Σύλλογοι Γονέων και φορείς Αμοργού: Να επανέλθει τώρα η διπλή μοριοδότηση στα δυσπρόσιτα σχολεία
Επιστολή διαμαρτυρίας προς υπουργό Παιδείας και βουλευτές Κυκλάδων 

Με ευθύνη στα παιδιά μας, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια ημών των γονέων, αλλά και των κατοίκων της Αμοργού, δεδομένου ότι το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση θα οδηγήσει με βεβαιότητα  σε υποστελέχωση των σχολείων της Αμοργού, αλλά και άλλων μικρών νησιών. 

Πιο συγκεκριμένα, με τον νέο νόμο καταργείται η επιπλέον μοριοδότηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει ή και υπηρετούν σε δυσπρόσιτες – απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, κυρίως των νησιών μας.

Αυτό σημαίνει ότι η προϋπηρεσία ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού στην άγονη γραμμή του Αιγαίου θα προσμετράται, από εδώ και πέρα, όσο και η προϋπηρεσία ενός εκπαιδευτικού σε ένα σχολείο της Αθήνας, όπως επί παραδείγματι  κάπου στο Κολονάκι.

Αφαιρώντας το κίνητρο του «διπλασιασμού των μορίων» των αναπληρωτών (αφού οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί είναι ελάχιστοι) τα σχολεία και οι μαθητές μας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εκπαιδευτικούς τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του νησιού, της εικόνας των σχολείων, καθώς και την παράφορη καταπάτηση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των μαθητών της Αμοργού. 

Είναι τουλάχιστον λυπηρό, να τιμωρούνται  οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που υπηρέτησαν ή υπηρετούν σε δυσπρόσιτα σχολεία μικρών νησιών του Αιγαίου, εξαιρώντας τους από την επιπλέον μοριοδότηση. 

Κυρίως είναι θλιβερό, άηθες, αντισυνταγματικό κι εξοργιστικό συνάμα, να τιμωρούνται οι κάτοικοι των νησιών και κυρίως τα παιδιά τους με νομοθετήματα που τους καθιστούν εξόριστους από κάθε εκπαιδευτικό δικαίωμα και όχι ισότιμους πολίτες, παραβλέποντας τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής, και όσα ορίζει το Σύνταγμα περί προστασίας της «νησιωτκότητας».

Ζητάμε λοιπόν, να προβείτε στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες για την  άμεση άρση της άδικης αυτής απόφασης, επαναφέροντας την διπλή μοριοδότηση για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα δυσπρόσιτα σχολεία. 

Σε διαφορετική περίπτωση κρίνουμε ανεπιθύμητο στην Αμοργό, όποιον βουλευτή   δεν υπερασπιστεί εμπράκτως τα στοιχειώδη  δημοκρατικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα  όλων των παιδιών μας. 

Την παραπάνω επιστολή διαμαρτυρίας συνυπογράφουν οι κάτωθι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και φορείς:

1
2

 

3

σχετικά άρθρα