Σήμερα είναι 7 Απριλίου -  Πανελλαδική ημέρα δράσης για την υγεία
Ανακοίνωση Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική ΠΑρέμβαση και συνεργαζόμενοι για τα εργασιακά -Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους

Παρότι έχουν περάσει 2 μήνες που η ανθρωπότητα χορεύει σε ρυθμούς κορωνοϊού, δύσκολα συνηθίζει κανείς αυτήν την πραγματικότητα. Η πανδημία βρίσκει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα ανοχύρωτα και σε υψηλό βαθμό κινδύνου, με το δημόσιο σύστημα υγείας σε κατάρρευση, ως αποτέλεσμα και των μνημονιακών αστικών πολιτικών από όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Τα προβλήματα αυτά γίνονται ακόμη πιο οξυμένα στο φόντο της πολιτικής της διαρκούς λιτότητας και περικοπών για μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά και για τους αγρότες, τους ανέργους και τους νέους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να απαντήσει στην πανδημία με άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος και των κοινωνικών υποδομών, αξιοποιεί εκβιαστικά την σημερινή κρίση για την επιτάχυνση αντεργατικών μέτρων και τον περιορισμό των κατακτημένων με αγώνες ελευθεριών. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής είναι τα δεκάδες δώρα – παροχές προς την εργοδοσία και το κεφάλαιο, όπως τα εκατομμύρια για επικοινωνία ώστε τα ΜΜΕ να καθυβρίζουν γιατρούς, νοσηλευτές και πολίτες που ζητάνε στήριξη του ΕΣΥ και να λιβανίζουν μέχρι αηδίας τις κυβερνητικές επιλογές, η μίσθωση σε διπλάσια τιμή αντί για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών (όπως π.χ. έγινε στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, κα.), η αναστολή πληρωμής των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, η αποζημίωση των εθνικών εργολάβων στους δρόμους για τη μειωμένη κίνηση. Και όλα αυτά ταυτόχρονα με μέτρα κατάργησης του εργατικού δικαίου, των συμβάσεων, την περικοπή των μισθών, την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη υπηρεσιών καθαριότητας στους Δήμους, την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας με την αντίστοιχη μείωση των μισθών και μια σειρά πολύ σοβαρά αντεργατικά μέτρα που, μάλιστα, παίρνονται με υπουργικές αποφάσεις και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Πάνω από 230 δις κλάπηκαν από τις τσέπες του λαού για τις τράπεζες την τελευταία δεκαετία. Δισεκατομμύρια ευρώ αποθησαύρισαν τα πιο επιθετικά κομμάτια του κεφαλαίου. Κι όμως, και αυτή την κρίση θα την πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια: οι μισθωτοί ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι μικροί επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι.

Μαζί με τα μέτρα αυτά που πλήττουν τους εργαζόμενους σε απόλυτο βαθμό προστίθεται μια ολόκληρη αυταρχική εκστρατεία ενοχοποίησης της κοινωνίας και το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» για να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση της κοινωνίας ακραία μέτρα ελέγχου, πειθάρχησης και καταστολής, με αποκορύφωμα την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Είναι μέτρο που δεν πάρθηκε με υγιειονομικά κριτήρια, καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εξακολουθούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, μέσα σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς ουσιαστικά μέτρα και μέσα προστασίας της υγείας τους, χωρίς ελέγχους. Μόνο στα σούπερ μάρκετ δουλεύουν περί τους 100.000 εργαζομένους και τα επισκέπτονται πάνω από 1000000 συμπολίτες μας καθημερινά. Ήδη έχουμε νεκρό εργαζόμενο σε επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη που λειτουργούσε κανονικά. Η απαγόρευση κυκλοφορίας φαίνεται αυτή τη στιγμή ως αναγκαίο μέτρο, ακριβώς γιατί οι μνημονιακές πολιτικές των πολιτικών δολοφόνων της τελευταίας δεκαετίας αφήσαν τη χώρα με το χαμηλότερο αριθμό κλινών εντατικής θεραπείας αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας σε όλη την Ευρώπη. Μόλις 215  κλίνες (κατά δήλωση του υπουργείου τέλος Μαρτίου) διατίθενται για τους ασθενείς του κορωνοϊού και τις μεγαλύτερες ευθύνες φέρει το κυβερνών κόμμα. Η λογική των μέτρων είναι: «αν ακούτε την καλή κυβέρνηση, θα σωθείτε. Για ό,τι αρνητικό γίνεται, φταίτε εσείς οι πολίτες που είστε ανώριμοι και δεν ακολουθείτε τις οδηγίες». Κάθε απόγευμα το θλιβερό κρεσέντο του Χαρδαλιά που με κουτσαβάκικο ύφος υπενθυμίζει στους πολίτες πόσο λίγοι είναι μπροστά στη «μεγαλειώδη» κυβέρνηση και το «μεγάλο τιμονιέρη».

