Thumbnail
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη: ΑΠΕΡΓΙΑ για να μην περάσει η νέα επίθεση σε δικαιώματα, αποδοχές και δημόσια αγαθά!

Συνάδελφοι/ισσες,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πανηγυρίζει ότι έκλεισε την 3η αξιολόγηση. Όμως αυτό μόνο νέα δεινά σημαίνει για την κοινωνική πλειοψηφία, αφού η συμφωνία έγινε με την απόλυτη υιοθέτηση των εντολών της Ε.Ε. και του κεφαλαίου για την προώθηση νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, των γνωστών 113 προαπαιτούμενων του 4ου μνημονίου. Συγκεκριμένα:

 • Μειώνει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες (κοινωνική πρόνοια 8% - νοσοκομεία 28% - συγκοινωνίες 32%) ενώ το ΕΚΑΣ από 320 εκατ. το 2017, πέφτει στα 80 εκατ. το 2018 και θα καταργηθεί το 2019
 • Φέρνει νέες περικοπές στα προνοιακά επιδόματα και συντάξεις (κύριες και επικουρικές συντάξεις μέχρι και 40%)  καθώς με το νόμο Κατρούγκαλου καταργείται η προσωπική διαφορά
 • Συνεχίζει και εντείνει τη φοροεπιδρομή στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, με την πρόβλεψη για 950 εκατ. επιπλέον από φόρους το 2018
 • Εντατικοποιεί το ρυθμό εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των αγαθών (ΔΕΗ, νερό κ.ά.)
 • Προετοιμάζει μαζικές απολύσεις συμβασιούχων και ανακύκλωση της ανεργίας με 8μηνα και γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας
 • Οξύνει την επίθεση στη λαϊκή κατοικία και περιουσία, προωθώντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη αρπαγή τους από τράπεζες και funds
 • Εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και δίνει άλλα 2,5 δις ευρώ για εξοπλισμούς

Για να κάμψει τη λαϊκή οργή και τις αντιδράσεις για την πολιτική της η κυβέρνηση δεν φείδεται μέτρων αυταρχισμού και κρατικής καταστολής, του μόνου τρόπου, όπως φαίνεται, που μπορεί να κυβερνήσει. Από τη μια προωθεί (ως ένα ακόμη βασικό προαπαιτούμενο) τροπολογία που στοχεύει στην παρεμπόδιση της προκήρυξης απεργίας, αφού απαιτεί τη συμμετοχή 50% + 1 των μελών του Σωματείου και ταυτόχρονα οξύνει την καταστολή με τα ΜΑΤ και τα χημικά στους πλειστηριασμούς, τις συλλήψεις απεργών του Καρυπίδη στα Γιάννενα, το χτύπημα στους διαδηλωτές ενάντια στον απεργοκτόνο νόμο, και κάθε φωνή διαμαρτυρίας. Την ίδια στιγμή επιδίδεται σε μια εκστρατεία πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας, με τα «πλεονάσματα» και το κοινωνικό μέρισμα, την «ανάπτυξη» και το «βγαίνουμε από τα μνημόνια»!

 

Ειδικότερα ως προς το χώρο της εκπαίδευσης και παρά τις καθημερινές δηλώσεις του υπουργού που διέψευδε τα δημοσιεύματα περί απόλυτης αποδοχής από το υπουργείο Παιδείας των «βέλτιστων πρακτικών» του ΟΟΣΑ, τελικά ήρθε στο φως η συμφωνία με τους «Θεσμούς» και η πρόθεση νομοθέτησης μέχρι το τέλος του έτους των συμφωνηθέντων. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε:

 • Νέος γύρος μαζικών συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων
 • 30 ώρες υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα
 • αποχαρακτηρισμό της ώρας σίτισης ως διδακτικής
 • αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας
 • αξιολόγηση και επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ

Πρόκειται όπως εύκολα καταλαβαίνουμε για μια αντιεκπαιδευτική θύελλα. Αποκαλύπτεται πλέον ξεκάθαρα όλο το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο που έχει συμφωνήσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση με Ε.Ε. και ΟΟΣΑ για το δημόσιο σχολείο.

Η υιοθέτηση των “βέλτιστων πρακτικών” του ΟΟΣΑ για την αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό, επιχειρεί να οδηγήσει στη μαζική κατάργηση θέσεων εργασίας, στο κλείσιμο σχολικών μονάδων και (μαζί με το Π.Δ. 79/2017) στην υπονόμευση κάθε πιθανότητας να “σπάνε” τα υπερπλήρη τμήματα. Όχι μόνο οδηγεί στην κλίνη του Προκρούστη τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας αλλά και διαιωνίζει την ανεργία και την ελαστική απασχόληση των εκπαιδευτικών.

