Η ΕΛΜΕ Λάρισας για τους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή
Ανακοίνωση

Φτάσαμε πλέον στις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου και το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε, αν όχι να προχωρήσει σε αποφάσεις σχετικά με το θέμα των διορισμών στην Ειδική Αγωγή, τουλάχιστον να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων ενεργειών, πριν από τους διορισμούς, τους οποίους η ίδια η Υπουργός, τοποθέτησε στο Δεκέμβριο. Μάλιστα, η Ειδική Αγωγή αποτελεί πολιτική και εκπαιδευτική προτεραιότητα, αφού προάγει το μορφωτικό και κοινωνικό δικαίωμα των ίσων ευκαιριών, για όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες. Όμως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου «τηρεί σιγή ισχύος» για το θέμα, αν κι έχουν ήδη περάσει αρκετοί μήνες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Δεν απαντά στο πότε θα γίνει η σύσταση των οργανικών θέσεων στα τμήματα ένταξης, η κατανομή των διορισμών, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και ανά ειδικότητα, και τέλος η ανακοίνωση των πινάκων. Δεν απαντά στο πώς θα αντιμετωπιστεί η άνιση μεταχείριση, που διαχρονικά έχει η Ειδική Εκπαίδευση στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. (Είναι ενδεικτικό ότι, το 60% των μαθητών που φοιτούσαν σε τμήματα ένταξης στο δημοτικό, δεν έχουν την δυνατότητα φοίτησης σε Τ.Ε. στο Γυμνάσιο, ενώ μόλις το 3% φοιτά σε Τ.Ε. στο Λύκειο.)

Θεωρούμε αναγκαίο να στελεχωθεί η Ειδική Αγωγή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως συμβαίνει και στην Πρωτοβάθμια. Θα πρέπει να αντιληφθεί η ηγεσία του Υπουργείου ότι η απαράδεκτη καθυστέρηση, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα δημιουργεί, όχι μόνον αναστάτωση, αλλά και αφήνει να καλλιεργηθεί ένα κλίμα καχυποψίας και υπονοιών για τη διαδικασία. Είναι ανάγκη, άμεσα το Υπουργείο να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για τη σύσταση οργανικών θέσεων και την κατανομή ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και ειδικότητα, που δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνον με βάση τις πραγματικές ανάγκες, όπως καταγράφονται και μέσα από τις προσλήψεις αναπληρωτών το τελευταίο έτος.

σχετικά άρθρα

Σχολικές εκδρομές: Σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» με υποχρεωτική κατανάλωση χρηματικού ποσού οι γονείς
Σχολικές εκδρομές: Σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» με υποχρεωτική κατανάλωση χρηματικού ποσού οι γονείς
Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών/τριων Δήμου Θέρμης
Σχολικές εκδρομές: Σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» με υποχρεωτική κατανάλωση χρηματικού ποσού οι γονείς