Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Γιατί ήταν απαράδεκτο το μήνυμα Κεραμέως για την 28η Οκτωβρίου
Σε ένα συμφωνούμε με την κα Κεραμέως: ότι πρέπει να μιλήσουμε θαρρετά και ανοιχτά στους μαθητές μας.

Το φετινό μήνυμα της Υπουργού Παιδείας για την 28η Οκτωβρίου είναι πράγματι ένα μνημείο ιστορικής ακρισίας όπου, χωρίς καμία αιδώ, η Υπουργός βγάζει λάδι το ναζισμό και το φασισμό, μια και στην ανακοίνωσή της δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά.

  • Αναφέρεται  «στις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» όταν η ιστορική επιστήμη έχει πια καταγράψει ως αρχή του πολέμου την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία το 1939.
  • Βλέπει «δυνάμεις βίας και μίσους» να διαμορφώνουν κορυφαία γεγονότα του 20ου αιώνα, όπως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οποιαδήποτε αναφορά στον φασισμό και το ναζισμό λείπουν. Ο ναζισμός και ο φασισμός όμως αιματοκύλισαν την ανθρωπότητα από το 1939 ως το 1945, έχοντας ως ιδεολογική βάση τον εθνικισμό. Τη δημοκρατική Ισπανία τη βομβάρδισαν τα αεροπλάνα του Χίτλερ και τα ολοκαυτώματα απανταχού της Ευρώπης τα διέπραξαν εκείνοι οι οποίοι προέτασσαν την «ανωτερότητα της άριας φυλής» για να αιτιολογήσουν ιδεολογικά την πρόθεση για επικράτηση. Τα 85 εκατομμύρια νεκρών στα πεδία των μαχών, αλλά και των αμάχων και των νεκρών από πείνα παγκοσμίως μαρτυράνε ποιος είναι ο ένοχος. Στην Ελλάδα του δικτάτορα Μεταξά οι μόνοι που έλεγαν το θηρίο με το όνομά του, ήταν στις εξορίες και στις φυλακές.
  • Κάνει λόγο για την « έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις που τον απειλούν, κάτι που συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην μακραίωνη ιστορία μας». Η «ανωτερότητα της φυλής», λοιπόν,  το DNA μάς οδήγησαν στην αντίσταση και όχι οι συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες και με συγκεκριμένα ιστορικά υποκείμενα; Για την κ. Κεραμέως δεν υπήρξε Εθνική Αντίσταση, ούτε ο αγώνας του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ που έδωσαν με αυταπάρνηση και συνέπεια τον αγώνα εναντίον των ναζί και των συνεργατών τους. Πάντως το  DNA δεν εμπόδισε τους «έλληνες» Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλο, Ράλλη να γίνουν δοσίλογοι πρωθυπουργοί, ούτε τους «έλληνες» μαυραγορίτες, χίτες, χαφιέδες και ταγματασφαλίτες να εγκληματούν απέναντι στον ελληνικό λαό.
  • Και έρχεται  στο διά ταύτα: «Στις μέρες μας, που οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν, σήμερα, να ζούμε σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα». Η Υπουργός Παιδείας επικαλείται ακραίες φωνές λαϊκισμού που στις μέρες μας επιδιώκουν να δυναμώσουν, αλλά αυτές δεν είναι άλλες από τα ακροδεξιά και φασιστικά ρεύματα, προϊόντα της καπιταλιστικής κρίσης του σήμερα, όπως και στον Μεσοπόλεμο. Ο λαϊκισμός είναι μόνο μια πλευρά της πολιτικής που συμπληρώνεται από τον ρατσισμό.

Σε ένα συμφωνούμε με την κα Κεραμέως: ότι πρέπει να μιλήσουμε θαρρετά και ανοιχτά στους μαθητές μας. Είναι καθήκον μας να τους δείξουμε πώς  γεννήθηκε το τέρας του ναζισμού, ποιοι επωφελούνται από αυτόν και ποιοι (και κυρίως γιατί) τον θωπεύουν ώστε να τον αξιοποιήσουν, όποτε τους χρειαστεί. Και είναι καθήκον μας να τους εμπνεύσουμε ώστε οι αγώνες του λαού μας για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη να νοηματοδοτήσουν και τη δική μας ζωή.

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

 

Αυτό είναι το κορυφαίο μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή με ανοικτές αιτήσεις

 

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΠΙΝΑΚΕΣ: Αυτά είναι τα σεμινάρια που δίνουν μόρια και έχουν ανοικτές αιτήσεις
 

Βρες μαθητές για ιδιαίτερα μέσω της νέας πλατφόρμας του teachersnet

σχετικά άρθρα

Κακαβιά: Νεκρό 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο
Κακαβιά: Νεκρό 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο
Το παιδί περίμενε στα σύνορα με την οικογένειά του να περάσει στην Ελλάδα, όμως ασθενοφόρο που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα το παρέσυρε, με...
Κακαβιά: Νεκρό 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο
Σταγιάτες: Ράμπα ΑμεΑ για την πρόσβαση όλων στην πλατεία έφτιαξαν οι κάτοικοι
Σταγιάτες: Ράμπα ΑμεΑ για την πρόσβαση όλων στην πλατεία έφτιαξαν οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι των Σταγιατών «φορούν τα γυαλιά» στη δημοτική αρχή, η οποία όμως κρατά κλειστά τα δημόσια κτίρια του χωριού του Πηλίου, με απόφαση του...
Σταγιάτες: Ράμπα ΑμεΑ για την πρόσβαση όλων στην πλατεία έφτιαξαν οι κάτοικοι