Ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Αμαρουσίου

ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των ελαστικά εργαζόμενων γονέων συνεχίζονται!

Να στήσουμε δίχτυ προστασίας απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία!

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση την Πέμπτη 5/12 στις 14:00 στο Υπουργείο Εργασίας στα πλαίσια της Καμπάνιας για την Προστασία της Μητρότητας (για την συμμετοχή των συναδέλφων – μελών του συλλόγου μας το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου κηρύσσει τρίωρη – διευκολυντική – στάση εργασίας για τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις τρεις πρώτες της απογευματινής βάρδιας).

Οι ελαστικά εργαζόμενοι γονείς και οι έγκυες γυναίκες στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι/ες με πιέσεις, εκβιασμούς και οικονομικές δυσκολίες.

Η εργοδοτική τρομοκρατία που εξασκείται από εργοδότες, είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα, όπως το υπουργείο παιδείας, είναι εξουθενωτική για τους ελαστικά εργαζόμενους γονείς.

Μετά και από την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος τον προηγούμενο Μάρτη, δόθηκε με νόμο μόνο στις αναπληρώτριες μητέρες, και όχι στους αναπληρωτές πατέρες, επιπλέον άδεια ανατροφής 3.5 μηνών. Οι ελάχιστοι αυτοί μήνες συνοδεύονται από όρους: θα πρέπει να ξεκινήσουν να μετράνε σαν άδεια ακριβώς μετά την άδεια κύησης και να είναι μέσα στο διάστημα της σύμβασης εργασίας της αναπληρώτριας, δηλαδή δεν μετατίθενται και δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Μια γυναίκα που γεννάει στο τέλος της σύμβασής της (π.χ. Μάιο) θα πάρει ελάχιστες μέρες στην ουσία από την άδεια και ακόμα χειρότερα αν γεννήσει μέσα στο καλοκαίρι δεν την δικαιούται καν, πράγμα που μειώνει κατά πολύ το ποσοστό των αναπληρωτριών που μπορούν να τη λάβουν.

Οι αναπληρωτές που στην ουσία καλύπτουν πάγια και διαρκή κενά βιώνουν την αδικία και την απαξίωση των δικαιωμάτων τους ως εργαζόμενοι καθώς δεν μπορούν να γεννήσουν, να φροντίσουν τα παιδιά τους όταν είναι άρρωστα ή να αρρωστήσουν οι ίδιοι και να πάρουν αναρρωτική ή κανονική άδεια αφού εξαθλιώνονται οικονομικά, είτε χάνοντας το επίδομα ανεργίας, είτε το επίδομα μη ληφθείσης αδείας, που είναι πολύ σημαντικά μιας και δεν παίρνουν αποζημίωση απόλυσης. Με την άδεια άνευ αποδοχών στερούνται ένσημα και μόρια χάνοντας έτσι θέσεις στους πίνακες των αναπληρωτών με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πρόσληψή τους την επόμενη χρονιά.

Η ίδια κατάσταση ισχύει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα στους συμβασιούχους εργαζόμενους/ες.

Οι ελαστικά εργαζόμενοι ακούν απαράδεκτες δικαιολογίες για την μη χορήγηση της άδειας τους, βιώνουν την κωλυσιεργία και την καθυστέρηση της χορήγησης της, ενώ ενθαρρύνονται να παραιτηθούν ή ακόμα δεν ανανεώνεται η σύμβασή τους. Τέλος σε άλλες περιπτώσεις δεν ακολουθείται η πρόβλεψη που προστατεύει μια έγκυο από τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Όλο αυτό αποτελεί μια κατεύθυνση πραγματικής τιμωρίας της μητρότητας και στέρησης των δικαιωμάτων για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι σε πολλές περιπτώσεις ακόμα πιο δύσκολα για τους ελαστικά εργαζόμενους γονείς. Αν μείνεις έγκυος μπορεί και να απολυθείς! Οι νέες μητέρες και πατέρες στον ιδιωτικό τομέα που δουλεύουν με μπλοκάκι (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) δεν έχουν κανένα δικαίωμα στη μητρότητα-πατρότητα και δεν δικαιούνται καμία άδεια! Οι νέοι γονείς στερούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα, στην ευχέρεια του κάθε αφεντικού, που συνήθως αρκείται στο μικρό επίδομα των 200€ για 4 μήνες!

