Να μην αφήσουμε να μπουν και τα δικαιώματά μας σε καραντίνα
Ανακοίνωση - προκήρυξη του σχήματος που στηρίζεται από τις Παρεμβάσεις στα ιδιωτικά σχολεία, "ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ"

ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Η πανδημία που ενέσκηψε έχει δημιουργήσει πρωτόφαντες καταστάσεις, όπως ο εγκλεισμός στο σπίτι, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, οι εικόνες δαντικής κόλασης στα νοσοκομεία της Ιταλίας, αλλά και ο αγώνας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας, που χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας και την υποδομή αγωνίζονται να κρατήσουν όρθιο ένα σύστημα υγείας διαλυμένο από τις πολιτικές και αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας συνοδεύτηκαν από «δώρα» εκατομμυρίων προς τους συνήθεις αποδέκτες (30 εκ. στους κλινικάρχες, 11εκ. για διαφήμιση σε καναλάρχες και εκδότες συν την απαλλαγή χρεών ύψους 21 εκ., 11 εκ. στους εργολάβους των εθνικών οδών για απώλεια εσόδων από τα διόδια), αλλά και από έναν μεγάλο όγκο μέτρων καταπάτησης εργατικών δικαιωμάτων και περικοπής εισοδημάτων. Τα μέτρα αυτά ακολούθησαν κατά πόδας και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε όλους τους κλάδους και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ήδη δεκαεπτά ιδιωτικά σχολεία εισήγαγαν παρανόμως τους εκπαιδευτικούς τους στο καθεστώς των 800 ευρώ δηλαδή 530 το μήνα, λιγότερο από τον κατώτατο μισθό ενώ άλλα επτά, αναγκάστηκαν να «παγώσουν» την παράνομη απόφασή τους. Απαιτούν "μαύρη και τζάμπα" τηλεργασία πληρωμένη από το κρατικό επίδομα, ενώ οι γονείς πληρώνουν τα δίδακτρα. Ακόμα χειρότερη η κατάσταση για τους συναδέλφους που εργάζονται χωρίς διοριστήριο ή με αδήλωτες ώρες και δεν είναι λίγοι. Το ίδιο και σε φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και Ι.Ε.Κ. όπου, λόγω των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι εκπαιδευτικοί είναι περισσότερο ευάλωτοι στις πιέσεις για μαύρη και απλήρωτη εργασία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις από την πρώτη στιγμή του κλεισίματος των σχολείων οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν με προγράμματα τηλεκπαίδευσης. Ο όγκος και η ένταση της δουλειάς είναι για πολλούς ανάλογος ή μεγαλύτερος από ό,τι πριν την πανδημία, αφού απαιτείται εξοικείωση με νέες μεθόδους διδασκαλίας και δημιουργία νέων σημειώσεων και υλικού. Το άγχος και η αγωνία του εκπαιδευτικού να μεταδώσει τη γνώση, να εξασφαλίσει την παρακολούθηση των μαθητών, να διαγνώσει και να επιλύσει τις μαθητικές δυσκολίες κάνουν τη διδασκαλία μέσω της οθόνης ανάλογα ή περισσότερο κουραστική με τη δια ζώσης στην τάξη διδασκαλία. Είναι γεγονός ότι η πολύωρη χρήση των υπολογιστών προκαλεί ή επιδεινώνει παθήσεις του αυχένα, των ώμων, της μέσης και της όρασης. Γι’ αυτόν άλλωστε έχει προβλεφθεί και ειδικό επίδομα για τη χρήση υπολογιστή. Ακόμη, πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν για την αγορά εξοπλισμού (κάμερες, γραφίδες, πίνακες κ.ά.) ή και υπολογιστών, διότι ένας δεν φτάνει σε ένα σπίτι όπου οι δύο γονείς τηλε-εργάζονται και τα δύο παιδιά τηλε-εκπαιδεύονται! Υπάρχει, όμως, και ένα αχαρτογράφητο πρόβλημα, αυτό της πιθανής παρακολούθησης, καταγραφής, αναπαραγωγής ενός διαδικτυακού μαθήματος.

Είναι σαφές ότι πολλοί σχολάρχες προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους εκμεταλλευόμενοι τη στάση του υπουργείου Παιδείας. Όσοι επιβίωσαν της κρίσης του 2010 μπόρεσαν και αποθήκευσαν «μεγάλες ποσότητες λίπους». Δεν πρέπει να πιστέψουμε τους ισχυρισμούς τους ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους εκπαιδευτικούς. Βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για περαιτέρω συμπίεση των δικαιωμάτων μας ή, για να το πούμε λαϊκά, «τώρα που βρήκαμε πιπέρι, ας βάλουμε και στα λάχανα».