Η συζήτηση για την δραματική επέκταση του χρόνου παραμονής στο σχολείο, πέραν του ότι ανοίγει το δρόμο για την αύξηση και του διδακτικού ωραρίου, στοχεύει στην “αξιοποίηση” του εργασιακού ωραρίου για την υλοποίηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που σχετίζονται με τις νέες αξιολογικές τεχνολογίες (εκθέσεις αυτοαξιολόγησης, “περιγραφική αξιολόγηση” μαθητών, ατομικός φάκελος κάθε εκπαιδευτικού κ.ά.). Ταυτόχρονα με τον αποχαρακτηρισμό της σίτισης ως διδακτικής ώρας επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα πλεονάσματα ωρών για να εξυπηρετήσουν τη λογική της ευελιξίας που διέπει την πολιτική τους για την οργάνωση του εκπαιδευτικού έργου και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Είναι ξεκάθαρο τέλος ότι προχωρούν σταθερά στην υλοποίηση των προτάσεων Ε.Ε. και ΟΟΣΑ  για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου: καλλιέργεια “κουλτούρας αξιολόγησης”, σύνδεση εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ταξική διαφοροποίηση/ χρηματοδότησή σχολικών μονάδων κ.ά. Η επιλογή δε των στελεχών εκπαίδευσης με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ στοχεύει στην παραπέρα προώθηση του διοικητισμού και του εκπαιδευτικού management. Στοχεύοντας στο σχολείο της αγοράς, επιχειρούν να διαμορφώσουν μια ομάδα πιστών στελεχών που θα διαχωριστεί πλήρως από το σώμα των εκπαιδευτικών και θα προωθήσει τη χειραγώγηση, τον διοικητικό αυταρχισμό και τη μετατροπή του συλλόγου διδασκόντων σε παθητικά όργανα υλοποίησης των όποιων κατευθύνσεων.

Δίπλα στα παραπάνω,  η απροθυμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σε οποιαδήποτε δέσμευση ως προς τα ζητήματα των αναγκαίων διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών και την καθιέρωση/νομοθετική καταοχύρωση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Κι αυτό την ίδια στιγμή που εμφανίζονται νέοι “καλοθελητές”, όπως οι Δήμαρχοι που στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ  αποφάσισαν να διεκδικήσουν τη «διοικητική και ουσιαστική μεταφορά στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση» των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με πρώτο βήμα τη «διοικητική μεταφορά των λειτουργούντων νηπιαγωγείων στους Δήμους»!!!

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να περάσουμε στην αντεπίθεση! Να φέρουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας! Να απαιτήσουμε και να πάρουμε πίσω όλα αυτά που μας κλέψανε!

Να διεκδικήσουμε:

 • Αυξήσεις στους μισθούς - Καμία νέα περικοπή. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας!
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων–Ασφάλιση δικαίωμα όλων!
 • Δημόσια και δωρεάν Παιδεία και υγεία για όλους -  Όχι στις περικοπές των δαπανών! Όχι στο σχολείο της αγοράς, τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης και διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης!
 • Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στο δημόσιο νηπιαγωγείο
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών - Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!
 • Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο - Όχι στην αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας!
 • Καμιά ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας και αγαθών–Όχι στους πλειστηριασμούς-Κάτω τα χέρια από δημόσια και λαϊκή περιουσία!
 • Κατάργηση των μνημονίων- Διαγραφή του χρέους - Απαλλαγή από τη “θηλιά” της Ε.Ε. και του ευρώ

 

Η επίθεση δεν έχει τέλος και δεν πρόκειται να σταματήσει

παρά μόνο αν αποφασίσουμε να βγούμε όλοι στους δρόμους!

Όλοι & όλες στην πανεργατική απεργία και τις διαδηλώσεις

Για το Δ.Σ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

poseidonos
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία
Θα καταργηθούν 6 φανάρια, εξασφαλίζοντας ταχύτερη διέλευση των οχημάτων αλλά και ευκολότερη πρόσβαση των πεζών στη θάλασσα
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία
pada
ΠΑΔΑ: Απάντηση των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Παπαδόπουλο
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αβάσιμη εισήγηση του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΠΑ.Δ.Α. στην 106η Σύνοδο Πρυτάνεων διότι προσβάλλει καίρια και άμεσα...
ΠΑΔΑ: Απάντηση των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Παπαδόπουλο
paralies3
Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε
Αυτές είναι οι 16 παραλίες της Αττικής και της Εύβοιας που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα παθογόνων μικροοργανισμών
Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε