ΣΕΠΕ Θήρας & Νήσων: Ελλείψεις στη Δίχρονη Υποχρεωτική Εκπαίδευση
Ανακοίνωση

Πάγιο αίτημα χρόνων του κλάδου των νηπιαγωγών ήταν η θέσπιση της υποχρεωτικής δίχρονης εκπαίδευσης. Τα τελευταία δύο χρόνια άρχισε να γίνεται πραγματικότητα, ενώ φέτος εντάχθηκε και ο Δήμος Θήρας στον θεσμό.

Βρήκε όμως τα σχολεία μας απροετοίμαστα παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι αρμόδιοι εχουν ενημερωθεί από τις Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων για την έλλειψη διδακτικών αιθουσών. Τα περισσότερα Νηπιαγωγεία του νησιού χρόνια τώρα προχωρούσαν στη διαδικασία της κλήρωσης στο τέλος των εγγραφών με αποτέλεσμα πολλά προνήπια, που τότε δεν ήταν υποχρεωτική η φοίτησή τους, να μένουν εκτός σχολικών μονάδων.

Φέτος το πρόβλημα έχει μεγεθυνθεί και οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία είναι διπλάσιες από τη χωρητικότητά τους. Οι παιδικοί σταθμοί, Δημόσιοι και Ιδιωτικοί, δεν μπορούν να δεχτούν εγγραφές προνηπίων και έτσι οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία αυξήθηκαν κατακόρυφα. Στο τέλος των εγγραφών σε πολλά σχολεία αναμένεται να γίνει κλήρωση από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ανάμεσα και σε νήπια και σε προνήπια. Ο αριθμός των μαθητών που θα μείνουν εκτός κλήρωσης δύσκολα θα απορροφηθεί από τα όμορα σχολεία και η μετακίνηση των γονέων σε πιο απομακρυσμένα σχολεία είναι δύσκολη.

Είναι άμεση η ανάγκη να βρεθούν διδακτικές αίθουσες για να καλύψουν τις ανάγκες των Νηπιαγωγείων, καθώς χρόνο με τον χρόνο το πρόβλημα μεγαλώνει και θα μεγαλώνει.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν ενημερωθεί για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες ώστε να βρεθεί άμεσα λύση.

σχετικά άρθρα