Όλα αυτά δείχνουν την απαράδεκτη στάση που συνεχίζουν να κρατούν οι εργοδότες, τα υπουργεία και οι ηγεσίες τους απέναντι στους ελαστικά εργαζόμενους γονείς, στερώντας τους το αναφαίρετο δικαίωμά τους σε προστατευόμενη κύηση, λοχεία αλλά και ανατροφή των παιδιών τους. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι ελαστικά εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και άλλοι επισφαλώς εργαζόμενοι όπως οι επικουρικοί γιατροί στα νοσοκομεία ή οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, κρατούνται όμηροι της «ελαστικής» σχέσης εργασίας που διαιωνίζουν τα υπουργεία και οι εκάστοτε ηγεσίες τους ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Στην ΕΕ μάλιστα έχει θεσπιστεί η απόλυση των εγκύων γυναικών. Είναι έκδηλη λοιπόν η πολιτική κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενες γυναίκες θα ανακυκλώνονται και θα χρησιμοποιούνται μόνο όσο είναι παραγωγικές.

Η σύμβαση εργασίας δεν μπορεί να ορίζει τον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων!

Στην ατελείωτη λίστα με δικαιώματα που στερούνται οι επισφαλώς και ελαστικά εργαζόμενοι, όπως άδειες επαπειλούμενης κύησης, άδειες ασθένειας τέκνου, συνδικαλιστικά δικαιώματα κ.ά. εμείς οφείλουμε να απαντήσουμε δυναμικά!

Η Καμπάνια για την Προστασία της Μητρότητας σε συνέχεια των αγώνων της, ενεργοποιήθηκε δυναμικά την προηγούμενη χρονιά και μαζί με εκπαιδευτικά σωματεία, σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα οργάνωσε συσκέψεις, κινητοποιήσεις και μια συνέντευξη τύπου.

Συνεχίζουμε δυναμικά τις δράσεις μας, ενωμένοι και συντονισμένοι με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και αντιμαχόμαστε τις επιταγές της κάθε εργοδοσίας, υπερασπιζόμενοι/ες το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να γίνει γονιός με δικαιώματα και αξιοπρεπείς όρους.

ΚΑΛΟΥΜΕ:

     Όλες και όλους, όλα τα σωματεία και τους συμβασιούχους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε κινητοποίηση την Πέμπτη 5/12 στις 14:00 στο Υπουργείο Εργασίας στα πλαίσια της Καμπάνιας για την Προστασία της Μητρότητας (για την συμμετοχή των συναδέλφων – μελών του συλλόγου μας το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου κηρύσσει τρίωρη – διευκολυντική – στάση εργασίας για τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις τρεις πρώτες της απογευματινής βάρδιας, το παρόν έγγραφο αποτελεί ειδοποίηση και προς την Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας).

      Όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε σύσκεψη συντονισμού για την οργάνωση και την συνδιαμόρφωση των επόμενων βημάτων μας.

      Σε συμμετοχή σε κινητοποιήσεις σωματείων και συλλογικοτήτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προστασία της μητρότητας και τα εργασιακά δικαιώματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Εξίσωση των δικαιωμάτων για όλους τους ελαστικά εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προς τα πάνω με αυτά των μόνιμων και αορίστου χρόνου συναδέλφων.

      Πλήρη προστασία της μητρότητας – 9μηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

Πλήρη προστασία της κύησης, ακώλυτη χορήγηση γονικών αδειών και άδειας ασθένειας τέκνου και 5μηνης άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

Αναδρομική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων για όσες/ όσους εξαναγκάστηκαν σε χρήση των αδειών άνευ αποδοχών.

Εμείς ορίζουμε την ζωή μας!

Απαιτούμε όσα δικαιωματικά μας ανήκουν

ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4