Thumbnail
ΕΛΜΕ Λάρισας

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εννέα συναδέλφους που υπηρετούν σε σχολεία του νομού Αχαΐας, οι οποίοι τέθηκαν αιφνιδίως σε αργία με βάση το μνημονιακό πειθαρχικό δίκαιο, την Παρασκευή 16/1/2015.

Οι παραπάνω συνάδελφοι έχουν τεθεί σε αργία επειδή έχει ασκηθεί εναντίον τους αυτεπάγγελτη δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παραπτώματα, για τα οποία όμως έχει τελειώσει η υπηρεσιακή πειθαρχική διαδικασία και τους είχε επιβληθεί η μικρότερη από τις προβλεπόμενες ποινές, δηλαδή η ποινή της έγγραφης επίπληξης. Σημειώνεται δε ότι μία εξ αυτών των συναδέλφων δεν είχε παραπεμθεί καν σε πειθαρχική διαδικασία.

Η αργία που τους επιβλήθηκε έχει αναδρομική ισχύ από τον Νοέμβριο και διαρκεί έως την εκδίκασή της υπόθεσής τους από το αρμόδιο δικαστήριο. Τονίζουμε ότι παραπέμπονται για παραπτώματα που δεν έχουν καμία σχέση με το διδακτικό τους έργο και την παιδαγωγική τους στάση.

Από το 2012, που τέθηκαν σε πλήρη ισχύ οι νέες διατάξεις περί αυτοδίκαιης αργίας, έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά εκπαιδευτικών λειτουργών οι οποίοι τέθηκαν σε αργία μετά από την παραπομπή τους στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή στις αίθουσες των δικαστηρίων για παραπτώματα ήσσονος σημασίας.

Επαναλαμβάνουμε ότι με το νέο άδικο πειθαρχικό δίκαιο α) καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας με την επιβολή της προληπτικής αργίας β) δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός σε παραπτώματα – αδικήματα με αποτέλεσμα να θεωρείται ο οποιοσδήποτε ένοχος ακόμα και για ήσσονος σημασίας αστικές διαφορές γ) διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όταν μεσούσης της σχολικής χρονιάς απομακρύνονται από την εργασία τους συνάδελφοι για δικαστική διαδικασία που εκκρεμεί, δεν έχει τελεσιδικήσει και για παράπτωμα που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία των σχολικών μονάδων που υπηρετούν. 

Να καταργηθεί όλο το νέο πειθαρχικό δίκαιο

  • Να καταργηθεί άμεσα ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας 4057/14-3-2012 και ο Ν. 4093/2012 που θεσμοθετεί προληπτικά την αργία και να πάμε σε νέο, πιο δημοκρατικό.
  • Να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά Πειθαρχικά Συμβούλια και να επανέλθουν οι υποθέσεις στα Υπηρ. Συμβούλια.
  • Να συμμετέχουν οι αιρετοί στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με αυξημένη αναλογία, εκφράζοντας την αντίληψη των εργαζόμενων (εκπαιδευτικών κλπ).
  • Να δοθεί άμεση αναστολή των υποχρεωτικών αργιών που δεν αφορούν πράξεις κακουργηματικού     χαρακτήρα ή έχουν σχέσεις με Συνδικαλιστικές διώξεις.

Να διασφαλιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο και προβλεπόμενο από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας – τεκμήριο της αθωότητας.

 

ΤΟ Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας


Ε.Λ.Μ.Ε.

ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Λαπιθών 6                 Αρ. Πρωτ.: 10

41221, Λάρισα                     Λάρισα, 5-2-2015

Τηλ: 2410-255694 

Fax: 2410-255694               Προς:

Email: [email protected]          Σχολεία

                        ΜΜΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

airbnb_1.jpg
Δημοσκόπηση Opinion Poll για στεγαστικό: Το 44,1% «δείχνει» τα Airbnb για την άνοδο των ενοικίων
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η μεγαλύτερη αιτία αύξησης των ενοικίων (44,1%) είναι η εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης
Δημοσκόπηση Opinion Poll για στεγαστικό: Το 44,1% «δείχνει» τα Airbnb για την άνοδο των ενοικίων
Παύλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης: «Συνέπειες σε τρίτα επίπεδα είναι το κλειδί για να μπει τάξη στα ελληνικά πανεπιστήμια»

Η κυβέρνηση εξετάζει εκτενέστερες παρεμβάσεις στον χώρο της Παιδείας, εστιάζοντας στην πειθαρχική διαχείριση των

Παύλος Μαρινάκης: «Συνέπειες σε τρίτα επίπεδα είναι το κλειδί για να μπει τάξη στα ελληνικά πανεπιστήμια»
απολυση
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας ξεσπά κατά του ΥΠΑΙΘΑ για τις απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Κεφαλονιά
Το ΥΠΑΙΘΑ απολύει εκπαιδευτικούς ενώ παραδέχεται χίλια κενά στα σχολεία
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας ξεσπά κατά του ΥΠΑΙΘΑ για τις απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Κεφαλονιά