Ανακοίνωση της ΑΣΕ για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Οι δυνάμεις της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών πρωτοστάτησαν για άλλη μια φορά χθες στην υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολειά μας. Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δικαιώματα όλων των παιδιών στη μόρφωση.

Θεωρούμε πως η απόφαση του συλλόγου γονέων του Άνω Βαθέος, παρά την επίκληση υπαρκτών ζητημάτων, όπως το κτιριακό, καθώς και η αποχή για τις συνθήκες διαβίωσης στο hotspot, τελικά δεν μπορεί να κρύψει την εναντίωσή του στο δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση.

Καλούμε τους γονείς του σχολείου του Άνω Βαθέος, αλλά και όλων των σχολείων, να απομονώσουν φωνές και δυνάμεις που επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το ρατσισμό και στους γονείς, αλλά ακόμα χειρότερα, στις ψυχές των παιδιών μας.

Κάθε γονιός θα πρέπει ψύχραιμα να σκεφτεί την κατάσταση και να μην αφήνεται να παρασυρθεί από φωνές που με το μανδύα του ανθρωπισμού προωθούν απόψεις που οδηγούν σε σχολεία γκέτο, που δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση να επιτίθεται στις κινητοποιήσεις του Σαμιώτικου λαού.

Κανένας εκπαιδευτικός και κανένας γονιός, κανένας άνθρωπος δε μπορεί να διαχωρίζει παιδιά ανάλογα με την εθνικότητα, τη θρησκεία, τη γλώσσα. Δε μπορεί να καταδικάζει παιδιά στην απομόνωση και τη γκετοποίηση επειδή είναι εγκλωβισμένα στο νησί μας. Δεν είναι δική τους ευθύνη, δεν είναι θέληση δική τους και των οικογενειών τους να ζουν χωρίς σπίτι, περίθαλψη, μέσα στις λάσπες και τις ακαθαρσίες.

Κάθε γονιός ας αναλογιστεί οτι με τις εξελίξεις στο Αιγαίο, τις συνεχείς αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων που έχουν τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, όλοι οι λαοί τις περιοχής βρίσκονται στο στόχαστρο των επικίνδυνων ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών κρατών για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

Σοβαρές ευθύνες έχουν επίσης και οι παρατάξεις που είναι πρώτη δύναμη σε Σύλλογο Δασκάλων/Νηπιαγωγών και ΕΛΜΕ. Στο Σύλλογο Δ/Ν η παράταξη της Ενωτικής, ως πλειοψηφούσα παράταξη στο Δ.Σ., δε δέχτηκε τις προτάσεις της ΑΣΕ και πιο συγκεκριμένα, αρνήθηκε:

Ø  Να επικαιροποιήσει το ομόφωνο ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών με τίτλο «Μόρφωση για όλα τα παιδιά»

Ø  Να κηρύξει  στάση εργασίας, έτσι ώστε όσοι συνάδελφοι επιθυμούσαν να έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν στην υποδοχή των προσφυγόπουλων στα δύο σχολεία του Βαθιού

Ø  Να καλέσει τους φορείς του νησιού (Εργατικό Κέντρο, Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, σωματεία, συλλόγους γυναικών, κ.α.) για να υποδεχτούν μαζί τα προσφυγόπουλα, όπως ομόφωνα είχε αποφασιστεί στη Γ.Σ.

Στη χθεσινή υποδοχή στο Δ.Σ. Βαθέος, ούτε καν εμφανίστηκαν τα μέλη της, παρά μόνο ο πρόεδρος του σωματείου και επικεφαλής της Ενωτικής, ο οποίος δεν θέλησε καν να παραδώσει τα δωράκια που είχε αγοράσει το σωματείο - με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. - μαζί με τα άλλα μέλη του Δ.Σ. που βρέθηκαν εκεί, διότι τάχα… «έχει διχαστεί η κοινωνία!»

Η Ενωτική εδώ και καιρό δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση. Κρατά μια μεσοβέζικη στάση που αφήνει περιθώριο να δυναμώνουν εθνικιστικές και ρατσιστικές φωνές σε δασκάλους, γονείς με επιπτώσεις και στα παιδιά.

