Thumbnail
Το όνομα του διαγωνισμού "ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ"

Τα τελευταία 80 χρόνια τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διαγωνισμούς για τα Μαθηματικά στην Ελλάδα, διεξάγει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ). Μέχρι τώρα, το κοινό τους ήταν οι μαθητές που διακρίνονται στα Μαθηματικά του Γυμνασίου και του Λυκείου (διαγωνισμοί Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης) ή που βλέπουν τα Μαθηματικά και σαν παιχνίδι (διαγωνισμός Δημοτικού) με στόχο να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές τη μαθηματική σκέψη σε ευχάριστα και έξυπνα προβλήματα.

Η ΕΜΕ αποφάσισε, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, τη δημιουργία ενός νέου διαγωνισμού με το όνομα ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ.

Ημερομηνία διεξαγωγής : Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

ι στόχοι του νέου διαγωνισμού είναι:

  • Να αναπτύξουν οι μαθητές την κριτική τους ικανότητα και σκέψη.
  • Να αναγνωρίσουν οι μαθητές τη σημασία των Μαθηματικών στην καθημερινή πραγματικότητα.

Ο διαγωνισμός αυτός δεν θα ελέγχει τη σχολική επίδοση και τις γνώσεις των μαθητών αλλά, την ικανότητα να σκέφτονται με  εφόδιο τη Μαθηματική γνώση. Από την ανάλυση των απαντήσεων και τις επεξηγήσεις που θα δοθούν, ο μαθητής, θα αντιληφθεί όχι τόσο τι λάθος έκανε αλλά, γιατί το έκανε και πώς μπορεί να αναπτύξει τις μαθηματικές ικανότητές του στο μέλλον.

Θα υπάρχουν τρεις ομάδες θεμάτων, η 1η ομάδα θα καλύπτει την Γ΄ και Δ΄ τάξη του Δημοτικού, η 2η ομάδα θα καλύπτει την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού και η 3η ομάδα τις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Κάθε διαγωνιζόμενος καλείται να απαντήσει σε 20 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής κλιμακούμενης δυσκολίας.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές που είναι συνδρομητές στη νέα ειδική έκδοση της ΕΜΕ με τίτλο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ και αποτελεί μία επιπλέον προσφορά της ΕΜΕ στην Ελληνική μαθηματική εκπαιδευτική κοινότητα.

Τα θέματα θα επιλέγονται από την επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ, η οποία έχει πολυετή πείρα σε θεματοδότηση μαθηματικών διαγωνισμών και θα είναι επικεντρωμένα στην Ελληνική Εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Ο διαγωνισμός στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του θα είναι σε πιλοτική μορφή και θα περιλαμβάνει ως εξεταστικά κέντρα επιλεγμένα σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς της Αττικής.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές  που είναι συνδρομητές στη νέα ειδική έκδοση της ΕΜΕ με τίτλο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ και αποτελεί μία επιπλέον προσφορά της ΕΜΕ στην Ελληνική μαθηματική εκπαιδευτική κοινότητα.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ: http://www.hms.gr/pythagoras/index.html, (όπως, Tι είναι ο διαγωνισμός, Eνδεικτικά θέματα, Eγχειρίδιο του Εκπαιδευτικού, Εξεταστικά κέντρα, Θέματα οργάνωσης του διαγωνισμού, κ.ά) .

Δήλωση συμμετοχής από 15 Νοεμβρίου 2018

Η μαθηματική σκέψη μπορεί να γίνει κτήμα όλων των μαθητών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιθάκη
Αλέξης Τσίπρας: Ουρές από νωρίς στο θέατρο «Παλλάς» για την «Ιθάκη»
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσιάζει το νέο του βιβλίο, εξαπολύοντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και επισημαίνοντας την ανάγκη κοινωνικής και πολιτικής...
Αλέξης Τσίπρας: Ουρές από νωρίς στο θέατρο «Παλλάς» για την «Ιθάκη»
γυναικοκτονια
Γυναικοκτονία Γαρυφαλλιάς: Προκλητική ομολογία και «κενά μνήμης» από τον δράστη
Στο Εφετείο Αιγαίου ο κατηγορούμενος επικαλείται ψυχική αποδιοργάνωση και ψυχωτικά συμπτώματα, ενώ περιγράφει την πράξη ως «συνωμοσία του σύμπαντος».
Γυναικοκτονία Γαρυφαλλιάς: Προκλητική ομολογία και «κενά μνήμης» από τον δράστη
Κώστας Βλάσης
Κωνσταντίνος Βλάσης για Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία: «Η αναπηρία δεν είναι αδυναμία»
Το μήνυμα του Υφυπουργού, Κωνσταντίνου Βλάση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Κωνσταντίνος Βλάσης για Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία: «Η αναπηρία δεν είναι αδυναμία»
αγροτες
Παραλίγο ατύχημα στις Σέρρες: Κλούβα των ΜΑΤ έπεσε σε μπλόκο με τρακτέρ
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε αγρότες και αστυνομία – Σκηνές έντονης σύγκρουσης με οχήματα των ΜΑΤ να επιχειρούν διάσπαση του μπλόκου
Παραλίγο ατύχημα στις Σέρρες: Κλούβα των ΜΑΤ έπεσε σε μπλόκο με τρακτέρ