Thumbnail
Ανακοίνωση της ΑΣΕ-ΠΑΜΕ Σάμου

Την Δευτέρα 28/1/2019, στη σύσκεψη συλλόγων γονέων του νησιού με θέμα την έναρξη λειτουργίας των ΔΥΕΠ σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακούστηκαν, από κάποιες φωνές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις, οι οποίες μάλιστα κατέληξαν σε λεκτικές, και όχι μόνο, επιθέσεις σε όσους είχαν αντίθετη άποψη.

Χαρακτηριστική είναι η επίθεση που δέχτηκαν δάσκαλοι και καθηγητές που ζήτησαν να τοποθετηθούν για το ζήτημα αυτό. Συγκεκριμένα αφαιρέθηκε βίαια το μικρόφωνο από εκπαιδευτικό – μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, όταν μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς που βρίσκονταν εκεί, άρχισε να διαβάζει το ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης του σωματείου, με τίτλο «Μόρφωση για όλα τα παιδιά», το οποίο τελικά δεν επιτράπηκε να αναγνωστεί. Με γιουχαρίσματα και φωνές έγινε και η τοποθέτηση της εκπροσώπου της ΕΛΜΕ Σάμου, η οποία με μεγάλη δυσκολία ολοκληρώθηκε.

Ως ΑΣΕ κάναμε πρόταση στο σωματείο να παρευρεθούμε στη σύσκεψη αυτή και να βάλουμε τη θέση μας, καθώς επίσης προτείναμε να επικαιροποιηθεί η απόφαση αυτή και να οργανώσουμε την υποδοχή των προσφυγόπουλων την πρώτη μέρα φοίτησής τους στα σχολεία, όπως ομόφωνα είχε αποφασιστεί.

Η «Ενωτική Κίνηση» προβάλλοντας ως δικαιολογία πως δεν υπάρχει πρόσκληση προς το σωματείο, αρνήθηκε την πρόταση αυτή. Εμείς θεωρήσαμε σωστό να παρευρεθούμε γιατί ως εκπαιδευτικούς μας αφορά άμεσα το ζήτημα.

Η «Ενωτική» φέρει μεγάλη ευθύνη που, ως πλειοψηφούσα παράταξη, δεν δέχτηκε να υπάρξει παρέμβαση. Αντί λοιπόν να βγει και να καταγγείλει τις επιθέσεις που δέχτηκαν εκπαιδευτικοί, εκδίδει Δελτίο Τύπου – χωρίς καν να προλάβουν τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. να τοποθετηθούν στην πρότασή τους – ως Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, «αδειάζοντας» έτσι τους συναδέλφους της, κάνοντας λόγο για προσωπικές ή παραταξιακές παρεμβάσεις. Αντί να καταγγείλει τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις που ακούστηκαν και να προβάλλει τις θέσεις του σωματείου, που και η ίδια ως παράταξη έχει ψηφίσει ομόφωνα, σιωπά δείχνοντας έτσι τη συνενοχή της.

Συνάδελφοι, η στάση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία... Και οι ίδιοι υιοθετούν απόψεις βγαλμένες από το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Η «Ενωτική» το προηγούμενο διάστημα:

· Καταψήφισε ψήφισμα – καταγγελία για τη ΔΑΚΕ της ΕΛΜΕ Λέσβου για ξενοφοβικές απόψεις

· Δεν πήρε θέση για το ψήφισμα της ΕΛΜΕ Λέσβου με τίτλο «Έξω οι φασίστες από τα σωματεία»

· Απέφυγε να τοποθετηθεί στο πρόσφατο ψήφισμα «ο φασισμός δεν έχει θέση στα σχολειά μας» με αφορμή τη δίκη του αγωνιστή Διαμαντή Γρυδάκη

· Εξέδωσε ψηφίσματα  με εθνικιστικό περιεχόμενο

· Αρνήθηκε να καταγγελθούν από το σωματείο οι επιθέσεις σε εκπαιδευτικούς στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, με τη δικαιολογία ότι «έχει καταγγελθεί απ’ τη ΔΟΕ»

Οι μάσκες έχουν πέσει προ πολλού.... Τώρα είναι η ώρα να διαλέξει ο καθένας με ποιους θα πορευθεί και ποιους θα αφήσει!

Καταγγέλουμε απερίφραστα τις επιθέσεις αυτές στους εκπαιδευτικούς του νησιού μας και καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας να απομονώσουν τέτοιου είδους φωνές και πρακτικές, τις οποίες θεωρούμε πως δεν ενστερίζεται η πλειοψηφία του γονεϊκού κινήματος. Κατανοούμε τους όποιους υγιείς προβληματισμούς μπορεί να υπάρχουν σε σχέση με τις υποβαθμισμένες δομές των σχολικών κτηρίων και είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε μαζί καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, την κάλυψη των πραγματικών σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών.

Είναι η ώρα να μεγαλώσει η αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να παλέψουμε όλοι μαζί για:

Ø  Να κλείσει τώρα το hot spot. Να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων - από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.

Ø  Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ø  Ανοιχτούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης.

Ø  Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών αποκλειστικά με κρατική ευθύνη. 

Ø  Έξω οι ΜΚΟ από τις δομές.

Ø  Να διασφαλισθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό, επιστημονικό  και βοηθητικό προσωπικό και να καλυφθούν όλες οι υλικές και λοιπές προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τόσο στα σχολεία (ΖΕΠ -ΔΥΕΠ) όσο και στους χώρους φιλοξενίας .

Ø  Εμβολιασμούς και ιατρικές βεβαιώσεις (ΑΔΥΜ) με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας.

Ø  Να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, με συνοδούς.

Ø  Να χρηματοδοτηθούν επιπλέον τα σχολεία που φιλοξενούν προσφυγικές δομές.

Ø  Οι αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία αυτών των παιδιών. 

Καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, όλο το λαό του νησιού να συνεχίσουμε τον αγώνα για το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών στη μόρφωση και να υποδεχτούμε όλοι μαζί τα προσφυγόπουλα στα σχολειά μας

 

Συμμετέχουμε στην πανσαμιακή  απεργία στις 7 Φλεβάρη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί στον τομέα της Υγείας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Σχολείο
Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ ανηλίκων- Στο νοσοκομείο 13χρονος με σπασμένα δόντια
Τον ακινητοποίησε από το κεφάλι, τον πέταξε σε πεζούλι και ο 13χρονος έπεσε με το στόμα στο μάρμαρο
Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ ανηλίκων- Στο νοσοκομείο 13χρονος με σπασμένα δόντια
ασέλγεια
Κρήτη: 14χρονος κατήγγειλε τον πατέρα του συμμαθητή του για παρενόχληση
Ο μπαμπάς του συμμαθητή του τον προσκάλεσε στο σπίτι του με κάποιο πρόσχημα και εκεί φέρεται, όπως κατήγγειλε, να προχώρησε σε θωπείες σε βάρος του
Κρήτη: 14χρονος κατήγγειλε τον πατέρα του συμμαθητή του για παρενόχληση