Η στάση της ΕΕ στην πανδημία αποδεικνύει πόσο λάθος κάνουν οι λαοί της Ευρώπης που την ανέχονται, που δεν παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Τα πλούσια κράτη αρνούνται να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, ληστεύουν στην κυριολεξία το υγειονομικό υλικό που προορίζεται για Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα. Η Κομισιόν σε ρόλο αρχιτραπεζίτη αρνείται ακόμα και την ποσοτική χαλάρωση στη ζώνη του Ευρώ, αρνούνται ακόμα και το δανεισμό με ίσους όρους για όλες τις χώρες. Ακόμα και οι φιλελεύθεροι υπερασπιστές της ΕΕ αγανακτούν.

Στην Παιδεία, η κυβέρνηση την επομένη κιόλας του κλεισίματος των σχολείων άρχισε να στήνει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με δυο βασικούς στόχους. Πρώτα απ’ όλα να στρέψει μακριά τα μάτια του κόσμου από το χώρο της υγείας, γνωρίζοντας ότι έχει το μερίδιο του λέοντος στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας και σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά θα χρεωθεί την αποτυχία αντιμετώπισης της πανδημίας. Σε δεύτερο πλάνο, να δοκιμάσει την προσαρμογή των σχολείων και των μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας στα σύγχρονα «θέλω» των ΟΟΣΑ, ΕΕ, ΣΕΒ για περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, για την προώθηση της τηλεκπαίδευσης για να εξοικονομηθούν πόροι. Άλλωστε και στην αρχή της χρονιάς, αντί διορισμών είχαμε τηλεκπαίδευση σε μερικά νησιά. Η Υπουργός δήλωσε: «θα αναζητηθεί πιθανότατα φόρμουλα ακόμη και για ολοκλήρωση της ύλης μόνο με εξ αποστάσεως μαθήματα», ενώ η υφυπουργός αποκάλυψε «Ας μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία… Παρακαταθήκη για μελλοντική αξιοποίηση η εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

«Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν».

Αυτή τη φράση του Θουκυδίδη μας φέρνει στο νου η στάση των συνδικάτων της εκπαίδευσης. Η ΟΛΜΕ έτρεξε να αγκαλιάσει τη νέα πατέντα του υπουργείου διατυπώνοντας ενστάσεις μόνο για κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και μιλάει για ήρωες εκπαιδευτικούς που παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες. Αντί να προβάλλει τα αιτήματα μαθητών και εκπαιδευτικών, κλαίγεται για το αργό σχολικό δίκτυο. Η επίσημη κοινοβουλευτική αριστερά, και στις δύο εκδοχές της, διαγωνίζεται σε υπευθυνότητα από την πλευρά των εκπαιδευτικών στηρίζοντας την ηγεσία της ΟΛΜΕ. H αποδοχή, όμως, από τον κομματικό συνδικαλισμό και μέσα στην κρίση των βασικών επιλογών της κυβέρνησης και η συναίνεση σε όλα μετατρέπει την τηλεκπαίδευση σε «κοινωνική προσφορά» και την εκπαίδευση από δικαίωμα για όλα τα παιδιά σε κατά συνθήκη αγαθό για όποιον δύναται. Είναι, λοιπόν, μεγάλες οι ευθύνες των παρατάξεων που αποκρύπτουν την πραγματική ουσία του τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή, κάνοντας επικοινωνιακά και κοντόφθαλμα παιχνίδια και έτσι συναινούν και διευκολύνουν τους «πονηρούς» και αντιδραστικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το σήμερα και το αύριο στην εκπαίδευση. Μέσα στον Απρίλιο σε μια κοινωνία με το 25% κάτω από το όριο της φτώχειας, θα προστεθούν 1000000 άνεργοι ή με αναστολή σύμβασης ή εκ περιτροπής εργαζόμενοι. Οι οικογενειακές συνθήκες των μαθητών μας θα επιβαρυνθούν σημαντικά και κάποιοι νοιάζονται μόνο για το χρόνο απόκρισης της πλατφόρμας.

Είμαστε σε επαφή με τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους για να στηριχτούμε όλοι σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση αλλά όχι υλοποιώντας άκριτα τις υποδείξεις του Υπουργείου, που θέλει να συμφιλιώσει την κοινωνία με μια σειρά αντιδραστικές επιδιώξεις, να νομιμοποιήσει τις επιλογές της και εν τέλει να αποσπάσει τη συναίνεση. Πρώτο μέλημα είναι να αντιμετωπιστεί άμεσα το άγχος των μαθητών για τις εξετάσεις και να εξαγγείλει η κυβέρνηση γενναία και δραστική μείωση της ύλης και κατάργηση των φετινών ενδοσχολικών προαγωγικών εξετάσεων.

