Στην Ολλανδία το 2ο ΓΕΛ Αλιβερίου

Στο Χόχεβιν (Hoogeveen) της Ολλανδίας βρέθηκε το 2ο γενικό λύκειο Αλιβερίου, από τις 5 έως τις 11 Νοέμβρη, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, με τίτλο "Generazione web Europeo", H γενιά του ευρωπαϊκού ιστού, όπου φιλοξενήθηκε από το σχολείο RSG Wolfsbos.

Στην αποστολή πήραν μέρος 24 συνολικά μαθητές από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από αντίστοιχες οικογένειες Ολλανδών μαθητών.

Ήταν μια σημαντική εμπειρία για τους μαθητές, μιας και οι περισσότεροι συμμετείχαν για πρώτη φορά σε πρόγραμμα ανταλλαγής με σκοπό την υλοποίηση δραστηριοτήτων μάθησης, διδασκαλίας, κατάρτισης και επιμόρφωσης, και είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν μαθητές από τρία εταιρικά σχολεία, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Από το 2ο λύκειο Αλιβερίου πήραν μέρος μαθητές και μαθήτριες από την Α΄ και τη Β΄ Τάξη. Οι εντυπώσεις όλων από τη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θετικές. 
Οι μαθητές έζησαν τη φιλοξενία των Ολλανδών οικογενειών και γνώρισαν τον τρόπο ζωής των συμμαθητών τους, τόσο στις πρωινές τους δραστηριότητες στο οργανωμένο και πολύ καλά εξοπλισμένο σχολείο, όσο και κατά τις απογευματινές επισκέψεις και τις βραδινές συνεστιάσεις στα σπίτια.

Εντυπωσιάστηκαν από τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τους λειτουργικούς χώρους του σχολείου και χρησιμοποίησαν οικολογικό τρόπο μετακίνησης, αφού οι περισσότεροι έρχονταν στο σχολείο με ποδήλατο.

Η προετοιμασία και η οργάνωση των Ολλανδών συναδέλφων, ήταν υποδειγματική και οι δραστηριότητες εντός και εκτός σχολικής μονάδας πολύ ενδιαφέρουσες για τους μαθητές. Οι μαθητές σε μικτές ομάδες, ανακάλυψαν τα αξιοθέατα της πόλης μέσω ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, βίωσαν τους κανονισμούς μιας Ολλανδικής οικογένειας, και αξιολογούσαν καθημερινά τις δραστηριότητές τους μέσω ερωτηματολογίου.

Συνεργάστηκαν για να βρουν μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα φιλική προς το περιβάλλον, εξασκώντας την αγγλική γλώσσα και αναπτύσσοντας ψηφιακές δεξιότητες. Η συνάντηση αποτυπώθηκε και από τον ολλανδικό Τύπο.

Το πρόγραμμα κάθε ημέρας ολοκληρωνόταν με επισκέψεις:

Στο Kamp Westerbork, ένα ναζιστικό στρατόπεδο διαμετακόμισης Εβραίων, Ρομά και διαφωνούντων πολιτών κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο ζωολογικό κήπο Wildlands στην πόλη Emmen, ένα θεματικό πάρκο περιπέτειας με τέσσερις βασικούς τομείς: Ζούγκλα, Σαβάνα, Ανταρκτική και Ψυχαγωγία με τη μεγαλύτερη αίθουσα ζούγκλας ζωολογικού κήπου στον κόσμο και το μεγαλύτερο θερμοκήπιο στην Ευρώπη.

Στο De Bonte Wever, έναν τροπικό παράδεισο κολύμβησης και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων στην πόλη Assen.

Επίσης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Άμστερνταμ, στο Επιστημονικό Μουσείο Nemo, το μεγαλύτερο επιστημονικό κέντρο των Κάτω Χωρών και στα κανάλια της πόλης, με κρουαζιέρα στον ποταμό Amstel.

Ιδιαίτερη ήταν η φιλοξενία σε Ολλανδικό σπίτι, όπου η αντιπροσωπεία γνώρισε δύο οικογένειες που φιλοξενούσαν τρία παιδιά από διαφορετικές χώρες η καθεμιά, και το δείπνο στο σπίτι συναδέλφου εκπαιδευτικού, όπου οι εταίροι μαγείρεψαν φαγητά του τόπου τους.

Αποχαιρετιστήριο δείπνο οργανώθηκε από τις οικογένειες υποδοχής στη ζεστή αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, το τελευταίο βράδυ παραμονής στο Hoogeveen. 

Στη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές ανέπτυξαν ποικίλες δεξιότητες συμβάλλοντας στην περαιτέρω πρόοδό τους, και δεσμούς φιλίας με τους εταίρους τους.

Στην αποστολή πήραν μέρος οι εκπαιδευτικοί Λίτσα Γλάρου, υπεύθυνη για την εκτέλεση του σχεδίου, και Ελένη Γότα, διευθύντρια και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας.

Συντονίστρια χώρα του προγράμματος που έχει τριετή διάρκεια 2017- 2020, είναι η Ιταλία, με το σχολείο Istituto Omnicomprensivo, του Όρτε, και συνεργάζονται, η Ελλάδα με το 2ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου, η Ολλανδία, με το σχολείο RSG Wolfsbos, του Hoogeveen, και η Ισπανία, με το σχολείο Euclides Enseñanza Andalusia, της Σεβίλλης.

Το site του προγράμματος www.gew-project.eu
 

best of network

σχετικά άρθρα

Τσίπρας: Σήμερα ψηφίζουμε τον 1ο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό
Τσίπρας: Σήμερα ψηφίζουμε τον 1ο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό
"Έχετε πάρει αγκαλιά τον Σαμαρά τον πρωθυπουργό της καταστροφής και επαίρεστε για τα κατορθώματά του", είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ
Τσίπρας: Σήμερα ψηφίζουμε τον 1ο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό