ΟΙΕΛΕ: Η πρόταση για τη συλλογική σύμβαση εργασίας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εκπαιδευτικών
Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών

ΔΣ ΟΙΕΛΕ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΣΕ ΤΗΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΟΜΕΔ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ 7 (!) ΛΕΠΤΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Απορρίφθηκε ομόφωνα, αν και με επιφυλάξεις ορισμένων μελών του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, η πρόταση ΣΣΕ που κατέθεσε ενώπιον εργαζόμενων και εργοδοτών στο χώρο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών η μεσολαβήτρια του ΟΜΕΔ.

Η παραδοχή εκ μέρους της μεσολαβήτριας στην εισαγωγική έκθεση που προηγήθηκε της πρότασης ότι ο χώρος των Κέντρων Ξένων Γλωσσών υπέστην μικρή ζημιά από την περίοδο της κρίσης (ενώ οι αποδοχές των εκπαιδευτικών κατακρημνίσθηκαν έως και κατά 60%) δεν αντιστοιχίζεται με το προτεινόμενο σχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας, αφού επί της ουσίας δεν ικανοποιεί στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζόμενων.

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις ανεπαίσθητες απώλειες των εργοδοτών (που έχουν αντισταθμιστεί και με το παραπάνω από τη λειτουργία παράνομων Κέντρων Μελέτης στα περισσότερα από αυτά) και τη βαριά οικονομική αιμορραγία των εκπαιδευτικών μεταφράστηκε στην πρόταση με μια αύξηση (στρογγυλοποίηση μάλλον…) της τάξης των 7 λεπτών (!) στο ήδη μικρό ωρομίσθιο των 7,43 ευρώ μικτά.

Η πρόταση αυτή επιχειρήθηκε να «αντισταθμιστεί» με την παροχή θεσμικών ψηγμάτων, όπως η παροχή μισθολογικής ωρίμανσης (αποκλειστικά και μόνο για εκπαιδευτικούς που είχαν συμπληρώσει μίνιμουμ 27 μήνες μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012…), επιδομάτων πτυχίου και επαναπρόσληψης, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, για εγκύους. Δυστυχώς, όμως, το φλέγον ζήτημα του ωρομισθίου βαρύνει περισσότερο από όλα, καθώς οι εκπαιδευτικοί με το παρόν ωρομίσθιο είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, λαμβάνοντας περίπου 400 ευρώ το μήνα για πλήρες ωράριο.

Οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεων εξαρχής τόνισαν την κατηγορηματική άρνησή τους για αποδοχή της πρότασης ΣΣΕ. Επιφυλάξεις εκφράστηκαν από μέλη της παράταξης της Ενότητας που αναγνώρισαν μεν ότι η πρόταση της μεσολαβήτριας δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, τόνισαν όμως ότι εν όψει της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ που ενδέχεται να αλλάξει το νόμο και να βυθίσει κατά 50% το ωρομίσθιο, η παρούσα συλλογική σύμβαση θα λειτουργούσε ως άμυνα απέναντι στην οριστική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών.

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, ωστόσο, τόνισε ότι, λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος, η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη, με αποτέλεσμα τα μέλη που εξέφρασαν επιφυλάξεις να τις άρουν, καθώς οι παρατάξεις του ΠΑΜΕ και των Παρεμβάσεων ήταν απολύτως αρνητικές για το ζήτημα.

Αμέσως μετά το καλοκαίρι θα ληφθούν αποφάσεις από τα όργανα της Ομοσπονδίας για τη χάραξη πορείας του κλάδου και μια πιθανή επανέναρξη διαπραγμάτευσης για υπογραφή ΣΣΕ, υπό άλλους όμως όρους και συνθήκες, με τους εκπαιδευτικούς έτοιμους για μαχητικές διεκδικήσεις.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχετικά άρθρα

«Ο βιαστής είσαι εσύ!»: Από την Κρήτη έως τη Χιλή ο ύμνος κατά της βίας εναντίον των γυναικών
«Ο βιαστής είσαι εσύ!»: Από την Κρήτη έως τη Χιλή ο ύμνος κατά της βίας εναντίον των γυναικών
Συνθήματα κατά της βίας εναντίον των γυναικών από την Χιλή μέχρι το Ηράκλειο Κρήτης υψώνονται μαζί με το τραγούδι της φεμινιστικής συλλογικότητας...
«Ο βιαστής είσαι εσύ!»: Από την Κρήτη έως τη Χιλή ο ύμνος κατά της βίας εναντίον των γυναικών
Νίκη Κεραμέως: Ανακατανομή των Προγραμμάτων και των ωραρίων σε ΠΕ και ΔΕ
Νίκη Κεραμέως: Ανακατανομή των Προγραμμάτων και των ωραρίων σε ΠΕ και ΔΕ
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Καθημερινή, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μεταξύ άλλων τόνισε πως η τράπεζα θεμάτων θα εφαρμοστεί από το επόμενο...
Νίκη Κεραμέως: Ανακατανομή των Προγραμμάτων και των ωραρίων σε ΠΕ και ΔΕ