Συνάντηση με τον ΕΟΔΥ για το σχεδιασμό της πιθανής επαναλειτουργίας των ειδικών σχολείων ζητά η ΠΟΣΕΕΠΕΑ
Αίτημα για τον ορισμό συνάντησης εκπροσώπων της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με τον ΕΟΔΥ για το σχεδιασμό της πιθανής επαναλειτουργίας των Ειδικών σχολείων

Αξιότιμες/οι,

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, εκπροσωπεί τους κλάδους του  Ειδικού Εκπαιδευτικού  Προσωπικό –ΕΕΠ (σχολικοί νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ειδικοί για την κινητικότητα μαθητών με προβλήματα όρασης, επαγγελματικοί σύμβουλοι)   και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού -ΕΒΠ που υπηρετούν  στην Ειδική και Γενική Εκπαίδευση καθώς και στα Κ.Ε.Σ.Υ. και παρέχουν υπηρεσίες σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία, καθώς  και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Ζητάμε τον ορισμό συνάντησης και επίσημης επικοινωνίας προκειμένου να μπορούμε να συνδράμουμε μέσω της εμπειρίας μας και των επιστημονικών μας πεδίων  για να προβλεφθούν ενδεικνυόμενα μέτρα για την υγιεινή, ασφάλεια και προστασία τόσο των μαθητών όσο και των εργαζομένων, λόγω της πιθανής επαναλειτουργίας των ειδικών σχολείων.

Η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση περιλαμβάνει ένα σημαντικό εύρος υπηρεσιών όπως την εκπαίδευση, την υποστήριξη, τις θεραπείες των μαθητών και την υποστήριξη των οικογενειών τους. Η ισότιμη συμμετοχή των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία στην εκπαιδευτική διαδικασία απαιτεί να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες προσαρμογές και να δοθούν περισσότερες διευκολύνσεις. Ως εκ τούτου η επαναλειτουργία των ειδικών σχολείων χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό και πρωτόκολλα για την υγιεινή, ασφάλεια και προστασία μαθητών και εργαζομένων. Μέχρι σήμερα από τις οδηγίες που προβλέπονται για τη φοίτηση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης και στα ΚΕΣΥ  δεν έχουν  δοθεί περαιτέρω διευκρινίσεις  σε θέματα ασφαλών προϋποθέσεων για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ή για τη διαδικασία αξιολόγησης τους από τα ΚΕΣΥ.

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ έχει εργαστεί καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, στην κατεύθυνση κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και των ΚΕΣΥ. Ειδικότερα έχει αποστείλει για τον ουσιαστικό ρόλο των σχολικών νοσηλευτών στα σχολεία της χώρας και για τη διασφάλιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από το ΕΕΠ-ΕΒΠ. Επίσης το ΙΜΕΓΕΕ, ως επιστημονικός φορέας της ΠΟΣΕΕΠΕΑ υλοποίησε οδηγό με σημαντικό υλικό για την αντιμετώπιση των κρίσιμων καταστάσεων που βιώνει η χώρα λόγω COVID-19 και κατέθεσε πρόταση μέσω πρωτοκόλλων για την εξ Αποστάσεως Υποστηρικτική Παρέμβαση του ΕΕΠ-ΕΒΠ στις Δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στη διάρκεια αναστολής ή μερικής λειτουργίας των εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών δομών λόγω της πανδημίας.

Είναι χρέος μας να υποστηρίξουμε  με κάθε δυνατό τρόπο τους μαθητές και τις οικογένειές τους, να προστατεύσουμε μαθητές και εργαζομένους γι’ αυτό ζητάμε να σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας μέσα από τους χώρους εργασίας μας, έχοντας εμπιστοσύνη στο έργο και τις αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ.

Ζητάμε τον ορισμό συνάντησης και επίσημης επικοινωνίας μαζί σας.

σχετικά άρθρα

Β. Δημάκης: Έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει ισχυρίζεται το υπ. Προστασίας του Πολίτη
Β. Δημάκης: Έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει ισχυρίζεται το υπ. Προστασίας του Πολίτη
«Οι προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την συνέχιση των σπουδών του κρατούμενου Δημάκη πληρούνται στο έπακρο»
Β. Δημάκης: Έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει ισχυρίζεται το υπ. Προστασίας του Πολίτη