Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
ΠΕΦ

42ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

ΣΕΡΡΕΣ, 12-14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΜΝΗΜΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΨΩΜΕΝΟΥ

            Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη στις Σέρρες (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο «Αστέρια»), από τις 12 ως τις 14 Νοεμβρίου 2015, το 42ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, με θέμα: Σοφοκλής, ο μεγάλος κλασικός της τραγωδίας.

            Το Συνέδριο οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Τοπικό Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών (Πρόεδρος η ακάματη Βασιλική (Σύλια) Ζέττα) και με τη συμπαράσταση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και του Δήμου Σερρών.

            Στο Συνέδριο συμμετείχαν φιλόλογοι καθηγητές (Στελέχη της Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Τοπικών Συνδέσμων Φιλολόγων, Διευθυντές και Καθηγητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου) από όλη τη χώρα, καθώς και μεγάλη αντιπροσωπεία Κυπρίων φιλολόγων (Επιθεωρητών Φιλολογικών μαθημάτων, Διευθυντών και Καθηγητών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ και στενό συνεργάτη μας Δημήτρη Ταλιαδώρο), που ήλθαν από τη Μεγαλόνησο, την αγαπημένη μας Κύπρο, την πολύπαθη, τη θαλασσοφίλητη και μακαρία γη, όπου, κατά τον ποιητή, «το θαύμα λειτουργεί ακόμη».

            Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του κλασικού φιλολόγου, παπυρολόγου, γλωσσολόγου και νεοελληνιστή Στυλιανού Καψωμένου (1907-1978), Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

            Το θέμα του Συνεδρίου ήταν ο Σοφοκλής (496-406 π.Χ.), από τους μεγαλύτερους τραγικούς ποιητές της Αρχαίας Ελλάδας, κατεξοχήν εκπρόσωπος του αθηναϊκού κλασικού ιδεώδους, που ανέδειξε την τραγωδία σε ύψιστο βαθμό αρμονικής τελειότητας. Ως δραματικός ποιητής συνέχισε και τελειοποίησε το ελληνικό δράμα, όπως το συνέλαβε και το ολοκλήρωσε ο Αισχύλος. Με τις 123 τραγωδίες του, από τις οποίες διασώθηκαν μόνο εφτά, ένα σατυρικό δράμα και αρκετά αποσπάσματα (fragmenta), αποκάλυψε το ηθικό μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης και η δραματική τέχνη, με το μελίρρυτον ύφος και την απόλυτη ψυχολογική ακρίβεια, έφτασε στο απόγειό της. Οι τραγωδίες του, με χαρακτήρα ανθρωποκεντρικό, είναι διαχρονικές και επίκαιρες σε κάθε εποχή.

            Η θεματική, κατανεμημένη σε έξι ενότητες, αναφερόταν στην εποχή του Σοφοκλή και στα χαρακτηριστικά της δραματικής του τέχνης, στην πολιτική του σκέψη, στο ρόλο του Χορού στις τραγωδίες του, στη μορφωτική αξία του έργου και στη διαχρονική του επίδραση (ελληνική και ευρωπαϊκή λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικές τέχνες, μεταφράσεις κ.ά.).

            Η έναρξη των εργασιών έγινε από την οικοδέσποινα κα Σύλια Ζέττα, Πρόεδρο του Τοπικού Συνδέσμου Φιλολόγων· ακολούθησαν η εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της ΠΕΦ Αναστασίου Στέφου και οι χαιρετισμοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγο, τους εκπροσώπους του Περιφερειακού Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας και του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη και του Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων Δημητρίου Ταλιαδώρου.

            Ανακοινώθηκαν 63 εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς Καθηγητές, Σχολικούς Συμβούλους, καθηγητές Β/θμιας Εκπαίδευσης, αλλά και νέους φιλολόγους, οι οποίοι ανέλυσαν, σε όλες τις εκφάνσεις, τις ποικίλες πτυχές του σοφόκλειου έργου, σε 14 συνεδρίες (ολομέλεια και παράλληλες), με εναρκτήρια υπό την προεδρία του Ιωάννη Καζάζη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η συνόψιση των εργασιών έγινε από τον Μανώλη Στεργιούλη, Σχολικό Σύμβουλο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

            Οι εργασίες του Συνεδρίου πλαισιώθηκαν από ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις: της φιλολόγου Ζωής Ψαρρά, «Ιχνηλατώντας την ποίηση της μουσικής», του Τοπικού Λαογραφικού Ομίλου, με χορούς των ντόπιων κατοίκων Σερρών, «Ένα χοροστάσι στας Σέρρας» και από το Μουσικό Σχολείο Σερρών, «Αποχαιρετισμός με νότες».

            Την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών, την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, του 13ου αιώνα, όπου ξεναγήθηκαν από τον Γιώργο Κράια, δ.φ., τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και το εξαίρετο Μουσείο.

            Η Π.Ε.Φ. ευχαριστεί θερμότατα τους τοπικούς φορείς του νομού Σερρών για την ηθική και υλική συμπαράστασή τους· ιδιαίτερα, όμως, ευχαριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσου Φιλολόγων Σερρών για την άρτια και άψογη οργάνωση και για την εγκάρδια και ζεστή φιλοξενία, που πιστοποιεί περίτρανα τη φιλόξενη διάθεση του μακεδονικού λαού, γενικότερα, και του σερραϊκού κόσμου, ειδικότερα. Ιδιαίτερα, όμως, ευχαριστούμε και συγχαίρουμε ab imo pectore τη δραστήρια Πρόεδρο Σύλια Ζέττα, ψυχή του Συνεδρίου, η οποία, δίκην ὀτρηρῆς θεραπαινίδος, πρωτοστάτησε στην εξαιρετική οργάνωσή του και πρωτοστατεί αδιαλείπτως στην πολιτιστική και πνευματική προβολή του Συνδέσμου και της πόλης της.

 

Αναστάσιος Αγγ. Στέφος, δ.φ.

Πρόεδρος της Π.Ε.Φ.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi_1242019.jpg
Εκπαιδευτικοί κατά διευθυντή σχολείου: Σοβαρές αιχμές για εμπλοκή μαθητών σε υπηρεσιακή διαμάχη
«Ο Διευθυντής του ΓΕΛ Μυκόνου συγκέντρωσε υπογραφές ανήλικων μαθητριών για θέματα που αφορούν τη δουλειά και την παρουσία εκπαιδευτικών στο σχολείο!»
Εκπαιδευτικοί κατά διευθυντή σχολείου: Σοβαρές αιχμές για εμπλοκή μαθητών σε υπηρεσιακή διαμάχη
apognosi
Το μπλε της θάλασσας και η ελπίδα που έγινε πολυτέλεια...
Παιδιά που χάθηκαν , γιατί η φτώχεια τους , τους απέδειξε ότι μόνο το πανεπιστήμιο είναι μέσο ανέλιξης , και σε έναν κόσμο που αλλάζει , οδηγήθηκαν...
Το μπλε της θάλασσας και η ελπίδα που έγινε πολυτέλεια...
οδοντοβουρτσα
Μπορεί το βούρτσισμα μετά το φαγητό να βλάψει τα δόντια
Παρότι πολλοί θεωρούν ιδανικό να βουρτσίζουν τα δόντια αμέσως μετά το γεύμα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η συνήθεια μπορεί να έχει το αντίθετο...
Μπορεί το βούρτσισμα μετά το φαγητό να βλάψει τα δόντια
πανελ
Φυσική χωρίς μέτρο: Όταν το εξεταστικό ξεπερνά το σχολικό βιβλίο
Οι μαθητές που στηρίζονται αποκλειστικά στη σχολική διδασκαλία αισθάνονται ότι εξετάζονται σε ύλη και επίπεδο διαφορετικό από αυτό που διδάχθηκαν.
Φυσική χωρίς μέτρο: Όταν το εξεταστικό ξεπερνά το σχολικό βιβλίο