Β' ΕΛΜΕ Αθήνας: Αύξηση των δαπανών για τις ανάγκες των σχολείων
Ανακοίνωση

Η χρηματοδότηση των σχολείων καθορίζεται από τις ασφυκτικές πολιτικές των περικοπών που ασκούνται τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Τα κονδύλια είναι πενιχρά και η διαχείριση τους από το δήμο και τις 2 σχολικές επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας εντείνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. 

Συνολικά ο Δήμος Αθήνας παρακρατεί το 30% της επιχορήγησης των περίπου 3,5 εκατομμυρίων δήθεν για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εάν προκύψουν.

Το υπόλοιπο κατανέμεται στις σχολικές επιτροπές ως εξής: το 50% κρατείται από τη σχολική επιτροπή για την πληρωμή των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, το 20% για δημιουργία αποθεματικού και το υπόλοιπο 30% δίνεται στα σχολεία για τις λειτουργικές δαπάνες. Οι δαπάνες για επισκευές, βαψίματα, γενικότερα κτιριακά προβλήματα με το πρόσχημα της ευελιξίας στις αποφάσεις, συμπεριλαμβάνονται στους πόρους της σχολικής επιτροπής. Ο Δήμος δεν αποστέλλει σε πολλές περιπτώσεις συνεργεία για επισκευές ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ενώ αργοπορεί να διανείμει καθαριστικά με αποτέλεσμα να αγοράζουν οι διευθυντές και να καταφθάνει υλικό εκ των υστέρων χωρίς να αντιστοιχεί πάντα στις συγκεκριμένες ανάγκες. 

Το ποσόν που απομένει για τα σχολεία κατανέμεται σε 4 δόσεις, αλλά ούτε και αυτές δίνονται ολόκληρες σε κάθε σχολείο. Δίνονται ανά μήνα -δηλαδή με το σταγονόμετρο- και εφόσον ο διευθυντής προσκομίσει αντίγραφα των τιμολογίων του περασμένου μήνα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα κριτήρια κατανομής δεν λαμβάνουν υπόψη το μαθητικό πληθυσμό ή ιδιαίτερα κτιριακά προβλήματα (παλαιότητα, προσβασιμότητα σε ΑμεΑ κλπ).

Επιπλέον τα σχολεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, αν είναι επιφορτισμένα με την ευθύνη για εγκρίσεις που αφορούν την αντισεισμική καταλληλότητα, την πυρασφάλεια, και τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.  Πώς γίνεται η Πυροσβεστική να μηνύει την διευθύντρια του 48ου ΓΕΛ; Είναι ευθύνη του Δήμου να τα εξασφαλίζει και όχι του διευθυντή/τριας.

Τα σχολεία με την πενιχρή χρηματοδότηση αδυνατούν να λειτουργήσουν. Επιπλέον 78 σχολεία της Β/θμιας εκπαίδευσης προβλέπεται να πάρουν μηδενικούς πόρους δηλαδή τίθενται σε καθεστώς «επιτροπείας» λόγω χρεών προς τη Σχολική επιτροπή.

Για να λειτουργήσει ένα σχολείο χρειάζεται συγκεκριμένους πόρους και δεν χρωστάει αλλά ο Δήμος και το Υπουργείο Παιδείας του χρωστάνε. 

Όσα σχολεία έχουν κυλικείο έχουν κάποια έσοδα απ’ αυτό και στοιχειωδώς ανταπεξέρχονται. Για παράδειγμα, το 56ο ΓΕΛ που δεν έχει κυλικείο έχει μεγάλο πρόβλημα. Εμμέσως δηλαδή μαθητές και εκπαιδευτικοί μέσω των εσόδων του κυλικείου πληρώνουν για τη λειτουργία του σχολείου.

Στη σχολική επιτροπή στις 15/3 ο πρόεδρος τόνισε ότι δε γίνεται χρηστή διαχείριση των χρημάτων από τους Διευθυντές! Ακούστηκε μάλιστα από μέλος της σχολικής επιτροπής ότι γίνεται υπερβολική σπατάλη σε σχολείο-συγκρότημα στο οποίο λειτουργούν 3 σχολικές μονάδες από τις 8 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ χωρίς διακοπή!

Απαιτούμε:

Άμεσα να δοθεί αναλυτικός πίνακας εξόδων των σχολείων και κατά σχολική μονάδα αλλά και κατά είδος εξόδου (ΔΕΚΟ, σχολικοί τροχονόμοι, αναλώσιμα, επισκευές κλπ).

Τα λεφτά για τη ΔΕΗ, κτλ να πληρώνονται από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) και όχι από τα σχολεία.
Να μη χρεώνονται στους λογαριασμούς τα δημοτικά τέλη, καθώς τα σχολεία βρίσκονται κτιριακά και λειτουργικά στην αρμοδιότητα των δήμων.
Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές και γενικότερα για την παιδεία και όχι για πολεμικές δαπάνες. Οι σχολικές επιτροπές του Δήμου Αθηναίων παλαιότερα προ κρίσης έπαιρναν 7.200.000 ευρώ ενώ τώρα 3.500.000 ευρώ, δηλαδή ούτε τα μισά. Αντίθετα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ η Ελλάδα ξόδεψε το 2017 το 2,36% του ΑΕΠ της δηλαδή 4,2 δις ΕΥΡΩ. Μόνο οι ΗΠΑ με το 3,57% του ΑΕΠ ξεπερνούν την «πτωχή πλην τίμια Ελλάδα».
Άμεσα να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση από το Δήμο στις σχολικές επιτροπές. Πλήρη και απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών όλων των σχολείων. Κανένα σχολείο σε επιτροπεία
Είναι ανάγκη να κινητοποιηθούμε μαζικά και συντονισμένα εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές. Διεκδικούμε μόνο κρατική χρηματοδότηση. Δεν θέλουμε χορηγίες στα σχολεία, ούτε να πληρώνουν οι γονείς.

ΟΧΙ στην κατηγοριοποίηση των σχολείων με εισβολή των επιχειρηματικών συμφερόντων.

ΟΧΙ στο σχολείο της αγοράς.  

best of network

σχετικά άρθρα

Πίνακες: Οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων
Πίνακες: Οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκαν τα ονόματα των 159 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δυετεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα μεταταχθούν σε διοικητικές...

Πίνακες: Οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων
Ποτάμι για Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουμε κατά συνείδηση
Ποτάμι για Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουμε κατά συνείδηση
Αναλυτικά η απόφαση - "Το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη...
Ποτάμι για Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουμε κατά συνείδηση