Β' ΕΛΜΕ Αθήνας: Να ιδρυθεί η ειδικότητα Πλοιάρχων Ε.Ν στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας
Ενημέρωση από τη συνάντηση με τον διευθυντή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 11/10/2019 συνάντηση αντιπροσώπων από τις σχολικές μονάδες του 6ου ΕΠΑΛ, του 1ου Ε.Κ και του ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας, με τον διευθυντή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ. Καπουτσή, με βασικό κοινό αίτημα την ίδρυση της ειδικότητας των Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας. Αίτημα που τίθεται τα τελευταία δύο χρόνια από τις σχολικές μονάδες, τους Συλλόγου Διδασκόντων, τους γονείς και τους μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ και 1ου Ε.Κ και υποστηρίζεται σταθερά από το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας. Όπως διατύπωσαν όλοι οι παραβρισκόμενοι  η ίδρυση της ειδικότητας των Πλοιάρχων αποτελεί ώριμη εκπαιδευτική ανάγκη και η σχολική μονάδα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τη λειτουργία της, τόσο σε εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και σε εργαστηριακό εξοπλισμό.

Το 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στους Αμπελοκήπους κοντά στο μετρό, είναι το μοναδικό ΕΠΑΛ της Α΄Διεύθυνσης Αθήνας που λειτουργεί τον Τομέα των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και την ειδικότητα Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Η ειδικότητα των Πλοιάρχων δεν υπάρχει σε κανένα ΕΠΑΛ της Διεύθυνσης, ενώ αποτελεί μαζικό αίτημα δεκάδων μαθητών. Την περσινή χρονιά αν και υπήρχε η θετική εισήγηση του ΠΔΕ Αττικής και η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, το Υπουργείο δεν προχώρησε στην ίδρυση της.

 Ο κ. Καπουτσής αφού άκουσε όλα τα επιχειρήματα, είπε ότι κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς δεν ιδρύθηκε σε κανένα ΕΠΑΛ τομέας Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και ειδικότητα του τομέα. Δεσμεύτηκε να εξετάσει την ίδρυση της, κατά τη φετινή διαδικασία διαμόρφωσης τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, οπότε θα πρέπει να ακολουθηθεί για 3η συνεχόμενη φορά η ίδια διαδικασία.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας σχετικά με το θέμα

ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΣΤΟ 6ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΑΣ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας στηρίζει ολόπλευρα το αίτημα των μαθητών του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και των Συλλόγου Διδασκόντων του 6ου ΕΠΑΛ Αθήνας και 1ου Ε.Κ Αθήνας, για ίδρυση της ειδικότητας Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού. Στο 6ο ΕΠΑΛ λειτουργεί ο Τομέας Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και η ειδικότητα Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Το αίτημα αφορά την επιπλέον ίδρυση της ειδικότητας των πλοιάρχων που δίνει διέξοδο εργασίας στους μαθητές και για την οποία υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από τους μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ, όσο και από μαθητές που δε φοιτούν στο 6ο ΕΠΑΛ, εξαιτίας της απουσίας της συγκεκριμένης ειδικότητας. Η ειδικότητα των Πλοιάρχων δε λειτουργεί σε κανένα ΕΠΑΛ της Α΄ Διεύθυνσης. Στο 6ο ΕΠΑΛ υπάρχει το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για να καλύψει τα μαθήματα και το 1ο Ε.Κ μπορεί να διαθέσει τα κατάλληλα εργαστήρια και τους πόρους για τη λειτουργία της ειδικότητας αυτής.

Κατά την περσινή χρονιά έγιναν παρεμβάσεις τόσο της σχολικής μονάδας, όσο και της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας στην ΠΔΕ Αττικής και στο Δήμο Αθηναίων για τη θετική τους θέση σχετικά με την ίδρυση της ειδικότητας.

Τόσο ο τότε Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής κ. Λόντος, όσο και ο Δήμος Αθηναίων, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου 6/12/2018, τάχθηκαν υπέρ της ίδρυσης της ειδικότητας Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού στο 6ο ΕΠΑΛ.

Το Υπουργείο Παιδείας δυστυχώς δεν υιοθέτησε την ίδρυση της ειδικότητας για τη σχολική χρονιά 2019-2020.

Το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας θεωρεί ότι επιβάλλεται να ιδρυθεί η ειδικότητα στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας και ζητά από το ΥΠΑΙΘ να προχωρήσει στην ίδρυση της  από το σχολικό έτος 2020-2021.

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Δέκα μαθητές μιλούν για την αφαίρεση των καλλιτεχνικών και των κοινωνικών επιστημών από τα σχολεία
Δέκα μαθητές μιλούν για την αφαίρεση των καλλιτεχνικών και των κοινωνικών επιστημών από τα σχολεία
Το alfavita.gr δημοσιεύει την άποψη δέκα μαθητών για τα νέα ωρολόγια προγράμματα της Δευτεροβάθμιας
Δέκα μαθητές μιλούν για την αφαίρεση των καλλιτεχνικών και των κοινωνικών επιστημών από τα σχολεία
Τρίκαλα: Κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα με τη βοήθεια και τη στήριξη καθηγητών, γονέων και φίλων
Τρίκαλα: Κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα με τη βοήθεια και τη στήριξη καθηγητών, γονέων και φίλων
Δύο μαθητές του 1ο ΓΕΛ Τρικάλων μιλούν για τις πανελλαδικές και τη νέα τους ζωή
Τρίκαλα: Κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα με τη βοήθεια και τη στήριξη καθηγητών, γονέων και φίλων