρώντας από τους συναδέλφους το δικαίωμα να διαθέτουν κρίση, παιδαγωγική και επιστημονική άποψη, πόσο μάλλον να την εκφράζουν!

Η ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μία σύνθετη υπόθεση. Έχει να κάνει με ανθρώπους, εκπαιδευτικούς και μαθητές που θα μπορεί να παρακολουθεί από την οθόνη ενός υπολογιστή οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση σε αυτόν ή και να ανεβάζει στο διαδίκτυο όποιο στιγμιότυπο  θέλει, χωρίς κανένας να μπορεί να ελέγξει ποιος βλέπει ή να εμποδίσει να συμβεί κάτι τέτοιο. Αφαιρείται ακόμα και η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων που προκύπτουν εντός τάξης.

Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλα τα σχολεία! Αυτές οι πρακτικές ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για την παγίωση μέτρων που πάρθηκαν δήθεν για έκτακτες περιπτώσεις, την παγίωση της κάμερας μέσα στη σχολική αίθουσα και τελικά την αμφισβήτηση της αξίας της ζωντανής διδασκαλίας, όχι μόνο στα ιδιωτικά αλλά και στα δημόσια σχολεία.

Πρέπει να καταδικαστούν από όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης, από όλους τους εργαζόμενους και να μην εφαρμοστούν από κανέναν συνάδελφο! Καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία, τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων, όλους τους εκπαιδευτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία που μετατρέπει τη σχολική ζωή σε big brother.

Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή η διαδικασία! Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ετήσιο τσεκάπ: Οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αναβάλλουμε

Πορτοκαλί φανάρι: Τι λέει ο νέος ΚΟΚ

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζωη
Αιχμές Καρυστιανού κατά Κωνσταντοπούλου: «Σπαταλά χρόνο» (Βίντεο)
Σε μια στιγμή έντασης, η Μαρία Καρυστιανού δεν έκρυψε την αγανάκτησή της, σχολιάζοντας αιχμηρά ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή...
Αιχμές Καρυστιανού κατά Κωνσταντοπούλου: «Σπαταλά χρόνο» (Βίντεο)
τραμπ
Απειλές Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Αν δεν κάνουμε κάτι θα το καταλάβει η Ρωσία ή η Κίνα»
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και εντός του ΝΑΤΟ, καθώς αμφισβητούν υφιστάμενες γεωπολιτικές ισορροπίες
Απειλές Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Αν δεν κάνουμε κάτι θα το καταλάβει η Ρωσία ή η Κίνα»
agios savvas
Στο εδώλιο η πρόεδρος των εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα» για την απεργία της καθαριότητας
Δίκη στις 3 Φεβρουαρίου για συνδικαλιστική δράση στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»
Στο εδώλιο η πρόεδρος των εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα» για την απεργία της καθαριότητας
μιτσοτ
Η ανάρτησή Μητσοτάκη για τα 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ: «Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα» (Βίντεο)
Το βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμπλήρωση 10 ετών στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας
Η ανάρτησή Μητσοτάκη για τα 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ: «Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα» (Βίντεο)