ΔΟΕ: Στον «αέρα» το Ειδικό Νηπιαγωγείο Σύρου
"Τα παιδιά, που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, βιώνουν τον μορφωτικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση"

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σύρου για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με τη λειτουργία του  Ειδικού Νηπιαγωγείου Σύρου,  από τις οποίες (και τα γεγονότα που καταγγέλλονται) γίνεται σαφές ότι έχουν διαμορφωθεί συνθήκες μορφωτικού και εκπαιδευτικού αποκλεισμού για παιδιά με ειδικές ανάγκες, καταγγέλλει όλους αυτούς (Δήμος, Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης, Υπουργείο Παιδείας) που με σειρά παρaλείψεων και κακών χειρισμών ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί και για την οποία δεν διαφαίνεται  επεξεργασμένη, από την πολιτεία, λύση. 

Η λειτουργία του Ειδικού νηπιαγωγείου Σύρου, που θα έπρεπε να εξυπηρετεί μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες,  είναι στον αέρα και αποτελεί  μια δημόσια δομή ειδικής αγωγής φάντασμα. Παρά την αναγκαιότητα της λειτουργίας του Ειδικού νηπιαγωγείου, αυτή, με απόφαση της τέως Διευθύντριας  Εκπαίδευσης και νυν Περιφερειακής Διευθύντριας ανεστάλη  την προηγούμενη σχολική χρονιά.  Φέτος, αν και κρίνεται αναγκαία  η επαναλειτουργία του, δεν έχει γίνει κανένας σχεδιασμός για τις κτηριακές υποδομές που απαιτούνται (ακόμα και ο χώρος στέγασης είναι στην πραγματικότητα ζητούμενο και οι «λύσεις» είναι προσωρινές) ώστε η Σ.Μ.Ε.Α.Ε. να ανταποκρίνεται, στοιχειωδώς, στις ανάγκες των μαθητών. Προσβασιμότητα, ισόγειος χώρος, ράμπες, τουαλέτα ΑμεΑ, χώροι για θεραπείες, ειδικό εκπαιδευτικό υλικό και εξοπλισμός, παραμένουν ζητούμενο.

Οι πομπώδεις ανακοινώσεις και το λεκτικό ενδιαφέρον για την Ειδική Αγωγή και τις ανάγκες των μαθητών,  πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και δημοτικών αρχών, είναι σαφές πως δεν επιλύουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Στην πράξη, τα παιδιά, που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, βιώνουν τον μορφωτικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση αποδεικνύει περίτρανα αυτό που η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει αναδείξει ως κυρίαρχο πρόβλημα. Την συστηματική και διαχρονική υποβάθμιση, από την πολιτεία με το πρόσχημα των μνημονιακών δεσμεύσεων, της δημόσιας εκπαίδευσης, με την πολιτική των περικοπών όλων των δαπανών που είναι απαραίτητες ώστε η δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση να ανταποκρίνεται στο μορφωτικό και κοινωνικό ρόλο της .
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί την άμεση εξεύρεσης μόνιμης λύσης στέγασης του Ειδικού νηπιαγωγείου Σύρου. Οι «προσωρινές» λύσεις που υιοθετούνται δημιουργούν  κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών και οδηγούν σε αποκλεισμό πολλών από αυτούς.  Το Ειδικό νηπιαγωγείο Σύρου πρέπει να λειτουργήσει με κτηριακές  υποδομές και εκπαιδευτικές συνθήκες που θα ανταποκρίνονται στις μαθησιακές  ανάγκες και θα διαφυλάσσουν την ασφάλεια των μαθητών μας.

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης «Αγγελος Σικελιανός» για το 2020
6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης «Αγγελος Σικελιανός» για το 2020
 Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών,...
6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης «Αγγελος Σικελιανός» για το 2020
Μπαμπινιώτης: Δεν θα πήγαινα ποτέ στην Αγία Σοφία ως τζαμί
Μπαμπινιώτης: Δεν θα πήγαινα ποτέ στην Αγία Σοφία ως τζαμί
Για πολιτισμική ύβρη κατά των χριστιανών όπου γης, έκανε λόγο ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή...
Μπαμπινιώτης: Δεν θα πήγαινα ποτέ στην Αγία Σοφία ως τζαμί
Πτώση της θερμοκρασίας και σχεδόν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο
Πτώση της θερμοκρασίας και σχεδόν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο
Ηλιοφάνεια με νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα κεντρικά και ανατολικά και τις θερμές ώρες στα ηπειρωτικά, τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα...
Πτώση της θερμοκρασίας και σχεδόν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο