Για την ενδεχόμενη αναστολή της υποχρεωτικότητας της δίχρονης προσχολικής αγωγής
Η κυβέρνηση ολιγωρεί επικίνδυνα, η ΚΕΔΕ ρίχνει τις μάσκες

Η εκπαιδευτική κοινότητα χαιρέτισε με κριτικό τρόπο το νόμο  με το άρθρο 33 του νόμου 4521/2018, σε βάθος τριετίας για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση ως κατάκτηση του κινήματος ως εκπαιδευτική και κοινωνική αναγκαιότητα που το ίδιο το κίνημα επέβαλλε με τους πολύχρονους αγώνες του και ως ανοιχτό πεδίο διεκδικήσεων σε σχέση με το συγκεκριμένο και με άλλα αιτήματα που συνολικοποιούν τον αγώνα για τη Δημόσια Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα επισημάναμε τις τεράστιες αδυναμίες  για την εφαρμογή του  νόμου. Επισημάναμε πως η πολιτική των μηδενικών διορισμών και το τεράστιο πρόβλημα σχολικής στέγης για όλες τις βαθμίδες ιδίως για το νηπιαγωγείο θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την εφαρμογή του νόμου.

Θεωρώντας τις αδυναμίες αυτές ως διαχρονικά αιτήματα του κλάδου και όχι ως στιγμιότυπο της συγκεκριμένης περιόδου συνεχίζουμε να διεκδικούμε  μαζικούς διορισμούς κατάλληλες συνθήκες και υλικοτεχνική υποδομή ,μείωση των μαθητών στην τάξη για το σύνολο της εκπαίδευσης και δεν θέτουμε τις διεκδικήσεις του κλάδου ως προαπαιτούμενα για την εφαρμογή του νόμου.

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά αντί να ολοκληρώσει το νόμο ως  όφειλε τον υπονόμευσε μέχρις εσχάτων από την πρώτη στιγμή με δυο τρόπους

  • Δημιούργησε τις τριμελείς επιτροπές και έβαλε τους δημάρχους σε θέση ρυθμιστή προβάλλοντας εκ των υστέρων τον παράγοντα τις ομοφωνίας για την εφαρμογή της δίχρονης. Η θέση της ΚΕΔΕ ήταν κατά της Δίχρονης Δημόσιας και Δωρεάν προσχολικής αγωγής /εκπαίδευσης αφού θα έχανε το κομμάτι των βάουτσερ που τις επέτρεπε να κάνει παιχνίδια και να εξυπηρετεί σκοπιμότητες αλλά και γιατί η πλειοψηφία της νεοφιλελεύθερης ΚΕΔΕ είναι υπέρ της ιδιωτικοποιημένης προσχολικής και όχι μόνο εκπαίδευσης, αυτής που οι γονείς πληρώνουν δίδακτρα στους ιδιωτικούς ή στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
  • Δεν έκανε  μόνιμους διορισμούς  ,αντίθετα προχώρησε σε νόμο έκτρωμα.
  • Δεν προχώρησε σε έκτακτη χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη εφαρμογή της δίχρονης.

Δημιούργησε δηλαδή μια ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση για γονείς και εκπαιδευτικούς που γίνεται εν δυνάμει βόμβα στα θεμέλια για την ομαλή εφαρμογή της δίχρονης.

  Με την αναβάθμιση  του προέδρου της ΚΕΔΕ και ορκισμένου εχθρού της Δημόσιας Εκπαίδευσης και οποιουδήποτε φορέα έχει το πρόσημο Δημόσιο, (πρόσφατη είναι η εξέλιξη με τα ιδιωτικά  εξεταστικά κέντρα και αποτελεί οδοδείκτη γι αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει σε σχέση με το σάρωμα στα Δημόσια αγαθά) ανοίγει ο δρόμος για την αναστολή της δίχρονης μέσω της εξαίρεσης των δήμων που είχαν μπει στην εφαρμογή της.

Σύλλογος ΠΕ Αιγάλεω

Πρώτη κακή εξέλιξη ο Δήμος Κηφισιάς   με  κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά την αναστολή εφαρμογής, για ένα χρόνο, από το υπουργείο παιδείας. Παρ όλη την σφοδρή αντίδραση και τη μαχητική στάση που έδειξε  ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε Αμαρουσίου που με όλες του τις δυνάμεις ανακοινώσεις και μαζική παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς μαζί με την Ένωση Γονέων, η πρώτη χαραμάδα άνοιξε. Στο δρόμο αυτό βαδίζει ανάλογη πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, που ακόμα δεν έχει κριθεί και  ο Δήμος Αμαρουσίου, γεγονός που δείχνει ότι είναι μια συντονισμένη στάση κι όχι ένα τυχαίο γεγονός από έναν δήμο που δυσκολεύεται στην εφαρμογή της Δίχρονης.

