208 οργανικά κενά δασκάλων στη Δυτική Αττική, 46 νηπιαγωγών, 70 ειδικοτήτων και 41 στην ειδική αγωγή
​Η πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και μνημονίων διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση, αδειάζει τα δημόσια σχολεία και επιτίθεται στον εκπαιδευτικό κόσμο.  

των συνεργαζόμενων παρατάξεων για το ΠΥΣΠΕ Δυτικής Αττικής

Πλεύση στην εκπαίδευση, Ανεξάρτητη αγωνιστική κίνηση εκπαιδευτικών,  Αυτόνομη Παρέμβαση

Στη Δυτική Αττική φαίνεται το μέλλον του δημόσιου σχολείου που ετοιμάζουν. Σχολεία άδεια από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σχολεία 12θεσια που διαθέτουν μόνο δύο μόνιμους δασκάλους και καμιά ειδικότητα, σχολειά που ξεκινήσουν την πλήρη λειτουργία τους στην Γ' ή και Δ' φάση προσλήψεων αναπληρωτών, νηπιαγωγεία που θα ανοίξουν στη 1.9 μόνο με την μεταφορά νηπιαγωγών από όμορα νηπιαγωγεία. Με αναλογία ελλειμάτων/ σύνολο οργανικών θέσεων 329/1133. Όμως τα κενά δεν σταματούν εδώ. Πολλές σχολικές μονάδες λειτουργούν χρόνια με πολύ μεγαλύτερο αριθμό τμημάτων από αυτά που δίνονται ως δυναμικότητα του σχολείου (πχ. 12θεσια που λειτουργούν ως 18θεσια) ενώ ολόκληρες ειδικότητες διαθέτουν μικρότερο αριθμό οργανικών από τις ανάγκες των σχολείων (μουσικής και γαλλικών), σχεδόν μηδενικό αριθμό (πληροφορικής) ή δεν έχουν καθόλου οργανικές θέσεις (θεατρικής αγωγής, εικαστικών και γερμανικών). Δηλαδή σε σύνολο 1400-1450 ατόμων που εργάζονται κατά μέσω όρο τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Αττική οι 650-670 είναι αναπληρωτές!!!

Με αφορμή τις συνεδριάσεις των ΠΥΣΠΕ για την αποστολή κενών στις περιφερειακές διευθύνσεις και τη συνάντηση των συλλόγων της Αττικής με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Χ.Λόντο, μπορούμε να δούμε πως ξεδιπλώνεται η κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση. Οι απαντήσεις του κυρίου Λόντου αποτελούν ύβρη προς το εκπαιδευτικό κίνημα καθώς  υποστήριξε ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο γι' αυτό και δεν γίνονται προσλήψεις! Και βέβαια ότι δεν μπορεί να είναι απλώς ταχυδρόμος και θα ελέγξει με βάση τα δικά του κριτήρια τα κενά που θα δοθούν στο υπουργείο. Αρνήθηκε δε να αποκαλύψει τα μυστικά αυτά κριτήρια διαχείρησης των κενών. Ύβρης όλες του οι απαντήσεις που πουθενά δεν αναφέρονταν σε μαθητές και εκπαιδευτικές ανάγκες παρά μόνο σε νόμους για τους οποίους νιπτει τας χείρας του. Άριστος λοιπόν εντολοδοχος της πολιτικής της κυβέρνησης που ξέρει πολύ καλά να μετακυλά τις ευθύνες σε άνοθεν ή κάτοθεν προσπαθώντας να αποφύγει τις δικές του ευθύνες. Επιπλέον, στήριξε την επιλογή του να δοθεί εντολή ώστε κενό στο 3ο δημοτικό Ζεφυρίου να καλυφθεί με περισσευούμενες ώρες δασκάλων και σε καμία περίπτωση δε δεσμεύτηκε ότι κάθε τμήμα πρέπει να έχει το δάσκαλο του! Επικαλέστηκε το νόμο για την πιθανή κατάργηση τμημάτων σε ΕΠΑΛ και έκανε ότι δε γνώριζε ότι προσφυγοπούλα που έχουν ήδη αιτηθεί βρίσκονται εκτός δημόσιου σχολείου. Δε δεσμεύτηκε ούτε καν για το αυτονοητο: οι αιτήσεις για τάξεις υποδοχής να μη λήγουν τον Οκτώβρη όταν έχουμε συνεχή εισροή προσφύγων στην Ελλάδα. Ο κύριος Λόντος έκανε να ξέχνα ότι είναι πολιτικό πρόσωπο και φέρει ευθύνη για την κατάντια του δημόσιου σχολείου.  Οι αναπληρωτές συνάδελφοι και συναδέλφισσες αντιμετώπισαν την αλαζονεία μιας πολιτικής που μπροστά στην πλήρη εφαρμογή των μνημονιακων πολιτικών δε διστάζει να κόψει και να ράψει ώστε να μειώσει προσωπικό, να αγνοήσει μαθητές και γονείς, να αδειάσει σχολεία από εκπαιδευτικους, να περιφέρει χιλιάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους ανά τη Ελλάδα με όρους ελαστικής εργασίας. Όμως, σα να μην έφταναν οι συνεχείς περιπλανήσεις των συναδέλφων και συναδελφισσών αναπληρωτών, κάθε χρόνο ελέγχεται ξανά η προϋπηρεσία τους μέσα από νόμους που προσπαθούν να ψαλιδισουν και να μειώσουν χρόνια δουλειάς. Μια νομοθεσία που δεν προσμετρά ως προϋπηρεσία το διάστημα εργασίας σε δημοτικές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει όπως και στα προγράμματα "αθλητισμός για όλους". Εκατοντάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι βλέπουν την προϋπηρεσία τους να μειώνεται. Η πολιτική της λιτότητας στραγγίζει τον κόσμο της εργασίας για να αποδίδει πακτολο χρημάτων σε τράπεζες και φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων. Η κινητοποίηση στις 2/3 να γίνει η αρχή για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

σχετικά άρθρα

ΕΠΕ: Αναμενόμενο το πρόβλημα στο σύστημα αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ
ΕΠΕ: Αναμενόμενο το πρόβλημα στο σύστημα αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ
Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) σχετικά με το καταστροφικό πρόβλημα στο σύστημα αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ και τη θέση της Ελλάδας στο Δείκτη Ψηφιακής...
ΕΠΕ: Αναμενόμενο το πρόβλημα στο σύστημα αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