Αγωνιστική ριζοσπαστική ενότητα: 14η Δεκέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!
Αγωνιστική ριζοσπαστική ενότητα

Η κυβέρνηση υπόσχεται – για άλλη μια φορά – γή και ύδωρ στους δανειστές και υπογράφει την ακόμα μεγαλύτερη καταλήστευση εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων.

Η εσπευσμένη κατάθεση τροπολογίας για την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και του «χριστουγεννιάτικου» μπουναμά σε δανειστές και ΣΕΒ για εξάλειψη της προστασίας των εργαζομένων στην εργασία τους, με την ταυτόχρονη απόσυρση και αναβολή της εσπευσμένης ψήφισης, έχει σαν κύριο στόχο: Να δείξουν σε δανειστές και κεφάλαιο - για πολλοστή φορά - ότι θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις τους και να κάνουν «κατανοητό» στην ελληνική κοινωνία ότι η κυβέρνηση είναι κάθε λέξη του μνημονίου και το εννοούν!

Μόνον οργή και αγανάκτηση προκαλούν στον εκπαιδευτικό κόσμο τα δημοσιεύματα που τις τελευταίες μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις απαιτήσεις των δανειστών από την κυβέρνηση για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. Αύξηση ωραρίου, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση. Για όσους δεν τρέφουν αυταπάτες , ήταν αναμενόμενο πως για την κυβέρνηση κάποτε θα τέλειωναν τα ψέματα και θα ερχόταν αντιμέτωπη με τις υπογραφές και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2015, όταν ακύρωσε το περήφανο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και προσχώρησε στην εθνική των μνημονίων. Αυτό που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι ότι όλ’ αυτά αποτελούν οδηγίες και κατευθύνσεις που με κάθε ευκαιρία δημοσιοποιεί ο ΣΕΒ, ενώ είναι τοις πάσι γνωστό πως οι δανειστές βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων που λυσσαλέα τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να επιβάλουν μέσω των τροϊκανών τα μέτρα που εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

Τυχόν υλοποίηση των απαιτήσεων αυτών θα οδηγήσει σε ολέθριες συνέπειες όσον αφορά τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών αντίστοιχα. Χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στην ιδιωτική και συμβασιούχων στη δημόσια εκπαίδευση (είναι χαρακτηριστικό ότι 1 ώρα αύξησης ωραρίου ισοδυναμεί με απολύσεις 3000 αναπληρωτών συναδέλφων μας) , παράταση του καθεστώτος των μηδενικών διορισμών , θηριώδη τμήματα 30-35 μαθητών , κατακερματισμός των καθηγητών σε 4 ή και 5 σχολεία, πλεονάσματα , αναγκαστικές μετακινήσεις , συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και απώλεια οργανικών θέσεων.

 

Το υπουργείο παιδείας σε ανακοίνωσή του μας «καθησυχάζει» ότι δεν πρόκειται να προβεί σε αύξηση διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικών και σε ατομική αξιολόγηση… παράλληλα ανακοινώνει ότι είναι αποφασισμένο να υλοποιήσει την αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας – κατηγοροποίηση σχολείων και δεν αρνείται ότι θα υλοποιήσει τις ήδη μνημονιακές του δεσμεύσεις, δηλαδή «Να ευθυγραμμιστεί ο αριθμός διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού, καθώς και η αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018. ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 /  Νόμος 4336/2015».

Το «παράλληλο» πρόγραμμα των νεόκοπων νεοφιλελεύθερων κυβερνώντων μπορεί να χωρέσει τα πάντα: μπορεί να περιέχει αύξηση διδακτικού ωραρίου αλλά μπορεί να εξοικονομήσει θέσεις εργασίας, να απολύσει αναπληρωτές και  να ελαστικοποιήσει περαιτέρω την εργασία πολλών μονίμων συναδέλφων με μια ακόμα μείωση των ωρών μαθημάτων στο «νέο σχολείο» όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα. Η ευθυγράμμιση της αναλογίας μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό  με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ, θα οδηγήσει σε πολλές συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων και σχολείων καταστρατηγώντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, και θα δημιουργήσει περαιτέρω τεχνητά πλεονάσματα σε εκπαιδευτικούς, σε υποχρεωτική κινητικότητα και απολύσεις αναπληρωτών. Η υπουργική «υπενθύμιση» για 30ωρο υποχρεωτικής παραμονής όλων των εκπαιδευτικών στο σχολείο, χωρίς υποδομές και γραφεία εργασίας τους, επιβεβαιώνει ότι ο εκπαιδευτικός θα καλύψει όλες τις τρύπες του δημόσιου σχολείου, από την φύλαξη και το ανοιγοκλείσιμο των πορτών στα σχολεία, αφού δεν υπάρχουν σχολικοί φύλακες, έως και την κάλυψη κενών και «απασχόλησης» μαθητών καταστρατηγώντας το διδακτικό ωράριο. Ό,τι δεν τόλμησαν να απαιτήσουν από τους εκπαιδευτικούς επί 30 χρόνια οι υπουργοί της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ, την παραμονή τους 8-2 στο σχολείο έστω κι αν δεν τους έχει ανατεθεί εργασία από τον σύλλογο ή τον διευθυντή , έρχεται να το επιβάλει τώρα ο Υπουργός παιδείας της «αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

 

Αν μέρος των σεναρίων υλοποιηθεί, δημιουργείται ένα εφιαλτικό τοπίο, το οποίο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα αιτήματα του κλάδου, όπως η επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα, η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, οι μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί και η δημοκρατία στα σχολεία αντί της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης, που θα οδηγήσουν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και στον νεοφιλελεύθερο εφιάλτη της ιδιωτικοποίησης και των vouchers που ονειρεύονται οι σχολάρχες.

 Βρισκόμαστε πλέον σε πόλεμο με ένα σύστημα που επιστρατεύει κάθε μέσον στην προσπάθειά του να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τις εργατικές και εκπαιδευτικές κατακτήσεις του 20ου αιώνα. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως κινείται σταθερά στα πλαίσια της εφαρμογής των μνημονίων και των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων. Ήρθε η ώρα το εκπαιδευτικό κίνημα να πιάσει ξανά το νήμα των αγώνων των προηγούμενων χρόνων και να δώσει την ηχηρή απάντηση με τον τρόπο που εκείνο γνωρίζει. Τούτες τις κρίσιμες στιγμές η ενότητα όλων των παρατάξεων του αριστερού, ριζοσπαστικού, αντιμνημονιακού χώρου είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Απέναντι στις κομματικές αγκυλώσεις και την ανοχή των δυνάμεων του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού , απαιτείται συντονισμένη οργάνωση και δράση στην κατεύθυνση της ρήξης και της ανατροπής.

 Έτσι, η απεργία της 14ης Δεκέμβρη αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά : η μαζική συμμετοχή του εκπαιδευτικού κόσμου θα είναι η πρώτη ηχηρή απάντηση και το πρώτο βήμα για τη νίκη της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

 

NO PASARAN !!!!!

σχετικά άρθρα