 Τα μέτρα αυτά της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, περιορίζουν και καταργούν την ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση, σε μια περίοδο που τα συνδικάτα και τα μέλη τους χρειάζεται να δρουν, να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν στις χιλιάδες εργοδοτικές αυθαιρεσίες, απολύσεις, μειώσεις αποδοχών, αναγκαστικές άδειες και μια σειρά άλλες μεθοδεύσεις των εργοδοτών. Ήδη μια σειρά εταιρειών όπως η Lidl Hellas μεταφράζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10, απαγόρευσε τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες του σωματείου εργαζομένων. Ενώ στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση επιβάλλει τη φίμωση απαγορεύοντας σε γιατρούς και νοσηλευτές να προβαίνουν σε δηλώσεις και εκτιμήσεις για θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό.

Δεν θέλουμε τα συνδικάτα μας να παίρνουν τα εύσημα της υπευθυνότητας από την κυβέρνηση, δε χρειαζόμαστε συνδικαλιστές να στρώνουν το δρόμο στα μέτρα της ΝΔ. Δεν χρειαζόμαστε την «αριστερά» της ευθύνης.

Η ΑΡΠΑ δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της υποταγής στην ΟΛΜΕ, το δρόμο του κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού. Δεν θα μας φιμώσει κανείς! Θα παλέψουμε να δώσουμε ξανά φωνή στο σωματείο μας που έχει σιωπήσει το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Δεν μπορεί για παράδειγμα  να καθυστερεί (πάνω από 15 μέρες), με την ανοχή των άλλων παρατάξεων και για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων, να βγει η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για την τηλεκπαίδευση. Ούτε μπορεί να υπάρχει ανοχή σε παραταξιακά καπελώματα, όπως η προώθηση στα σχολεία από το e-mail της ΕΛΜΕ, με πρόσχημα την ενημέρωση, δράσης συλλογής υπογραφών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χωρίς το θέμα να έχει συζητηθεί στο Δ.Σ.. Είναι αδιανόητο να προωθούνται από την ΕΛΜΕ Ηλείας οι δράσεις σωματείων όπως της Ε.Ε.Φ. που για χρόνια τώρα έχει βουτήξει και με τα δύο χέρια στο μέλι της επιμόρφωσης επί παντός επιστητού θέματος. Δεν θέλουμε μια ΕΛΜΕ που να προωθεί μόνο ότι της σερβίρουν. Το προσεχές διάστημα η υπουργός θα φέρει το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση και η ΕΛΜΕ έχει κατεβάσει ρολά. Ποιος θα δώσει την απάντηση;

Δεν σταματάμε τους αγώνες. Δεν είμαστε «όλοι μαζί», «δεν συναινούμε»! Η πάλη για τα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν αναστέλλεται. Δίνουμε τη μάχη, αγωνιζόμαστε ΤΩΡΑ!

Μην Ξεχνάμε. Σήμερα είναι 7 Απριλίου -  Πανελλαδική ημέρα δράσης για την υγεία

Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση

Στηρίζουμε τις δράσεις της ΟΕΝΓΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές 2020: Αύριο η ανακοίνωση των βαθμολογιών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Πανελλαδικές 2020: Αύριο η ανακοίνωση των βαθμολογιών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Αύριο το μεσημέρι η ανακοίνωση των βαθμολογιών των μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων - Στα λύκεια θα αναρτηθούν οι καταστάσεις που περιλαμβάνουν...
Πανελλαδικές 2020: Αύριο η ανακοίνωση των βαθμολογιών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ για κωδικούς ειδικοτήτων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ: Επιστολή στο ΥΠΑΙΘ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ για κωδικούς ειδικοτήτων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ: Επιστολή στο ΥΠΑΙΘ
Επιστολή με θέμα τη διευκρίνηση και τη διευθέτηση των κωδικών ειδικοτήτων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στο Εργάνη απέστειλε η ΠΟΣΕΕΠΕΑ στο ΥΠΑΙΘ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ για κωδικούς ειδικοτήτων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ: Επιστολή στο ΥΠΑΙΘ
Οι ταινίες της βδομάδας: Μελωδικές ανησυχίες, Όρσον Γουέλς και Τσαρλς Λότον
Οι ταινίες της βδομάδας: Μελωδικές ανησυχίες, Όρσον Γουέλς και Τσαρλς Λότον
Με πέντε νέες ταινίες και τρεις φημισμένες επανεκδόσεις, συνεχίζονται οι καλοκαιρινές κινηματογραφικές βραδιές για τις επόμενες ημέρες.
Οι ταινίες της βδομάδας: Μελωδικές ανησυχίες, Όρσον Γουέλς και Τσαρλς Λότον