Προαιρετική επιμόρφωση εκτός διδακτικού ωραρίου;
ΣΕΠΕ Αμαρουσίου: "Διαχωρίζουν τους εκπαιδευτικούς σε πρόθυμους και μη να θυσιάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να επιμορφωθούν"

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου, ύστερα από έντονες οχλήσεις των συναδέλφων – μελών του, καταθέτει τα ακόλουθα:

Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ορισμένοι σχολικοί συντονιστές του 2ου ΠΕΚΕΣ Αττικής να προβαίνουν στη διοργάνωση σεμιναρίων επιμορφωτικού χαρακτήρα για τους εκπαιδευτικούς της περιφέρειάς τους εκτός διδακτικού ωραρίου με προαιρετική τη συμμετοχή των συναδέλφων σε αυτά.

Τονίζουμε ξεκάθαρα ότι η πρακτική αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκπεφρασμένες και διατυπωμένες θέσεις του κλάδου για διεκδίκηση και κατοχύρωση επιμόρφωσης για όλες/όλους τις/τους εκπαιδευτικούς στη βάση της υποχρεωτικότητας και με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα (εντός εργασιακού – διδακτικού ωραρίου και όχι στον ελεύθερο χρόνο των εκπαιδευτικών).

Επιπλέον η προαιρετική συμμετοχή των συναδέλφων σε τέτοιου είδους (απογευματινά ή τα Σαββατοκύριακα και εκτός διδακτικού ωραρίου επιμορφωτικά σεμινάρια) διαχωρίζουν τους εκπαιδευτικούς σε πρόθυμους και μη να θυσιάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να επιμορφωθούν  καθιστώντας αδύνατη τη διεκδίκηση του αιτήματός μας για παροχή επιμόρφωσης με απαλλαγή από τα διδακτικά αντικείμενα και εντός διδακτικού – εργασιακού ωραρίου.

Στη βάση αυτή θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες από την πλευρά των σχολικών συντονιστών θέτουν τις βάσεις για την αποδοχή της επικείμενης «αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών και της κατηγοριοποίησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων σε πρόθυμους και μη να την αποδεχθούν. Ιδιαίτερα αν αρχίσει να εδραιώνεται η λογική του κυνηγιού των ατομικών προσόντων με την πρόσκτηση βεβαιώσεων για κάθε είδους σεμινάρια ενόψει της νομοθέτησης της «αξιολόγησης» τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν την κατεξοχήν εξυπηρέτησής της (της παραπάνω λογικής).

Καλούμε τις/τους συναδέλφους να απορρίψουν τέτοιου είδους λογικές και τους σχολικούς συντονιστές να μη συμβάλλουν με τέτοιου είδους ενέργειες στην εδραίωση των αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών πολιτικών κυβέρνησης και ΥΠΑΙΘ.  

σχετικά άρθρα

ΕΕΠ-ΕΒΠ: Ενημέρωση για μεταθέσεις, μετατάξεις, τοποθετήσεις αναπληρωτών
ΕΕΠ-ΕΒΠ: Ενημέρωση για μεταθέσεις, μετατάξεις, τοποθετήσεις αναπληρωτών
Τι ισχύει για τη μισθοδοσία νεοδιοριζόμενων - Ενημέρωση των αιρετών ΚΥΣΕΕΠ Βασίλη Βούγια και Γεωργίας Μπουλμέτη
ΕΕΠ-ΕΒΠ: Ενημέρωση για μεταθέσεις, μετατάξεις, τοποθετήσεις αναπληρωτών