Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τα 42 νήπια στη ΔΥΕΠ Σχιστού
Ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Κερατσινίου-Περάματος

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ, ΡΟΥΧΑ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 42 ΝΗΠΙΑ ΣΤΗ ΔΥΕΠ ΤΟΥ ΣΧΙΣΤΟΥ ΜΕΧΡΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων, όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να εντείνουν την προσπάθεια για έκφραση αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Να στηρίξουν έμπρακτα τα παιδιά που βιώνουν τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους, απόρροια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των ανταγωνισμών, των πολέμων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, για την αρπαγή του φυσικού πλούτου, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς. Καταδικάζουμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τον εγκλωβισμό ανθρώπων, την απομόνωση χωρίς δυνατότητα επανένωσης με τις οικογένειες τους. Καταδικάζουμε την άθλια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελλάδας – Τουρκίας, που μετατρέπει τη χώρα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Λέμε όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία!

Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας και μετανάστης, κανείς δεν εγκαταλείπει την πατρίδα του αν νιώθει ασφαλής, αν απολαμβάνει μια ζωή χωρίς πόλεμο, φτώχεια, μιζέρια και εκμετάλλευση. Μιλάμε με τους μαθητές μας στην τάξη για τις αιτίες του πολέμου και της προσφυγιάς, καλλιεργούμε τις αξίες τις φιλίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς! Εχθρός μας δεν είναι τα μικρά παιδιά με τα φλογερά μάτια μέσα στα οποία καθρεφτίζεται η φρίκη του πόλεμου και της εκμετάλλευσης αλλά οι “μεγάλοι” αυτού του κόσμου που διαλύουν χώρες και λαούς για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς. Είναι το ΝΑΤΟ, η ΗΠΑ και η Ε.Ε.!

Έχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια στην αιτία που γεννά την προσφυγιά. Να εναντιωθούμε στην επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις, να μην αποδεχτούμε η χώρα μας να συνεχίσει να γίνεται ορμητήριο των φονιάδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον άλλων λαών.

Δυναμώνουμε την πάλη και τη διεκδίκηση για το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των προσφυγόπουλων μέσα από το Δημόσιο σχολείο. Τα σχολεία μας είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για κάθε παιδική ψυχή που τραυματίζεται από τον ξεριζωμό.

Συγκρουόμαστε με την πολιτική της ΕΕ για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, που κρύβει το οξύ πρόβλημα «κάτω από το χαλί» μιας στοιχειώδους παρακολούθησης στο σχολείο, όπως – όπως και όποτε βρεθούν κονδύλια. Εφήμερα προγράμματα, περιορισμένη έως ανύπαρκτη επιστημονική στήριξη, απουσία εκπαιδευτικού υλικού και άθλιοι όροι ζωής συνθέτουν την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Οι ΜΚΟ «λύνουν και «δένουν». Λέμε όχι στον καθορισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής με βάση τις ανάγκες της αγοράς, για πάμφθηνο εργατικό δυναμικό. Με αυτή την πολιτική στοιχήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή κορυφώνει η ΝΔ, προχωρώντας την επιθετικά παρά πέρα. Με το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το άσυλο η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει τις δυσκολίες εγγραφής των προσφυγόπουλων και - χωρίς να παίρνει υπόψη τα προβλήματα που έχουν οι ξεριζωμένοι – κάνει την ευθύνη του κράτους ατομική υπόθεση, επιβάλλοντας κυρώσεις στην οικογένεια για όποια προβλήματα παρουσιάζονται στις εγγραφές και στην παρακολούθηση.

Είναι ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης η ένταξη όλων των παιδιών στο δημόσιο σύστημα Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής με κατάλληλο προσωπικό και υποδομές. Είναι απαράδεκτο ακόμη να μην έχουν στελεχωθεί οι Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) και οι Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων (ΔΥΕΠ). Να γίνει με ευθύνη του κράτους επιστημονική αποτίμηση των σύνθετων αναγκών των μαθητών που έχουν βιώσει τραυματικές καταστάσεις, που έχουν ποικιλία στο μορφωτικό υπόβαθρο και στη γνώση της μητρικής τους γλώσσας και της γλώσσας της χώρας υποδοχής. Να λειτουργήσουν όλες οι αναγκαίες εκπαιδευτικές δομές που χρειάζονται, ώστε κανένα παιδί να μη μένει εκτός σχολείου και να εντάσσονται ουσιαστικά σε αυτό.

Σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ώστε:

• Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες σε όλη τη χώρα. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά και τους ανήλικους. Να κλείσουν τα hot spots.
  • Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους. Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών.
  • Έξω οι ΜΚΟ. Να σταματήσουν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις τους στα σχολεία και τα hot spots.
  • Να αποδεσμευτεί η διαδικασία εγγραφής των προσφυγόπουλων από κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός σχολείου. Να στηριχθούν όλα τα παιδιά από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.) χωρίς κανένα εμπόδιο.
  • Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τις υποδομές, τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, τη σίτισή τους κλπ.
  • Να ιδρυθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες Τάξεις Υποδοχής σε όλα τα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα.
  • Να στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί μέσα στην τάξη. Να διαμορφωθεί άμεσα με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Να υπάρξει κατάλληλη επιμόρφωση. Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στο τμήμα, εκεί που υπάρχουν προσφυγόπουλα.
  • Να καταμετρηθούν οι ανάγκες που παγιώνονται στην εκπαίδευση των προσφύγων στα οργανικά κενά και στους μόνιμους διορισμούς που απαιτούνται.
  • Να αναγνωρίζεται η φοίτηση όλων των προσφύγων μαθητών στη χώρα που φοιτούν και στην όποια χώρα τελικού προορισμού.
  • Να αναπτυχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τις παραδόσεις τον πολιτισμό και την ιστορία τους, εξωσχολικές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητας.
  • Να δημιουργηθούν μόνιμοι σταθμοί στήριξης των παιδιών μέσα στους χώρους, που θα αναλάβουν τη δημιουργική απασχόληση και θα ενημερώνουν και θα λύνουν ζητήματα με τους γονείς.

Σε κάθε περιοχή να βρεθούμε δίπλα στα προσφυγόπουλα, να απαιτήσουμε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους δε χρειάζονται ούτε την κοσμοπολίτικη φιλανθρωπία ούτε τον οίκτο.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συντονισμένα με τους Συλλόγους Διδασκόντων αποφάσισε να εκφράσει έμπρακτα αλληλεγγύη συγκεντρώνοντας σχολικό υλικό (χαρτί Α4, μαρκαδόρους κ.τ.λ.), παιχνίδια, ρούχα για τα 42 νήπια (18 κορίτσια και 24 αγόρια) που φοιτούν μέσα στη ΔΥΕΠ του Σχιστού στο διθέσιο νηπιαγωγείο που λειτουργεί ως παράρτημα του 13ου νηπιαγωγείου Κερατσινίου. Η συλλογή των πραγμάτων στο κάθε σχολείο θα πραγματοποιηθεί μέχρι Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου. Το κάθε σχολείο να ενημερώσει τα μέλη του Δ.Σ. για να έρθουν να πάρουν τα πράγματα.

Τα πράγματα θα παραδοθούν σε γιορτή που θα διοργανώσει το νηπιαγωγείο μέσα στη Δομή του Σχιστού.

• Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και να συγκεντρώσουν τα προαναφερθέντα είδη.
  • Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συντονίσουμε από κοινού τη δράση μας.

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3