Φυσικοθεραπευτές: Η απόφαση για τα κολέγια θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

Ανακοίνωση-καταπέλτη εναντίον της διάταξης για την επαγγελματική ισοδυναμία πτυχίων από ελληνικά κολέγια που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, εξέδωσαν απο κοινού όλοι οι επαγγελματίες Φυσικοθεραπευτές δια των σωματείων, των πανεπιστημιακών Τμημάτων και των ενώσεών τους. Μάλιστα στις 2 Νοεμβρίου προγραμματίζουν ευρεία σύσκεψη για να οργανώσουν κινητοποιήσεις, ενώ ζητούν και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών,  τα Περιφερειακά Τμήματα του Π.Σ.Φ σε όλη την Ελλάδα, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και το Ακαδημαϊκό προσωπικό, σύσσωμα καταδικάζουν τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα Κολλέγια, ζητώντας την απόσυρσή τους και δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν με κάθε μέσον κατά της ισοπέδωσης που επέρχεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιτίας αυτών των ρυθμίσεων.

Η λεγόμενη επαγγελματική ισοδυναμία, είναι μια διαδικασία  αυτόματης αναγνώρισης επαγγελματικού δικαιώματος που δεν υπάρχει σαν όρος στην οδηγία 36/2005 ΕΚ, για την οποία ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις, είναι δηλαδή μια Ελληνική πατέντα, η οποία θέτει σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία και υποβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας και δεν μπορεί να εφαρμόζεται για τα Νομοθετικώς Ρυθμιζόμενα Επαγγέλματα Υγείας.

Προσβάλει βάναυσα το Ακαδημαϊκό προσωπικό και τους φοιτητές των Δημόσιων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Η δε εκχώρηση της διαδικασίας αναγνώρισης της ισοδυναμίας στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) χαρακτηρίζεται χαριστική και επικίνδυνη.

Εύλογα οι συγκεκριμένες  ρυθμίσεις προκάλεσαν  την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών (ER – WCPT), που με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας, με κοινοποίηση στον Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε. και τον Πρωθυπουργό, ζητά την απόσυρση των διατάξεων για την επαγγελματική ισοδυναμία και την αναγνώριση τίτλων εκτός Ε.Ε (τρίτων χωρών) και θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις θα αποτελέσουν «κερκόπορτα» αφού θα επηρεάσουν όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Θα αγωνιστούμε από κοινού με τους άλλους φορείς και τα επιμελητήρια της χώρας για να μην περάσει αυτή η επαίσχυντη ρύθμιση που οδηγεί στον απόλυτο εξευτελισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για τον λόγο αυτό συγκαλείται το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στα γραφεία του Π.Σ.Φ, ευρεία σύσκεψη με τα Περιφερειακά Τμήματα, τους Προέδρους των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας και εκπροσώπους των φοιτητών για:

1. Να οργανωθούν κινητοποιήσεις και κοινή δράση με τους άλλους φορείς.
  2. Να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες νομικές διερευνήσεις και ενέργειες για την κατάπτωση της σχετικής ρύθμισης με την κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ.
  3. Να ζητήσουν από όλα τα  κόμματα της Βουλής να τοποθετηθούν δημόσια και να στηρίξουν τις θέσεις του Π.Σ.Φ και των λοιπών φορέων.

Ζητείται συστράτευση και κοινός αγώνας με τους επαγγελματικούς φορείς και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το δελτίο τύπου συνυπογράφουν:

• Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών
  • Οι Πρόεδροι και το Ακαδημαϊκό Προσωπικό των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας του
  • Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
  • Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
  • Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Πανεπιστημίου Πατρών
  • Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Οι Πρόεδροι και τα μέλη των Διοικουσών Επιτροπών από το:
  • Περιφερειακό Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος
  • Περιφερειακό Τμήμα Αργολίδας και Αρκαδίας