Να κλείσουν αμέσως όλα τα ΚΕΣΥ. Επεκτείνεται ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
Η Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων ζητάει να κλείσουν όλα τα ΚΕΣΥ προς την προσπάθεια διασφάλισης και προστασίας της δημόσιας υγείας σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και τις κατά τόπους κοινωνίες

   Τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) αποτελούν εκπαιδευτικές και όχι διοικητικές δομές, γεγονός που μάλλον αγνοεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και έτσι τα ΚΕΣΥ συνεχίζουν να λειτουργούν, παρά την έκδοση της πρόσφατης ΚΥΑ, ΦΕΚ 783 11/3. Ως εκ τούτου, τα παιδιά, πολλά εκ των οποιών ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, γονείς και εργαζόμενοι αναγκάζονται να συναθροίζονται σε μικρούς χώρους, να ακουμπούν κοινές επιφάνειες, οι οποίες δεν απολυμαίνονται.

   Στα ΚΕΣΥ των Κυκλάδων (Σύρο και Νάξο), αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, πλήθος μαθητών και γονέων φτάνουν κάθε μέρα, προκειμένου να γίνουν αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα να διατηρείται και να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά του ιού θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία όλων των εμπλεκόμενων και, φυσικά, τη δημόσια υγεία. Το γεγονός αυτό ειναι ανακόλουθο με την ισχύουσα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο καλεί τους μαθητές να περιοριστούν στο σπίτι και την συνεπακόλουθη απόφαση των δήμων για τη λειτουργία των υπηρεσιών με προσωπικό ασφαλείας.

   Το ΚΕΣΥ Σύρου εξυπηρετεί τα εξής νησιά των Κυκλάδων: Άνδρος, Τήνος, Κέα, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Μύκονος, Κίμωλος, Μήλος, Θήρα, Θηρασιά, Φολέγανδρος, Σίκινος, ενώ το ΚΕΣΥ Νάξου: Πάρο, Αντίπαρο, Αμοργό, Ίω, Ανάφη και Μικρές Κυκλάδες. Όσον αφορά, λοιπόν, τη νησιωτικότητα, δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο να μη λαμβάνει υπόψη του, πως για να φτάσουν σε εμάς τα παιδιά, θα πρέπει να παραμείνουν για πολλές ώρες συνωστισμένα, συνεπώς εκτεθειμένα, στο πλοίο, με, αρκετές φορές, αναγκαστικό ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι του Πειραιά και να παραμείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο για ορισμένες μέρες. Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί ο κίνδυνος της ενδεχόμενης καραντίνας σε καράβι, όπως συνέβη στο blue star Mykonos.

   Επιπλέον, ως γνωστόν, τα ΚΕΣΥ λειτουργούν με πολλές υλικές ελλείψεις. Το ΚΕΣΥ Σύρου, εκτός του ότι στεγάζεται σε ένα ακατάλληλο, παλιό κτίριο, δεν έχει ούτε τα βασικά υλικά για να προστατεύσει τους μαθητές και τους εργαζόμενους, όπως μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, καθώς δεν υπάρχει προβλεπόμενη χρηματοδότηση.

   Τονίζουμε εξάλλου, πως σε ΚΕΣΥ της Ελλάδας ήδη υπάρχει σήμερα επιβεβαιωμένο κρούσμα, το οποίο κρατάει και το υπόλοιπο προσωπικό σε καραντίνα, γεγονός για το οποίο υπεύθυνη είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με την άρνηση της να προστατέψει τους συναδέλφους.

   Καλούμε επειγόντως το Υπουργείο να μεριμνήσει για την εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων που ορίζουν οι επιστήμονες και στην περίπτωση των ΚΕΣΥ, ώστε να μην υπάρχει ανακολουθία στην εφαρμογή των οδηγιών ούτε άνιση μεταχείριση παιδιών, γονέων και εργαζομένων, των οποίων η υγεία και η ζωή τίθεται σε άμεσο κίνδυνο. Πρόθεσή μας είναι να προλάβουμε επικίνδυνες καταστάσεις και τα επόμενα θύματα.

   Ως εκ τούτου, ως Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, απαιτούμε να ανασταλεί ΑΜΕΣΩΣ η λειτουργία των ΚΕΣΥ όλης της χώρας, όπως και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών δομών (ΚΠΕ, κ.λ.π.), προκειμένου να υπάρξει γενικευμένη προσπάθεια διασφάλισης και προστασίας της δημόσιας υγείας σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και τις κατά τόπους κοινωνίες.


 

σχετικά άρθρα

Τρία κρούσματα κορονοϊού στο Κρανίδι - Αυστηρός περιορισμός της κυκλοφορίας στη δομή φιλοξενίας	προσφύγων
Τρία κρούσματα κορονοϊού στο Κρανίδι - Αυστηρός περιορισμός της κυκλοφορίας στη δομή φιλοξενίας προσφύγων
Θετικά στον κορονοϊό τα τρία από τα συνολικά 125 δείγματα που έλαβε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ
Τρία κρούσματα κορονοϊού στο Κρανίδι - Αυστηρός περιορισμός της κυκλοφορίας στη δομή φιλοξενίας προσφύγων