Οφείλουμε να πούμε πως η διαδικασία αυτή (παραπομπή σε Δημοτικό Συμβούλιο) δεν πατά σε κανένα νόμο. Ακόμα και στην τριμελή επιτροπή που εκ των υστέρων έβαλε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ο Δήμαρχος ερωτάται αν δύναται  ο δήμος να εφαρμόσει την δίχρονη κι όχι βέβαια αν θέλει να εφαρμόσει. Είναι ακατανόητο πως Δήμοι που είχαν μπει στη δίχρονη αντί να έχουν ήδη δημιουργήσει τις συνθήκες να την εφαρμόσουν να προσπαθούν μέσω συγκεκριμένης πλειοψηφίας δημάρχων να εξαιρεθούν προσβλέποντας σε αλλαγή πολιτικού σκηνικού και κατάργηση του νόμου. Ταυτόχρονα και συντονισμένα με ομόφωνη απόφασή του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητά από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου να προχωρήσει στην αναστολή εφαρμογής του νόμου καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές στις οποίες θα μπορούν να φιλοξενηθούν με ασφάλεια τα νήπια.

Δηλώνουμε προς όλους αυτούς που πολεμούν λυσσαλέα την Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση ότι θα μας βρουν απέναντί τους.

Δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανένα κομμάτι της εκπαίδευσης συμπεριελαμβανομένης και της Π.Α/Ε βορά στα νύχια των ιδιωτικών συμφερόντων. Τα κοράκια της αγοράς και οι εκπρόσωποί τους επιστρέφουν για να πιούν το αίμα των Δημοσίων αγαθών. Δε θα το επιτρέψουμε.

Καλούμε το Δ.Σ της ΔΟΕ να μπει μπροστά στον αγώνα για την πλήρη εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευση σε όλη τη χώρα. Κάθε πισωγύρισμα στην εφαρμογή της δίχρονης είναι αρνητική εξέλιξη για όλη την εκπαίδευση, είναι αρνητική εξέλιξη ακόμα και για τη μονοετή υποχρεωτικότητα σύμφωνα με δηλώσεις της Κεραμέως και όλου του νεοφιλελεύθερου μπλοκ που ανοίγει το δρόμο για ελεύθερη επιλογή με κουπόνια κατ αρχάς για το νηπιαγωγείο και σε επόμενη φάση και για άλλα κομμάτια της εκπαίδευσης.

Καλούμε τους συλλόγους εκπαιδευτικών τους συλλόγους γονέων και τις Ενώσεις να βγάλουν αντίστοιχες ανακοινώσεις.

Καλούμε το ΥΠΠΕΘ και την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης σε ολόκληρη την επικράτεια από το σχολικό έτος 2019 – 2020, προχωρώντας ταυτόχρονα στην επαναλειτουργία του Ο.Σ.Κ. και τη γενναία χρηματοδότησή του με στόχο την αντιμετώπιση των κτηριακών αναγκών των Δημόσιων σχολείων και νηπιαγωγείων της χώρας. Καμία παραχώρηση οικοπέδων που προορίζονται για ανέγερση σχολείων και κτηρίων του Δημοσίου στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ για εκμετάλλευση από τους δανειστές και την Ε. Ε. για εξυπηρέτηση του Δημόσιου χρέους (διεκδικούμε τη διαγραφή του Δημόσιου χρέους που άλλωστε δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι). Πλήρης απεμπλοκή και κατάργηση των αρμοδιοτήτων των Δήμων σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Δημόσιων Σχολείων και Νηπιαγωγείων.

                                                     

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

 

Αυτό είναι το κορυφαίο μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή με ανοικτές αιτήσεις

 

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Μοριοδότηση Προσλήψεων αναπληρωτών με ετήσιο εξ αποστάσεως σεμινάριο
 

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες παρουσιάζουν όσοι νοσηλεύτηκαν για κορονοϊό
Άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες παρουσιάζουν όσοι νοσηλεύτηκαν για κορονοϊό
Οι άνθρωποι που ανέρρωσαν από την Covid-19 μπορεί να υποφέρουν από ψυχιατρικές διαταραχές, όπως μετατραυματικό στρες, άγχος, αϋπνία και κατάθλιψη,...
Άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες παρουσιάζουν όσοι νοσηλεύτηκαν για κορονοϊό
130 γονείς και κηδεμόνες εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης
130 γονείς και κηδεμόνες εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης
Διαμαρτυρία γονέων και κηδεμόνων Δήμου Καλαμαριάς σχετικά με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης
130 γονείς και κηδεμόνες εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης