«Ανοικτά παράθυρα» για είσοδο του «Μεγάλου Αδελφού» στα σχολεία
Επιστολή εκπαιδευτικών Λευκάδας προς τους γονείς για την νέα κατάσταση που υπάρχει στην εκπαίδευση

Αγαπητοί γονείς,

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας κάνουμε κοινωνούς των νέων δεδομένων στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου. Όπως ίσως γνωρίζετε έχει ψηφιστεί με τροπολογία, σε άσχετο με την εκπαίδευση νομοσχέδιο, η είσοδος τηλεοπτικής κάμερας στις σχολικές αίθουσες. Μια διάταξη που εμπεριέχει πολλούς κινδύνους για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία της παιδαγωγικής διαδικασίας και αφήνει «ανοικτά παράθυρα» για είσοδο του «Μεγάλου Αδελφού» στις σχολικές αίθουσες.

Η διδακτική πράξη δεν είναι μια στατική διαδικασία κατά την οποία ο διδάσκων, ακίνητος σε ένα σημείο, μονολογεί και καταγράφεται από μία κάμερα κινητού τηλεφώνου. Είναι μία ζωντανή διαδικασία αλληλεπίδρασης με τους μαθητές, ένα διαρκές διδακτικό μαθησιακό  γίγνεσθαι, μία συμμετοχική και συλλογική πορεία προς τη μάθηση. H επίκληση της ισότιμης συμμετοχής στην εκπαίδευση είναι υποκριτική καθώς η κυβέρνηση που το επικαλείται έστειλε καθηγητές για να διδάξουν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα μόλις τον Φεβρουάριο σε κάποια σχολεία.

Μπορείτε και εσείς να αισθανθείτε τις πιθανές συνέπειες μιας ζωντανής μετάδοσης της διδασκαλίας με εικόνα και ήχο των ανήλικων μαθητών-μαθητριών από μια αίθουσα που δύναται να περιέχει έως και 28 μαθητές προσεχώς. Μιας μετάδοσης που, όπως έγινε και προσφάτως, θα πραγματοποιηθεί μέσα από ιδιωτικών συμφερόντων «πλατφόρμες» αφού το  Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο δεν μπορεί να υποστηρίξει τέτοιες πρακτικές. Τα δεδομένα, λοιπόν, της μετάδοσης θα είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν, να παραποιηθούν και να διαμοιραστούν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ενώ μέχρι πρότινος απαγορευόταν στους μαθητές ακόμα και να φέρουν μαζί τους συσκευές τηλεφώνων, εντελώς ξαφνικά καταστρατηγείται η έννοια των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών δικαιωμάτων.

Η παρουσία κάμερας σε χώρους παρουσίας ανηλίκων με ανήσυχο, δημιουργικό πνεύμα και με κώδικες επικοινωνίας ξεχωριστούς, προφανώς και είναι ανασταλτικός παράγοντας στην κοινωνικοποίηση που επιδιώκεται να γίνει μέσα στο χώρο του σχολείου, όπου συνυπάρχουν άτομα με ξεχωριστές ικανότητες και ιδιαιτερότητες.

Οι εκπαιδευτικοί, σεβόμενοι τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα Ατομικά Δικαιώματα θα προασπιστούν την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των ίδιων και των μαθητών τους και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουν τον ευτελισμό της παιδαγωγικής ελευθερίας και την μετατροπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε ριάλιτι.

Η αγάπη για τους μαθητές μας είναι η αιτία που μας προτρέπει να σας ζητήσουμε να πάρετε θέση και να καταδικάσετε, με όποιο δόκιμο τρόπο επιλέξετε, την επιλογή του υπουργείου που θα φέρει απίστευτη συρρίκνωση στη δημόσια-δωρεάν παιδεία και θα τη μετατρέψει σε εμπορευματικό αγαθό.

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Τι επιχειρεί η Κεραμέως με τον ελιγμό - πρόσκληση στην ΟΛΜΕ

Επιμήκυνση του έτους για λόγους… ψυχολογικούς

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

σχετικά άρθρα