Ελπιδοφόρο είναι ότι ο κλάδος ανησυχεί, συζητά, προβληματίζεται, αλλά και αντιδρά. Η νικηφόρα απεργία στην Ιόνιο Σχολή –με σχεδόν καθολική συμμετοχή– είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ο ιδιοκτήτης πλήρωσε για τον Μάρτιο από 50 ως 100 ευρώ και πίεζε για ένταξη στην Εργάνη, ενώ οι εκπαιδευτικοί εργάζονταν σε πλήρες πρόγραμμα από την πρώτη μέρα. Έκαναν τηλε-συνέλευση με 90 συναδέλφους και ομόφωνα αποφάσισαν αποχή από τα τηλεμαθήματα. "Οι υπολογιστές θα ανοίξουν όταν καταβληθεί όλος ο μισθός μας" απάντησαν στις πιέσεις της ιδιοκτησίας και έμειναν ενωμένοι μέχρι που ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους. Οι συνάδελφοι στα εκπαιδευτήρια "Νέα γενιά Ζηρίδη" ξεκινούν από Δευτέρα 6/4 απεργία με αίτημα ακύρωση της ένταξής τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (ενώ τους "παροτρύνουν" να συνεχίσουν να εργάζονται αμισθί) και την άμεση καταβολή του συνόλου της μισθοδοσίας του Μαρτίου, για τον οποίο έχουν εργαστεί.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για ό,τι συμβαίνει στον χώρο μας αλλά και στο εργασιακό τοπίο στο σύνολό του. Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και των απαγορεύσεων μετά τη λήξη του συναγερμού. Είναι σίγουρο ότι η οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύει και θα ακολουθήσει την υγειονομική, θα σημάνει μια ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς μας. Καλούμε το ΔΣ του ΣΙΕΛ να  συγκαλέσει άμεσα διαδικτυακή Γενική Συνέλευση, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα για το τι συμβαίνει στα σχολεία, να γίνει ένας απολογισμός σχετικά με το τι έχει πράξει η διοίκηση του σωματείου, να αποφασίσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την δύσκολη νέα κατάσταση. Δεν μπορεί να έχουν γίνει δύο απεργίες ιδιωτικών εκπαιδευτικών και ο Σύλλογος να μην έχει καλέσει συνέλευση.

• Κανείς εκπαιδευτικός στο καθεστώς των 530 ευρώ το μήνα. Πλήρης μισθός για όλους σύμφωνα με τις ώρες του διοριστήριου και τις αδήλωτες πραγματικές ώρες.

• Μισθός για όλους τους εργαζόμενους, επίδομα για τους άνεργους. Καμία απόλυση.

• Γενναία ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, εξοπλισμό, μέτρα προστασίας. Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας.

Στις πολύ ιδιαίτερες αυτές συνθήκες είμαστε έγκλειστοι και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα όταν βγαίνουμε, προστατεύουμε ο καθένας τον εαυτό του και το σύνολο. Όμως, δεν είμαστε ούτε σιωπηροί ούτε ανενεργοί, το δείχνουν και οι απεργίες στα δύο σχολεία, οι πρώτες στην εποχή των απαγορευτικών μέτρων. Σε πολλούς εργασιακούς χώρους γίνονται κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες ενάντια σε απολύσεις και αυθαιρεσίες και κυρίως στα νοσοκομεία, όπου γιατροί και προσωπικό απαιτούν ενίσχυση. Την Τρίτη 7 Απρίλη, παγκόσμια μέρα Υγείας, οι Ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία καλούν σε πανελλαδική κινητοποίηση το πρωί στις πύλες των νοσοκομείων. Τη στηρίζουμε όπως μπορεί ο καθένας.

Και σε αυτή την κρίση εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε που κρατάμε την κοινωνία όρθια, μέσα στην πανδημία. Από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, μέχρι τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και τους ντελιβεράδες. Σε εμάς θα προσπαθήσουν, κυβερνήσεις και εργοδότες να φορτώσουν τις συνέπειες. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε.

Αν προσβάλλονται τα εργασιακά δικαιώματα ενός, προσβάλλονται όλων

και είμαστε εδώ για να τα υπερασπιστούμε.

Εργασιακός οδηγός επιβίωσης στην πανδημία, γνώμες, απόψεις, ερωτήσεις, επικοινωνία:

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4