Απ’ την άλλη, η Ανεξάρτητη Επικοινωνία που στηρίζεται από τις Παρεμβάσεις, καθώς και οι Αγωνιστικές Κινήσεις, έσπευσαν να κατηγορήσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τα σωματεία που συμμετείχαν στη πανσαμιακή απεργία, ότι συμμετείχαν σε κινητοποίηση με ρατσιστικό περιεχόμενο.

Η Ενωτική και Ανεξάρτητη Επικοινωνία, διέλυσαν στην κυριολεξία το τελευταίο Δ.Σ. του Συλλόγου Δ/Ν στις 19\2, όταν ήρθε η κουβέντα στην πανσαμιακή απεργία (της 7/2), με αποτέλεσμα να μην μπορέσει, παρά τις εκκλήσεις της, να τοποθετηθεί εκεί η εκπρόσωπος της ΑΣΕ γι’ αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα,.

Στην ίδια λογική κινείται στην ΕΛΜΕ η Δημοκρατική Συσπείρωση (Παρεμβάσεις), όπως επίσης και η κυβερνητική παράταξη των ΣΥΝΕΚ και οι Αγωνιστικές Κινήσεις, που επίσης κατηγορούν τις κινητοποιήσεις στις 7/2 ως ρατσιστικές για να κρύψουν ότι υποτάσσονται στην πολιτική της κυβέρνησης – παρά το ότι κλίνουν τη λέξη «ανατροπή» σε όλες τις πτώσεις. Θεωρούν μοιρολατρικά δεδομένο ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα μείνουν εδώ, βγάζοντας λάδι την πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης για το προσφυγικό. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα γι αυτές τις δυνάμεις.

Στο στόχαστρο γονιών, εκπαιδευτικών και όλου του σαμιώτικου λαού πρέπει να μπει ο πραγματικός ένοχος. Η πολιτική της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις ΕΕ που με τις απαράδεκτες συμφωνίες και αποφάσεις τους εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπων στα νησιά και τη χώρα. Εξάλλου είναι η ίδια πολιτική που αφήνει τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε κτίρια χωρίς πυρασφάλεια και αντισεισμική θωράκιση, σε σχολεία χωρίς δασκάλους και βοηθητικό προσωπικό.

Πρέπει να συνεχίσουμε να διατρανώνουμε τη διεκδίκησή μας για:

· Κλείσιμο του hotspot και καμιά δημιουργία νέου.

· Απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Άμεσα να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και οι αντίστοιχες υπηρεσίες, όπου θα διατυπώνουν τα αιτήματά τους και συντομα θα παίρνουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους.

· Να ανατραπούν οι αποφάσεις κυβέρνησης – ΕΕ που εγκλωβίζουν στα νησιά χιλιάδες ανθρώπους ξεριζωμένους απ’ τις χώρες τους απ’ τον πόλεμο και τη φτώχεια.

· Η αλληλεγγύη εκφράζεται και με την υιοθέτηση αιτημάτων των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών. Βασικό τους άιτημα είναι ο απεγκλωβισμός τους από το νησί και τη χώρα.

Αυτά βροντοφώναξε σύσσωμος ο σαμιώτικος λαός στην πανσαμιακή απεργία στις 7/2.

Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση, όμως, μέχρι τότε εκπαιδευτικοί και γονείς υποδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα σαν δικά μας παιδιά στο σχολείο, διοργανώνουμε δραστηριότητες γνωριμίας, φιλίας και αλληλεγγύης των παιδιών.

Διεκδικούμε:

· Να διασφαλισθεί το απαιραίτητο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό και να καλυφθούν όλες οι υλικές και λοιπές προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων

· Εμβολιασμούς και ιατρικές βεβαιώσεις με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας και ασφαλή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία με συνοδούς.

· Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών αποκλειστικά με κρατική ευθύνη. Έξω οι ΜΚΟ από τις δομές.

· Εξασφάλιση των κατάλληλων υποδομών των σχολικών κτιρίων. Σχολικά κτίρια σύγχρονα και ασφαλή για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Μόνο η κοινή μας πάλη σ' αυτή την κατεύθυνση μπορεί να ανατρέψει την απάνθρωπη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3